ΑΠΟΨΕΙΣ

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Παρασκευόπουλος Κωνσταντίνος, Καρδιολόγος

Από πολλές δεκαετίες έχει αποδειχθεί χωρίς αμφιβολία ότι η υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών, αθηροσκλήρωσης και συνεπώς οδηγεί σε ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάματα, δηλαδή στεφανιαία επεισόδια, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική δυσλειτουργία κτλ. Έτσι, οργανώθηκε ένας αγώνας καταπολέμησης της υπερχοληστερολαιμίας, με χρήση φαρμάκων, διαιτητικών παρεμβάσεων και άλλων μεθόδων, ένας αγώνας που δεν συνεπικουρείται από το σύγχρονο τρόπο ζωής με τα έτοιμα και γρήγορα γεύματα, την καθιστική συνήθεια και την ως πρότινος ευμάρεια που επικρατούσε.

Τι είναι όμως η χοληστερόλη και πώς μπορεί να αυξάνεται στο αίμα μας χωρίς να μπορούμε να την πολεμήσουμε; Τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή; Η απάντηση είναι ότι προσλαμβάνεται από τις τροφές, αλλά γεννάται και από τον οργανισμό μας, και οι επιπλέον ποσότητες πρέπει να μεταβολιστούν και να γίνουν ανίκανες να δημιουργήσουν αθηρωματικές πλάκες. Και στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι μόνο το ήπαρ(συκώτι) και οι ενδοκρινείς  ιστοί έχουν τη δυνατότητα να μεταβολίσουν τη χοληστερόλη.

Είναι γνωστή επίσης η αδρή και κατά συγγραφική άδεια διάκριση μεταξύ ″κακής″(LDL) και ″καλής″(HDL) χοληστερόλης ,που έχει να κάνει με την σχετική πυκνότητα  των σωματιδίων και οι μηχανισμοί δράσης τους εκφεύγουν του παρόντος. Σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες λοιπόν η ελάττωση της LDL(όπως και των τριγλυκεριδίων)  αποτελεί πρωταρχικό στόχο της θεραπείας της υπερλιπιδαιμίας,  ενώ η αύξηση της HDL δεν αποτελεί στόχο της θεραπείας, παρά το γεγονός ότι η αυξημένη τιμή της συνδέεται με ελάττωση του κινδύνου άσχημων συμβαμάτων.

Κι αν για τη μείωση της ″κακής″ χοληστερόλης η φαρμακευτική θεραπεία είναι τις περισσότερες φορές αναγκαία, για την αύξηση της ″καλής″ η αποτελεσματικότερη θεραπεία είναι υγειινοδιαιτητική, η άσκηση και η απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος. Έχει δειχθεί λοιπόν σε παγκόσμιες μελέτες ότι η ελάττωση της LDL σε τιμές κάτω των 130mg/dl, σε στεφανιαίους δε και υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ακόμη και σε επίπεδα κάτω των 70mg/dl ελαττώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και τα συμβάματα σε σημαντικό βαθμό. Αλλά και η αύξηση της HDL σε επίπεδα άνω των 40-45mg/dl συνοδεύει μείωση των στεφανιαίων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ας σταθούμε λίγο περισσότερο στην καλή χοληστερόλη, για να επισημάνουμε δύο παραμέτρους που την καθιστούν σημαντική: η πρώτη είναι ότι η HDL εκτελεί τη λειτουργία της ανάστροφης μεταφοράς της χοληστερόλης, δηλαδή το αμαξάκι που βρίσκει την υπεράριθμη χοληστερόλη και την επιστρέφει πίσω στο ήπαρ για να μεταβολιστεί…χωρίς να καταστρέφει τίποτα, βοηθά τον οργανισμό να λειτουργήσει φυσιολογικά. Και επιπρόσθετα , διαθέτει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες στην υπηρεσία των αγγείων.

Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι η αύξηση της επιτυγχάνεται με τη διακοπή του καπνίσματος, με την άσκηση και τη δίαιτα, την απώλεια βάρους. Όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που δοκιμάστηκαν απέτυχαν να συνδυάσουν την φαρμακευτική αύξησή της με τη μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων και υπέστησαν κριτική, έτσι ώστε η αύξηση της HDL δεν αποτελεί στόχο της θεραπείας της υπερλιπιδαιμίας, παρά το γεγονός ότι είναι επιθυμητή!

Η ελάττωση ,αντίθετα της LDL και των τριγλυκεριδίων είναι στόχος της θεραπείας, επιτυγχάνεται τις περισσότερες φορές με φαρμακευτική θεραπεία, και κορωνίδα της θεραπείας αυτής είναι οι στατίνες.

Ανακεφαλαιώνοντας, καμμιά θεραπεία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν ακολουθείται από υπερβολές του σύγχρονου δυτικού μοντέλου διατροφής και (μη) κίνησης!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.