ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Έκτακτο συμβούλιο την Παρασκευή στον δήμο Βέλου-Βόχας

annivas copy

Νέες αντιδράσεις αναμένονται από την αντιπολίτευση λόγω της αργοπορημένης υποβολής της πρότασης στο δημοτικό συμβούλιο.

Την Παρασκευή  13  Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Βέλου Βόχας θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση έκτακτη και κατεπείγουσα λόγω προθεσμιών (κατάθεση πρότασης έως 16/9/13) με θέμα υποβολή πρότασης του Δήμου Βέλου Βόχας, προς χρηματοδότηση, με τίτλο «Θεατρική διαδικασία και εκπαίδευση ΄΄ Το θέατρο συναντά επί σκηνής τους μαθητές της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης »  στο πλαίσιο της πρόσκλησης 164 του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΄΄ Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ΄΄.

Το πρόγραμμα αφορά  εκπαιδευτικές δράσεις που είτε θα έχουν ειδικό, αποκλειστικό αντικείμενο την πολιτιστική εκπαίδευση είτε θα είναι ευρύτερες και θα περιλαμβάνουν εκπαίδευση με μέσο και εργαλείο τον πολιτισμό.

Η πολιτιστική και καλλιτεχνική εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει μέσο για την ευρύτερη πνευματική καλλιέργεια και την ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων για τους μαθητές, όπως η έκφραση και η επικοινωνία, η δημιουργικότητα, η πρωτότυπη σκέψη, η ανάπτυξη της προσωπικότητας και της αυτοεκτίμησής τους. Σημειώνεται ο ιδιαίτερος ρόλος της πολιτιστικής εκπαίδευσης στα νέα προγράμματα σπουδών που εφαρμόζονται στις σχολικές μονάδες με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου», αλλά και στα νέα προγράμματα σπουδών του Γυμνασίου.

Μέσω της εξοικείωσης με τις τέχνες και της επαφής τους με χώρους πολιτισμού, οι μαθητές

κατανοούν ευκολότερα νοήματα, μηνύματα και ουσιώδεις αρχές, ενώ παράλληλα γίνονται κοινωνοί της αξίας και της σημασίας τους και αρωγοί στην προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους.

Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν εκπαιδευτικές δράσεις με μαθησιακό αντικείμενο από το χώρο του πολιτισμού, που θα αφορούν μαθητές Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με βάση την παραπάνω φιλοσοφία του προγράμματος ο Δήμος μας υποβάλει πρόταση με τίτλο:  ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«το θέατρο συναντά επί σκηνής τους μαθητές της α΄βαθμιας και β΄βαθμιας εκπαίδευσης»

Μια  δράση πού στοχεύει στη βιωματική επαφή του μαθητή με τη θεατρική διαδικασία . Μια δράση που ξεκινά στους χώρους του σχολείου και καταλήγει στη θεατρική αίθουσα ενώνοντας την εκπαίδευση με την τέχνη των τεχνών, το θέατρο.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις αφορούν στην παιδική βία: σωματική, λεκτική, ψυχολογική βία, βία που ασκείται από ενήλικες σε παιδιά ή από παιδιά σε παιδιά (Bullying) όπως επίσης και παράλληλες αναφορές στο θέμα της παιδικής εργασίας. Χρησιμοποιώντας τεχνικές θεάτρου forum και εργαλείο  τη θεατρική διασκευή για παιδιά «ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ».

Μέλη της  ομάδας των ηθοποιών – εκπαιδευτών ή άλλα στελέχη του θιάσου(σκηνοθέτης , μουσικός κλπ) σε συνεργασία με τον θεατρολόγο (ή τον δάσκαλο) εκπαιδεύει μια  θεατρική ομάδα από παιδιά του σχολείου τα οποία θα «παίξουν» μαζί με τους ηθοποιούς  σκηνές από την παράσταση. Μια άλλη ομάδα μαθαίνει τραγούδια και ρυθμικά σχήματα που θα χρησιμοποιηθούν στην παράσταση  (σε συνεργασία με τον μουσικό ή τον δάσκαλο.) Παράλληλα μια τρίτη ομάδα παιδιών μαζί με τον εικαστικό του σχολείου κατασκευάζουν μέρη του σκηνικού ή των αντικειμένων της παράστασης σε συνεργασία με τους εικαστικούς του θιάσου. Όλη αυτή η διαδικασία καταλήγει στην αίθουσα του θεάτρου την μέρα της παράστασης. Εκεί ηθοποιοί – εκπαιδευτές, δάσκαλοι και μαθητές πραγματώνουν την παράσταση με τους τελευταίους να εναλλάσσουν διαρκώς (ανά ομάδες ) την λειτουργία τους ,πότε θεατές της παράστασης, πότε δρώντα πρόσωπα. Επίσης θα κληθούν  να συμμετάσχουν σε μουσικά ή θεατρικά διαδραστικά  των οποίων δεν θα γνωρίζουν εκ των προτέρων την ύπαρξή τους και εκ των πραγμάτων θα δράσουν αυτοσχεδιαστικά. Τέλος θα κληθούν να σχολιάσουν και να συζητήσουν πάνω στο θέμα της παράστασης.  Οι ηθοποιοί της παράστασης αφού προηγουμένως «παγώσουν» τις ανάλογες εικόνες  στη σκηνή, συζητούν με τους μαθητές – θεατές τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους πάνω στην «παγωμένη» εικόνα βίας που υπάρχει στη σκηνή. Τα παιδιά-θεατές προτείνουν αντιδράσεις, ανταλλάσουν σκέψεις, παροτρύνουν τους «παγωμένους» ρόλους να αναλάβουν πρωτοβουλίες, συμβουλεύουν τους «βουβούς» ρόλους να μιλήσουν, να υπερασπιστούν το παιδί που δέχεται τη βία, να καταγγείλουν το γεγονός, κ.λ.π.

Το κόστος των εκπαιδευτικών δράσεων που σχεδιάζονται καθώς επίσης και της διαχείρισης, δημοσιότητας και των υποστηρικτικών ενεργειών ανέρχεται σε 150.000.€ Η Αναλυτική περιγραφή  των δράσεων παρουσιάζεται στο σχέδιο Δράσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.