ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στο Πρόγραμμα Life η Λίμνη Στυμφαλίας

Ο δήμος Σικυωνίων κατάφερε να εντάξει τη λίμνη Στυμφαλίας
σε ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και προστασίας

file

 

Πρόταση κατέθεσε ο δήμος Σικυωνίων και πέτυχε την ένταξη της λίμνης Στυμφαλίας στο πρόγραμμα LIFE με τίτλο: «Αειφορική διαχείριση και χρηματοδότηση της βιοποικιλότητας σε υγροτόπους–Η περίπτωση της λίμνης Στυμφαλίας», προϋπολογισμού 2.000.000 € και τετραετούς διάρκειας. Το πρόγραμμα που ξεκινά την 18 Οκτωβρίου 2013 έχει ως εταίρους, τον δήμο Σικυωνίων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς με το Μουσείο Περιβάλλοντος στην Στυμφαλία, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η εταιρεία ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και η Τράπεζα Πειραιώς, ως συντονιστής.
Η λίμνη της Στυμφαλίας τα τελευταία χρόνια δέχεται επιβαρύνσεις και πιέσεις από προβλήματα όπως η ανεξέλεγκτη ρίψη των στερεών και υγρών αποβλήτων, η λαθροθηρία, η χωρίς σχέδιο άντληση υδάτων για άρδευση και ύδρευση, η υπέρμετρη αύξηση των καλαμιώνων. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποιος επίσημος φορέας για να αντιμετωπίσει οργανωμένα όλα αυτά τα ζητήματα κι έτσι δίνεται μια εικόνα εγκατάλειψης της λίμνης και γενικότερης ασυδοσίας. Το δυσοίωνο σενάριο σ’ αυτήν την περίπτωση λέει πώς μια παρατεταμένη ανομβρία, μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση της λίμνης, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και προστασίας της λίμνης περιλαμβάνει: 1) Υδρολογική διαχείριση: α) Γενικότερος συντονισμός μεταξύ υδρολογικής διαχείρισης και δράσεων διαχείρισης υγροτόπου (ποια ποσότητα υδάτων θα αξιοποιείται για άρδευση, ποια για ύδρευση, ποια για άλλες χρήσεις και ποια θα μένει στο βιότοπο). 2) Διαχείριση Καλαμιώνων: α) Μηχανική κοπή, β) Αξιοποίηση της βιομάζας καλαμιού που απομακρύνεται 3) Κατασκευή παρατηρητηρίων για πουλιά και δράσεις για την προστασία της ορνιθοπανίδας. 4) Περιβαλλοντική εκπαίδευση 5) Εποπτεία έλεγχος του βιοτόπου από υπαλλήλους του φορέα διαχείρισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και μετά το τέλος του προγράμματος, με τη δημιουργία ενός μονίμου φορέα διαχείρισης, ο οποίος θα αυτοχρηματοδοτείται και θα στελεχωθεί με άτομα από την περιοχή του δήμου Σικυωνίων, ενώ τελικός σκοπός είναι η δημιουργία της βάσης για τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με όρους, όμως, καθαρά φιλικούς στο περιβάλλον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.