Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας των εταίρων. Ακόμη μία σημαντική επιτυχία για το Δήμο Σικυωνίων. Αναφορές στο γεγονός από ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας (tovima.gr, newsit.gr, newsbomb.gr, κ.ά.)
Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Σικυωνίων για την ένταξη της λίμνης Στυμφαλίας στο πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αριθμό LIFE12 NAT/GR/000275 και τίτλο: «Αειφορική διαχείριση και χρηματοδότηση της βιοποικιλότητας σε υγροτόπους – Η περίπτωση της λίμνης Στυμφαλίας», συνολικού τελικού προϋπολογισμού 2.000.000,00 € και τετραετούς διάρκειας.
Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας η πρώτη συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή όλων των εταίρων. Εταίροι, εκτός από τον Δήμο Σικυωνίων, είναι η Τράπεζα Πειραιώς (ως συντονιστής), το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς με το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η εταιρεία ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ και η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών.
Το «Life Stymfalia» έχει ως βασικό σκοπό την εφαρμογή ενός αειφορικού συστήματος διαχείρισης για τον υγρότοπο της Στυμφαλίας. Η Λίμνη Στυμφαλία είναι μια σπάνια ορεινή λίμνη που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών της Ευρώπης.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με το Δήμο Σικυωνίων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), την ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος ΕΠΕ, την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνουν ποικίλες δράσεις και έργα τόσο στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας όσο και στον ευρύτερο Δήμο Σικυωνίων.
Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, επισημάνθηκε ότι η καινοτομία του προγράμματος αυτού συνίσταται στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη συνέχιση της προστασίας της λίμνης μετά τη λήξη του έργου, μέσω της διασφάλισης των απαραίτητων πόρων που θα προέρχονται από την ίδια τη διαχείριση του υγροτόπου. Ο Δήμαρχος Σικυωνίων τόνισε τη σημασία του προγράμματος «LIFE Stymfalia» τόσο για την προστασία της ίδιας της λίμνης, όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Πρόκειται δηλαδή για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου που στηρίζεται στην προστασία της λίμνης και μπορεί να εφαρμοσθεί και σε άλλους προστατευόμενους υγροτόπους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό το νέο πρόγραμμα Life ουσιαστικά δίνει μια πρακτική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης για τις περιοχές Natura 2000.
Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε κάποιος επίσημος φορέας για ν’ αντιμετωπίσει τις έντονες πιέσεις που δέχεται η λίμνη, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια. Προβλήματα όπως η ανεξέλεγκτη ρίψη των στερεών και υγρών αποβλήτων, η λαθροθηρία, η χωρίς σχέδιο άντληση για άρδευση και ύδρευση, η υπέρμετρη αύξηση των καλαμιώνων, δεν αντιμετωπίζονταν οργανωμένα ή αντιμετωπίζονταν ελάχιστα κι έτσι υπήρχε μια εικόνα εγκατάλειψης της λίμνης και γενικότερης ασυδοσίας.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και προστασίας της λίμνης («Life Stymfalia») περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν: α) την υδρολογική διαχείριση, β) τη διαχείριση καλαμιώνων, γ) την κατασκευή παρατηρητηρίων για πουλιά και δράσεις για την προστασία της ορνιθοπανίδας, δ) την περιβαλλοντική εκπαίδευση, ε) την εποπτεία – έλεγχο του βιοτόπου.
Πρόθεση της δημοτικής αρχής Σικυωνίων είναι η συνέχιση της προσπάθειας αυτής και μετά το τέλος του προγράμματος, με τη δημιουργία ενός μονίμου φορέα διαχείρισης, ο οποίος θα αυτοχρηματοδοτείται και θα μπορεί να στελεχωθεί με άτομα από την περιοχή του Δήμου Σικυωνίων.
Τελικός σκοπός είναι η δημιουργία της βάσης για τη γενικότερη οικονομική ανατροφοδοτούμενη ανάπτυξη της περιοχής, με όρους, όμως, καθαρά φιλικούς στο περιβάλλον.
Κατηγορίες:ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ