ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η εταιρία Ραψωματιώτη «βάζει» την Κορινθία στην κομποστοποίηση

raps

 

Έτοιμοι να ξεκινήσουν κομποστοποίηση είναι οι δήμοι της Κορινθίας, διαδικασίας που δυστυχώς στην χώρα μας είναι ακόμα στα σπάργανα παρ ότι η ευρωπαϊκή επιταγή μιλά για ποσοστό κομποστοποιημένων στο 50% του συνόλου των απορριμμάτων στις αρχές του 2014 την ίδια ώρα που τα βιοαποδομήσιμα υλικά των απορριμμάτων ενός νοικοκυριού είναι στο 40% του συνόλου.
Οι δήμοι της Κορινθίας επεξεργάζονται το διάστημα αυτό την διαδικασία ώστε να κατορθώσουν να μπουν σε σύστημα κομποστοποίησης και σ αυτήν τους την προσπάθεια συμβάλει ο όμιλος εταιρειών Ραψωματιώτη ο οποίος προετοιμάζει την νέα μονάδα κομποστοποίησης στο Μπολάτι η οποία θα λειτουργήσει σε αυτήν την κατεύθυνση και αφού βεβαίως υπογραφούν οι συμβάσεις με τους Δήμους. «Η Σικυώνα έχει πάρει την απόφαση για την αναγκαιότητα συνεργασίας με την επιχείρηση μας ώστε να είναι επιλέξιμος και απ ότι γνωρίζω η μελέτη θα κατατεθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ αυτές τις ημέρεςσ, ο Δήμος Βέλου – Βόχας είχε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή για να ενταχθεί στο πρόγραμμα και έλαβε την απόφαση ενώ οι επαφές μας συνεχίζονται με Ξυλόκαστρο, Νεμέα και Λουτράκι» αναφέρει ο κ. Δημήτρης Ραψωματιώτης από το Κ. Δ. Α. Υ στο Μπολάτι της Κορινθίας.
Η δομή θα μπορεί να λειτουργήσει σε 15 ημέρες από τις υπογραφές των συμβάσεων, οι οποίες όπως είναι λογικό, είναι αναγκαίες προκειμένου να μπει μπροστά το σύστημα, αφού πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επένδυση που δεν μπορεί να μείνει αναξιοποίητη και δίχως αντικείμενο. «Η κομποστοποίηση, η νέα διαδικασία που μπορεί να απορροφήσει το 30% και 40% των απορριμμάτων, μπορεί να γίνει στις μονάδες κομποστοποίησης. Εμείς σαν εταιρία διαθέτουμε μια τέτοια μονάδα αδειοδοτημένη η οποία μπορεί να λειτουργήσει από την στιγμή που θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τους δήμους. Καταλαβαίνετε πως πρόκειται για επένδυση» θα πει ο κ. Ραψωματιώτης.

Από τους 6 δήμους της Κορινθίας οι 5 έχουν ήδη απευθυνθεί στην δομή που υπάρχει στο Μπολάτι, ο 6ος ο Δήμος Κορινθίων ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα προχωρήσει σε δικό του δίκτυο κομποστοποίησης –με την συμβολή βεβαίως ιδιώτη- διαδικασία η οποία θα περάσει μέσα από διαγωνισμό και με δομή που θα χωροθετηθεί στην Βιομηχανική περιοχή, ευρύτερα των Ισθμίων. «Πέρα από τη δική μας επιχείρηση που είναι ολοκληρωμένη μονάδα και μπορεί να δώσει λύσεις σε μεγάλο κομμάτι, υπάρχουν και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις με διάφορα αντικείμενα οι οποίες συμπληρωματικά με μια πολύ σωστή συνεργασία μπορούν, όλοι μας μπορούμε, να βοηθήσουμε και να δώσουμε λύσεις σ ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος, γιατί είμαστε εδώ και γνωρίζουμε καλά και καταστάσεις και περιοχές και πρόσωπα και το αποτέλεσμα που θα δώσουμε θα είναι και πολύ καλύτερο και πιο οικονομικό φυσικά. Υπάρχει ο εξοπλισμός και στην δική μας επιχείρηση που δεν μπορεί να μείνει αναξιοποίητος, το να γίνουν καινούργιες επενδύσεις είτε είναι από ιδιώτη που θα βρει ο Δήμος Κορινθίων και θα βάλει τα χρήματα ή είτε μέσα από κάποιο πρόγραμμα και να γίνουν καινούργιες αγορές, απ τη στιγμή που υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις, τέτοιοι επαγγελματίες στο νομό και αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης, είναι θεωρώ άτοπο διότι θα αχρηστευθούν εξοπλισμοί και να μείνουν άνθρωποι χωρίς δουλειά, παράλληλά οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους» κατέληξε ο κ. Ραψωματιώτης.
Η κομποστοποίηση αποτελεί λύση φιλική προς το περιβάλλον και προς τα οικονομικά των δήμων, αν και ως σήμερα ελάχιστοι την έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους. Υπάρχουν πιλοτικές εφαρμογές στο Δήμο Αθηναίων, στο δήμο Λαμιέων, ωστόσο τα βήματα ακόμα και σήμερα είναι νηπιακά.

Μέχρι αρχές του 2014 η χώρα αποκλείεται να έχει φτάσει τα ευρωπαϊκά στάνταρ, να επεξεργάζεται δηλαδή το 50% των οργανικών της, σίγουρα όμως αν οι διαδικασίες εντατικοποιηθούν και οι δήμοι κατανοήσουν τα οφέλη θα μπορέσει να ξεφύγει από το σημερινό 4%, βία 5% το οποίο καταγράφει στην κομποστοποίηση.
Στην προσπάθεια αυτή συμβάλει και η κατάρτιση ανθρώπων στον τομέα της κομποστοποίησης όπως αυτή που λαμβάνει χώρα από την Ηράκλεια Αναπτυξιακή Σύμπραξη στην Κορινθία, με συντονιστή εταίρο τον όμιλο Ραψωματιώτη, η οποία καταρτίζει 60 ωφελούμενους προκειμένου να «τρέξουν» την διαδικασία κομποστοποίησης είτε ως εργαζόμενοι σε μονάδες είτε καταρτίζοντας κοινωνικές επιχειρήσεις οι οποίες κατά κοινή παραδοχή αποτελούν την διέξοδο αφού στην Ευρώπη η κοινωνική οικονομία αντιπροσωπεύει το 10% των ευρωπαϊκών εταιρειών και το 10% της ολικής απασχόλησης. Η επιτυχία των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, μιας από τις πιο βασικές μορφές της κοινωνικής οικονομίας, δεν μετριέται μόνο με το οικονομικό κριτήριο, αλλά και με τη συμβολή της στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική συνοχή και στην ενίσχυση των τοπικών δεσμών. Τα μέλη και οι θέσεις εργασίας είναι χιλιάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η συμβολή τους στη μείωση της ανεργίας σημαντική, ειδικά σε θέσεις για άτομα με προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.