ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Δήμος Βέλου-Βόχας

EnRizParatΌλοι περιμένουν. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα κατέβει στις εκλογές; Ποιον θα κατεβάσει; Είναι δικαιολογημένα αυτά τα ερωτήματα με δεδομένο το σαρωτικό ρεύμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες Εθνικές εκλογές.

Να δώσουμε λοιπόν την απάντησή μας.
Στις εκλογές του 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών. Δεν είχαμε οργάνωση, δεν υπήρχε δημοτική παράταξη που να μας εκφράζει, με αποτέλεσμα οι αριστεροί ψηφοφόροι του δήμου μας να διαχυθούν ανάμεσα στη «Σκύλα και τη Χάρυβδη». Δεν έχουμε εκπροσώπηση στο Δ.Σ.
Από το 2012 που δημιουργήθηκε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο μας, η παρέμβασή μας στα δημοτικά πράγματα έγινε αισθητή. Παρευρισκόμαστε τις συνεδριάσεις του Δ.Σ., συμμετείχαμε ενεργά στη δημιουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, καταθέτουμε προτάσεις αλληλεγγύης.
Γιατί λοιπόν ως τώρα δεν παρουσιάσαμε έναν υποψήφιο Δήμαρχο;
Γιατί η λογική και η στρατηγική μας, σπάει τις παραδοσιακές τακτικές του Δήμαρχου-Μεσία. Γιατί πιστεύουμε βαθειά στις δημοκρατικές διαδικασίες συμμετοχής των πολιτών στην Αυτοδιοίκηση.
Γιατί δεν πιστεύουμε στο προσωποκεντρικό μοντέλο αλλά στη λαϊκή συμμετοχή, στη μεταφορά εξουσιών από το Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο και ακόμα παραπέρα στη λαϊκή συνέλευση του χωριού-γειτονιάς.
Γιατί δε θέλουμε μια κομματική δημοτική κίνηση αλλά μια ευρεία δημοκρατική παράταξη που θα συσπειρώνει όλους τους πολίτες που αντιτάσσονται στον Καλλικράτη και στα Μνημόνια.
Συμβάλαμε λοιπόν και πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία της «Ενωτικής Ριζοσπαστικής Παράταξης», την ιδρυτική διακήρυξη της οποίας σας επισυνάπτουμε. Σύντομα η παράταξη, που λειτουργεί αυτόνομα και δημοκρατικά και έχει απλωθεί σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, θα εκλέξει τους άξιους να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό της, καθώς και τον υποψήφιο Δήμαρχο.
Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέλου-Βόχας η «Ενωτική Ριζοσπαστική Παράταξη» θα πραγματοποιήσει την οργανωτική συνέλευσή της.
Σας καλούμε όλους κοντά μας! Έφτασε η ώρα της ανατροπής των παραδοσιακών-πελατειακών λογικών και στα δημοτικά πράγματα!

Για την «Ενωτική Ριζοσπαστική Παράταξη»
Αντώνης Πρεντάκης
 

Διακήρυξη της Ενωτικής Ριζοσπαστικής Παράταξης

Στις συνθήκες καταστροφής της Ελλάδας με τις πολιτικές των μνημονίων, της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, οι υπογράφοντες δημοκρατικοί πολίτες του Δήμου μας παρεμβαίνουμε για να δώσουμε μια ελπιδοφόρα διέξοδο στα αδιέξοδα που υπηρετεί η δικομματική κυβέρνηση.

Η κατάσταση της Αυτοδιοίκησης στη χώρα και στο Δήμο μας
Σήμερα με τον Καλλικράτη, η Αυτοδιοίκηση διαλύεται, απομακρύνεται από τον Πολίτη-Δημότη και παραπαίοντας οικονομικά διεκπεραιώνει απλώς την κυβερνητική πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Η καταστροφική αυτή κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.
Η Δημοτική Αρχή σήμερα χαρακτηρίζεται από την ηχηρή απραξία της, την αδυναμία διαχείρισης ακόμη και της καθημερινότητας: Η καθαριότητα ανύπαρκτη, το νερό ακατάλληλο και επικίνδυνο, η αποχέτευση στις καλένδες. Κανένα από τα οξυμένα προβλήματα δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο. Δεν γίνονται ούτε τα αυτονόητα, δεν εκπληρώνονται ούτε οι ανελαστικές ανάγκες των δημοτών, δεν παρέχονται ούτε οι ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αντιθέτως η δημοτική αρχή κρυμμένη πίσω από το ομιχλώδες «τα χρέη του παρελθόντος» διοχετεύει τη δυναμική της στη «διαχείριση του χρέους». Επιπλέον, ούτε λέξη για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Οι πολίτες στο περιθώριο, ούτε ενημερώνονται και πολύ περισσότερο δε συμμετέχουν σε καμιά δράση ή απόφαση. Η Δημοτική Αρχή δε θεωρεί αναγκαίο να κάνει δημόσιους απολογισμούς ούτε βέβαια δημόσιους προϋπολογισμούς. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με το 1/3 συστηματικά απόντες και το άλλο 1/3 άφωνο, δε χαρακτηρίζουν ένα όργανο ικανό να δώσει σχέδιο και όραμα στο Δήμο μας. Οι απ’ευθείας αναθέσεις από εξαίρεση έχουν γίνει κανόνας. Δεν κρίνουμε τις προθέσεις των προσώπων αλλά τα αποτελέσματα.

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, της Αυτοδιαχείρισης, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Εμείς θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση με την πραγματική σημασία της λέξης. Με τον Πολίτη στο επίκεντρο, να συμμετέχει, να αποφασίζει και να ελέγχει τους Δημοτικούς άρχοντες. Μια Αυτοδιοίκηση που θα έχει στο επίκεντρο τη Δημοκρατία, το δημοκρατικό έλεγχο, την Αλληλεγγύη και την Ανάπτυξη.
Η παράταξή μας φιλοδοξούμε να εκφράσει μια τελείως διαφορετική αντίληψη. Στελεχωμένη με νέα πρόσωπα, έντιμα, ενεργά, χωρίς ‘χρέη’ και ανοιχτές επιταγές με το παρελθόν, θα αποτελέσει το βήμα έκφρασης των προβλημάτων των πολιτών και τη ελπίδα της επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων της περιοχής μας.

Ποιοι είναι οι στόχοι μας
Στο τοπικό επίπεδο στοχεύουμε:
Στη διαφάνεια όλων των αποφάσεων, στους τακτικούς απολογισμούς, στην καθιέρωση της Συνέλευσης του χωριού-γειτονιάς, στη διαρκή ενημέρωση των πολιτών για όλα τα δημοτικά θέματα.
Στην όσο το δυνατόν πληρέστερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας ξεκινώντας από τα αυτονόητα: Καθαριότητα – διαχείριση απορριμάτων, Καθαρό πόσιμο νερό για όλους, Αποχέτευση, Προστασία των ακτών εμπράκτως, Ορθολογική διαχείριση του φράγματος Ασωπού.
Στη δημιουργία δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως «Αγορά χωρίς Μεσάζοντες», Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Φροντιστήριο. Πυρήνες Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανά γειτονιά, ανά κοινότητα ώστε να προστατεύεται στο μέγιστο βαθμό η αξιοπρέπεια των οικογενειών.
Στην καθιέρωση κοινωνικών δομών ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ρατσισμού και παραβατικότητας.
Στην ενθάρρυνση δημιουργίας συνεργατικών δομών εκμετάλλευσης της αγροτικής παραγωγής.
Τη δημιουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου για σπόρους-φυτώρια.
Την ισόρροπη ανάπτυξη των ημι-ορεινών διαμερισμάτων.
Την προώθηση του Τουρισμού και του Αγροτο-τουρισμού.
Την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και των χρήσεων γης.
Την προώθηση πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων.
Δεν υποσχόμαστε την αυτόματη επίλυση των προβλημάτων. Οι λύσεις υπάρχουν στη συμμετοχή των πολιτών και όχι στις χαρισματικές ικανότητες κάποιων «σωτήρων». Η δέσμευσή μας είναι ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επίτευξη των στόχων αυτών. Πιστεύουμε στη δύναμη των πολλών, στη δύναμη που έχουμε όλοι μας να βρίσκουμε απαντήσεις στα προβλήματα μέσα από δημοκρατικές και ανοικτές διαδικασίες χωρίς δογματισμούς ή προαποφασισμένες  «λύσεις».

Στο γενικό επίπεδο διεκδικούμε:
Πρώτα απ’όλα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου . Μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τα πρόσωπα (Δήμαρχος-Περιφερειάρχης) στα συλλογικά όργανα (Δημοτικά-Περιφερειακά Συμβούλια), εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων με το σύστημα της Απλής Αναλογικής, 2 μόνο διαδοχικές θητείες για το Δήμαρχο-Περιφερειάρχη, διαχωρισμός αρμοδιοτήτων Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατάργηση του Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, θέσπιση άμεσων μηχανισμών παρέμβασης των πολιτών στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, καθιέρωση της Συνέλευσης γειτονιάς – χωριού με ουσιαστικές αρμοδιότητες, συμμετοχική διαμόρφωση του πενταετούς προγραμματισμού και του ετήσιου προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος, τοπικά και Περιφερειακά δημοψηφίσματα.
Την άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων. Συμψηφισμός των χρεών των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, απόδοση του νομοθετημένου υπολοίπου (1,2 δις €), νομοθετική ρύθμιση διακανονισμού των υπόλοιπων χρεών, κατά προτεραιότητα απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους, μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στις κοινωνικές δομές, αντικατάσταση των μεγάλων έργων άμεσης διαπλοκής με εκατοντάδες αποκεντρωμένα έργα.
Τη δημιουργία δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Την δημιουργία των προϋποθέσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση: ενθάρρυνση συνεργατικών παραγωγικών δομών – συνεταιρισμών, δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών όπως ερευνητικά ινστιτούτα βοήθειας της τοπικής παραγωγής, υποστήριξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων και αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων.
Την ουσιαστική ανταπόδοση στους πολίτες των Δημοτικών Τελών και Φόρων.

Καλούμε
Τους πολίτες που αποδέχονται τα παραπάνω να στελεχώσουν την Παράταξη και να αγωνιστούν για την επιτυχία των στόχων της.
Τους καλούμε να συμβάλουν στη δημοκρατική εκπόνηση ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα απαλλάξει το Δήμο από την κακοδιαχείριση του παρελθόντος και την αδράνεια του παρόντος.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟ
ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
(τηλέφωνα επικοινωνίας: 2741051133, 6937166869)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.