ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

…και εγένετο Δημοτική Παράταξη

Πραγματοποιήθηκε στο Ζευγολατιό την Κυριακή (26/01) η Οργανωτική Συνέλευση της Ενωτικής Ριζοσπαστικής Παράταξης Βέλου-Βόχας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της, ήταν επιτυχημένη και οδήγησε στην δημιουργία νέας δημοτικής παράταξης που θα διεκδικήσει το δήμο Βέλου-Βόχας στις εκλογές του Μαΐου.

IMG_2062 Η συγκέντρωση δεν ήταν πολυπληθής. Περί τα 50 άτομα βρέθηκαν στην αίθουσα Συνεδριάσεων του δημοτικού Συμβουλίου Βέλου-Βόχας. Ήταν όμως αντιπροσωπευτική αφού παρόντες ήταν κάτοικοι από όλα τα χωριά του δήμου. Οι εισηγητές δέχτηκαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και απάντησαν σε όλες. Επίσης, ξεκαθάρισαν το οργανωτικό πλαίσιο και τον τρόπο λειτουργίας της παράταξης, ενώ ανακοίνωσαν την εκλογή του επικεφαλής από τα μέλη της παράταξης μέσα στο Φεβρουάριο.
Σε δελτίο τύπου που έστειλε το Γραφείο Τύπου της παράταξης αναφέρονται αναλυτικά τα εξής: «Σε μια γεμάτη αίθουσα από δημότες όλων των δημοτικών και τοπικών Κοινοτήτων Βέλου-Βόχας, οι εισηγητές Αντώνης Πρεντάκης, Λεωνίδας Στεργιόπουλος και Σούλα Μπιτσάκου ανέπτυξαν τις βασικές θέσεις της δημοτικής παράταξης για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
«Ο Δήμος είναι μικρός και λίγο πολύ γνωριζόμαστε όλοι. Είμαστε μια ομάδα πολιτών που εκφραζόμαστε πολιτικά από το ΣΥΡΙΖΑ και άλλους δημοκρατικούς χώρους καθώς και ανένταχτοι πολίτες που αντιστρατεύονται την πολιτική των μνημονίων και τις συνέπειές της», είπε ο Αντώνης Πρεντάκης στην αρχή της εισήγησής του, ενώ αργότερα τόνισε δίνοντας το πολιτικό στίγμα της νέας παράταξης «Εμείς θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση με την πραγματική σημασία της λέξης. Με τον Πολίτη στο επίκεντρο, να συμμετέχει, να αποφασίζει και να ελέγχει τους Δημοτικούς άρχοντες. Μια Αυτοδιοίκηση που θα έχει στο επίκεντρο τη Δημοκρατία, το δημοκρατικό έλεγχο, την Αλληλεγγύη και την Ανάπτυξη. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, της Αυτοδιαχείρισης, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης».
Ο Λεωνίδας Στεργιόπουλος που πήρε το λόγο στη συνέχεια, σκιαγράφησε την κατάσταση του δήμου Βέλου-Βόχας τη δεδομένη στιγμή καταλήγοντας «Δεν υποσχόμαστε την αυτόματη επίλυση των προβλημάτων. Οι λύσεις υπάρχουν στη συμμετοχή των πολιτών και όχι στις χαρισματικές ικανότητες κάποιων «σωτήρων». Η δέσμευσή μας είναι ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επίτευξη των στόχων αυτών. Πιστεύουμε στη δύναμη των πολλών, στη δύναμη που έχουμε όλοι μας να βρίσκουμε απαντήσεις στα προβλήματα μέσα από δημοκρατικές και ανοικτές διαδικασίες χωρίς δογματισμούς ή προαποφασισμένες «λύσεις».
Η Σούλα Μπιτσάκου τέλος αναφέρθηκε στα οργανωτικά της παράταξης υπογραμμίζοντας «Η διαδικασία επιλογής του υποψήφιου Δήμαρχου προτείνουμε να γίνει σύντομα, μέσα στον επόμενο μήνα, με ψηφοφορία στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα μέλη της παράταξης. Ποια είναι τα μέλη της παράταξης; Όλοι όσοι συμφωνούν με τη διακήρυξη που δημοσιεύτηκε και έχουν δηλώσει ενυπόγραφα τη συμμετοχή τους στην παράταξη».
(Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε τις εισηγήσεις στο blog της παράταξης: http://enorizopar.wordpress.com )
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους δημότες, οι οποίοι με εύστοχες ερωτήσεις – οι οποίες απαντήθηκαν στο σύνολό τους- αλλά και καίριες τοποθετήσεις συνέβαλαν σε έναν γόνιμο κι εποικοδομητικό διάλογο μέσα από τον οποίο γεννήθηκε και επίσημα η ΕΝΩΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ.
Η ΕΝ.ΡΙ.ΠΑΡ. θα συνεχίσει τις επαφές με τους δημότες και μέσα από διάλογο και γόνιμες αντιπαραθέσεις θα οδηγηθεί μέσα στο πρώτο 15/νθήμερο του Φεβρουαρίου σε εκλογές που θα αναδείξουν τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου».
Οφείλουμε να τονίσουμε το πρωτοφανές για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα στη λειτουργία της παράταξης: Η εκλογή του επικεφαλής από τη βάση. Έχουμε συνηθίζει σε μία παράταξη να γνωρίζουμε πρώτα τον επικεφαλής και μετά τα μέλη. Εδώ βλέπουμε να γίνεται το αντίθετο και ο επικεφαλής να προκύπτει με εκλογές από τη βάση. Καινά Ήθη, καινά δαιμόνια; Νέος πολιτικός πολιτισμός; Επικοινωνιακή τακτική; Ό,τι κι αν είναι, μοιάζει κι ευχόμαστε να είναι πιο δημοκρατικό!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.