ΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑ

Το Ασθενές Μωρό και ο Αμελής Μωρός

Γράφει ο Χρήστος Γκιλίτσης*

Έχω πίεση μερικές φορές ξεπερνά το 20 πάει και 23. φοβάμαι στις κρίσεις αυτές μήπως σπάσει καμία αρτηρία και γίνει αιμορραγία στον εγκέφαλο…
Αντέχει το φυσιολογικό τοίχωμα των αρτηριών. Σε πειράματα σε ζώο που έχει φυσιολογική πίεση όσο και ο άνθρωπος, ανεβάζουν την πίεση δέκα φορές πάνω από το κανονικό, π.χ. από 11 στο 110 χωρίς ζημιά, δίχως ρίξει κάποιου τοιχώματος και αιμορραγία, μη φοβάσαι.
Και η ψηλή πίεση που φέρνει εγκεφαλικά;
-φταίει η σκλήρυνση του τοιχώματος, φταίνε οι αλλοιώσεις του τοιχώματος, π.χ. η αθηρωματική πλάκα που προκαλούν τα εγκεφαλικά. Εδώ κλείνουν οι αρτηρίες από την πλάκα και τους θρόμβους, ακόμα και αν οι βλάβες αυτές κάνουν μικροαιμορραγίες.
Ώστε θα ψάλεις πάλι τα γνωστά.
Χρειάζεται καλή ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης.
Άτυχος είμαι που έχω όλα αυτά.
Άτυχο είναι το μωρό που γεννιέται με πάθηση καρδιάς όχι εσύ. Σε 1000 γεννήσεις επτά μωρά έχουν συγγενή καρδιοπάθεια ,έχουν πάθηση στη γέννα. Αυτή την πάθηση αναγνωρίζει ο γιατρός σε ποσοστό 60% στο 1ο έτος της ζωής,30% αργότερα κατά την παιδική ηλικία και σε ποσοστό 10% στους ενήλικους >16 ετών. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι τα περισσότερα από αυτά τα μωρά αρχίζουν την ζωή τους με καρδιολογική παρακολούθηση, συχνά και με εγχείρηση,ώστε σε υψηλό ποσοστό(95%) να γίνουν ενήλικες.
Είναι πολλοί οι πάσχοντες μετά τα 16;
250 πρόσωπα σε πληθυσμό 100.000. Γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες σε διάφορα ποσοστά. Η πιο συχνή πάθηση είναι η τρύπα σε διάφορα σημεία της καρδιακής κοιλότητας, όπως λέει πολύ απλά σήμερα και ο απλός λαός.
Σε ποια φάση της εγκυμοσύνης συμβαίνει το κακό π.χ. το έλλειμμα (τρύπα) στο μεσοκοιλιακό ή στο μεσοκολπικό διάφραγμα;
Η κρίσιμη περίοδος είναι μεταξύ της 6ης και της 12ης εβδομάδος. Μετά τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβούν βλάβη στις βαλβίδες, του αρτηριακού, λεγόμενου, πόρου και του μυοκαρδίου(καρδιάς γενικότερα).
Τα αίτια;
Είναι γενετικά πάσχοντα γονίδια, φταίνε οι αμαρτίες γονέων και προγόνων. Όμως συχνά είναι το αίτιο η μάνα αν παίρνει φάρμακα ,πίνει αλκοόλ, άλως πως το τσούζει, προσβάλλεται από πάθηση όπως ερυθρά, διαβήτης κ.ά.
Ξαναγεννάει καρδιοπαθή μια μητέρα που έκανε παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια;
Αν το παιδί είχε νόσο ή σύνδρομο του Μάρφαν η πιθανότητα είναι υψηλή, 50% να κυοφορήσει παιδί με την ίδια πάθηση,15% είναι για τρύπα στην καρδιά(μεσοκοιλιακή επικοινωνία, 10% για στένωση της αορτής , 3% για τετραλογία του Fallot (ΦΑΛΟΤ).
Η πίεση, η χοληστερίνη, ο διαβήτης ; πόσα παιδιά γεννιούνται με σάκχαρο;
Ένας στους δέκα διαβητικούς έχει σάκχαρο από παιδί. Οι άλλοι εννέα αποκτούν το διαβήτη τύπου 2 από κακές συνήθειες σε ηλικία 40,50, και 60 ετών. Το ίδιο ισχύει και για την πίεση και την χοληστερίνη. Τα βρέφη σε ηλικία κάτω του ενός έτους έχουν χοληστερίνη ,κάτω από 150 και LDL (ΚΑΚΗ) κάτω από 100. Ομοίως και η πίεση με σπάνιες εξαιρέσεις, είναι φυσιολογική στα παιδιά και στους εφήβους.
Τα παιδιά σου μην προσπαθείς να τα κάνεις σαν και σένα… Γίνε σαν κι αυτά .
Είσαι το τόξο και σαν καλός τοξότης στείλε τα μπροστά από σένα….θα κερδίσεις δεν θα χάσεις και θα παραδόσεις μια επόμενη γενιά μέσα στην καλή χαρά. Χωρίς αυτούς τους τόσο τρομακτικούς και φοβικούς όρους. Έμφραγμα ,εγκεφαλικό, ακρωτηριασμός ποδιού…….
* Ο κ. Χρήστος Γκιλίτσης είναι Ειδικός Καρδιολόγος, υποψ. Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Κατηγορίες:ΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.