ΑΠΟΨΕΙΣ

Λεων. Στεργιόπουλος: «Φιλοδοξούμε να συσπειρώσουμε όλους τους ενεργούς πολίτες»

LeonidasStergiopoulosΣυνέντευξη με τον επικεφαλής της Ενωτικής Ριζοσπαστικής Παράταξης Βέλου-Βόχας

 • Τι σας ώθησε κ. Στεργιόπουλε να διεκδικήσετε τη δημαρχία;

Δε θα το πιστέψετε αλλά στο μυαλό μου κόλλησε η ιδέα από ένα πολύ απλό και ασήμαντο πρόβλημα. Πρόκειται για τις γούβες στους δρόμους. Κάθε φορά που οδηγώντας το αυτοκίνητό μου έπεφτα σε μια γούβα από τις άπειρες που στολίζουν όλους τους ελληνικούς δρόμους, ‘στόλιζα’ τον εκάστοτε τοπικό δήμαρχο. Είχα δε υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα υποστήριζα, εφ’ όρου ζωής και ανεξάρτητα από την πολιτική του προέλευση, οποιονδήποτε δήμαρχο κατόρθωνε να λύσει αυτό το ακανθώδες πρόβλημα.
Βλέποντας δε με το πέρασμα του χρόνου ότι δε γεννήθηκε ακόμη ο κατάλληλος, αποφάσισα να ασχοληθώ προσωπικά και τώρα που μου δόθηκε η ευκαιρία νάμαι.

 • Πιστεύετε ότι είναι αρκετό αυτό για να γίνει κάποιος δήμαρχος;

Ίσως σκεφτεί κάποιος ότι απλά αστειεύομαι μιλώντας για τις γούβες στους δρόμους, αλλά για να δούμε τι σηματοδοτεί αυτό το στοιχείο. Παρακολουθήστε με. Ο δήμος δίνει άδεια σε εργολάβο για να εκτελέσει κάποιο έργο. Ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώσει το έργο και να αποκαταστήσει το χώρο. Η τεχνική υπηρεσία του δήμου ακολούθως ελέγχει τη σωστή εκτέλεση των έργων και της αποκατάστασης και το θέμα κλείνει με την πληρωμή του εργολάβου. Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή ελέγχουν την καλή λειτουργία των υπηρεσιών τους.

 • Τι γίνεται λοιπόν λάθος;

Oι δημοτικές υπηρεσίες δεν ελέγχουν το έργο από αδυναμία, αδιαφορία ή άλλη αιτία και φυσικά ο εργολάβος κάνει προχειροδουλειά, αφού δεν ελέγχεται, για να γλυτώσει χρήματα. Όπως βλέπετε πίσω από κάθε γούβα στο δρόμο κρύβεται μια υπολειτουργούσα δημοτική υπηρεσία και πίσω από μια υπολειτουργούσα υπηρεσία κρύβεται μια ανίκανη δημοτική αρχή. Τελικά αν δεν μπορείς να ελέγξεις το απλό απλούστατο που είναι το κλείσιμο μιας γούβας, πως θα μπορέσεις να ελέγξεις σύνθετα και πολύπλοκα έργα όπως η ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων κλπ.

 • Αν καταλάβαμε καλά, μιλώντας για τις γούβες θέλετε να θίξετε το πρόβλημα διοίκησης των δήμων.

Νομίζω ότι καταλάβατε πολύ καλά. Πέρα από τη δεδομένη οικονομική δυσανεξία που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, λόγω της καταστροφικής πολιτικής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, ένα σοβαρότατο πρόβλημα είναι η ανεπαρκής διοίκηση που μεγεθύνει τα όποια υπάρχοντα προβλήματα.

 • Φαντάζομαι ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν μια δημοτική αρχή.

Όπως όλοι οι συνδημότες μας γνωρίζουν δεν υπάρχει καμιά δημοτική δραστηριότητα που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι λειτουργεί αν όχι άψογα τουλάχιστον ικανοποιητικά.
Η οικονομική διαχείριση, το νερό της ύδρευσης και το νερό για το πότισμα των καλλιεργειών, η κοινωνική πολιτική, η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, οι πολιτισμικές και οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις και ότι άλλο μπορούμε να θεωρήσουμε σαν υποχρέωση του δήμου, βρίσκεται σε κατάσταση υπολειτουργίας τουλάχιστον.

 • Ελπίζω αν η κάλπη σας δώσει τη διοίκηση του δήμου να μην αρκεστείτε στο να κλείνετε τις τρύπες στους δρόμους;

Είναι φανερό ότι η αναφορά αυτή είχε άλλη στόχευση, άλλωστε αυτό είναι ίσως το μικρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Έχουμε, ως δημοτική παράταξη, ένα όραμα για το δήμο και αυτό θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε αν η κάλπη μας δώσει την εντολή.

 • Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε το όραμά σας.

Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση με τους δημότες που θα βασίζεται στο αίσθημα εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Θέλουμε τους πολίτες ενεργούς και συμμέτοχους στα δημοτικά πράγματα και το δήμο αρωγό σε κάθε δραστηριότητα των συνδημοτών μας. Θέλουμε ο κάθε δημότης να νοιώθει ότι ο δήμος του ανήκει, δουλεύει γι’ αυτόν και είναι δίπλα του προστάτης και υποστηρικτής στην καθημερινότητά του.

 • Πώς νομίζετε ότι μπορεί να υλοποιηθεί αυτό;

Οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται με απλό και ανέξοδο τρόπο. Ο δήμος δημιουργεί μηχανισμούς άμεσης επαφής με τους πολίτες και λειτουργεί με απόλυτα διάφανη τρόπο. Αυτό επιτρέπει στους πολίτες να ενημερώνονται με επάρκεια για τα δημοτικά θέματα. Οι μηχανισμοί επαφής δίνουν εκ παραλλήλου τη δυνατότητα και στους πολίτες να μεταφέρουν τα προβλήματά τους και τις απόψεις τους στη δημοτική αρχή. Στο βαθμό που η δημοτική αρχή έχει ‘αυτιά’ για να ακούει τους πολίτες, ο μηχανισμός λειτουργεί τέλεια. Έτσι εδραιώνεται η εμπιστοσύνη, έτσι προσφέρεται η συνεργασία.
Όταν λέτε ‘μηχανισμούς άμεσης επαφής’ τι εννοείτε;
Οι τρόποι επαφής με τους δημότες είναι διαφορετικοί ανάλογα με την ομάδα στην οποία απευθύνεσαι. Άλλοι προτιμούν την προσωπική επαφή, που προφανώς είναι και η αμεσότερη, άλλοι προτιμούν τη γραπτή επικοινωνία, οι νεώτεροι χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά τα ηλεκτρονικά μέσα.
Το σωστό είναι να χρησιμοποιήσει κανείς όλα τα μέσα για να μπορέσει να προσεγγίσει την πλειοψηφία των δημοτών.

 • Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αντισταθμίσει τα προβλήματα που βιώνουν οι δήμοι σήμερα.

Οι δήμοι αντιμετωπίζουν σήμερα δύο ειδών προβλήματα που προέρχονται από την κεντρική εξουσία. Το ένα αφορά την οικονομική ασφυξία, ως συνέπεια της ασκούμενης πολιτικής φτωχοποίησης της χώρας άρα και των δήμων, για το οποίο αναφερθήκαμε και πρωτύτερα.
Το δεύτερο αφορά την αποθάρρυνση και απομάκρυνση των πολιτών από τα κοινά, σαν συνέπεια των νομικών προβλέψεων και της φιλοσοφίας του θεσμικού πλαισίου που λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή του Καλλικράτη. Αυτά επιδεινώνονται από μια διοίκηση που είτε από ανεπάρκεια είτε από άποψη, αδυνατεί να ‘χειριστεί’ την κατάσταση.
Ο δικός μας στόχος είναι αφενός να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής κινητοποιώντας τους πολίτες. Αφετέρου να αντισταθούμε με κάθε μέσο στη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη, γιαυτό επιμένουμε στην ανάγκη να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Εκεί που τα χρήματα τελειώνουν αρχίζει η εθελοντική προσφορά. Αρκεί να πειστούμε όλοι ότι εξυπηρετείται το κοινό συμφέρον. Θυμίζω, στους παλαιότερους ιδιαίτερα, ότι τα αυλάκια κάποτε τα καθαρίζαμε με ‘προσωπική εργασία’ και δεν περιμέναμε από τον δήμο να προσλάβει εργολάβο. Όταν τελειώνουν τα χρήματα θα πρέπει τα χέρια μας η καρδιά μας και το μυαλό μας να αναλάβουν τη συνέχεια, γιατί μόνο έτσι θα συμβιώσουμε με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

 • Μπορεί όμως ο εθελοντισμός να καλύψει την οικονομική αδυναμία;

Ίσως ναι ίσως όχι, εξαρτάται από την ανταπόκριση των πολιτών. Ωστόσο είναι απαραίτητος σε μια σειρά άλλες δράσεις, όχι αναγκαστικά οικονομικές, όπως είναι η εμπέδωση του κλίματος κοινωνικής αλληλεγγύης, εξαιρετικά απαραίτητο στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλα που θα αναφέρουμε αναλυτικότερα στο πρόγραμμά μας.
Παράλληλα η οικονομική αδυναμία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αναζήτηση πόρων από άλλες υπάρχουσες πηγές όπως είναι διάφορα κοινοτικά ταμεία και ακόμη από επιχειρηματικές πρωτοβουλίες χαμηλού ρίσκου.

 • Ποιο είναι τα προσωπικά σας όνειρα για το δήμο.

Νομίζω ότι τα πάμπολλα προβλήματα του δήμου μόνο εφιάλτες μας γεννούν, ωστόσο εγώ έχω πράγματι κάποια όνειρα. Γεννήθηκα δίπλα στη θάλασσα και σαν παιδί πέρασα άπειρες ώρες στην δροσερή αγκαλιά της. Τη θυμάμαι όμως αστραφτερή, διάφανη και γεμάτη ζωή. Ονειρεύομαι λοιπόν να την ξαναδώ όπως τότε, ‘στρωτή και καταγάλανη’ που λέει και ο ποιητής.
Παράλληλα είμαι και λάτρης της ‘ορεινής πεζοπορίας’. Φαντάζομαι ένα μονοπάτι που να ξεκινά από το Ζευγολατιό, να περνά από το Καλέντζι, να ανεβαίνει το Φωκά και μέσω, Χαλκιού, Σουληναρίου και Στιμάγκας να καταλήγει στο Βέλο ή και αντίστροφα. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα σε χιλιάδες άτομα, που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, να απολαύσουν την όμορφη ημιορεινή μας φύση, ανάμεσα σε αμπέλια και δασικές εκτάσεις. Επίσης θα ήταν μια καλή ευκαιρία να ζωντανέψουν τα ορεινά μας χωριά και να ανασάνουν οικονομικά.

 • Δε νομίζετε ότι κάποια από αυτά είναι πλέον απραγματοποίητα.

Όχι δε νομίζω. Η θάλασσα υποφέρει, μεταξύ άλλων, από τα σκουπίδια που κατεβαίνουν από τους χείμαρρους της περιοχής μας και από την έλλειψη αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, που την επιβαρύνει επιπροσθέτως και με λύματα. Άρα αν λύσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών και της αποχέτευσης θα έχουμε καθαρότερη θάλασσα. Και αν η θάλασσα καθαρίσει, η ζωή θα επιστρέψει και μαζί της η χαρά, σε όσους την αγαπάνε. Όσο για τα πεζοπορικά μονοπάτια, με λίγα κουτιά μπογιά και μερικές πινακίδες, άρα σχεδόν χωρίς χρήματα, τα ετοιμάζουμε άμεσα.

 • Πείτε δυο λόγια για το χαρακτήρα της παράταξης που εκπροσωπείτε.

Η ‘Ενωτική Ριζοσπαστική Παράταξη’ δεν είναι ένας πρόσκαιρος εκλογικός μηχανισμός με ημερομηνία λήξεως. Φιλοδοξούμε να γίνει ένα μόνιμο βήμα παρέμβασης στα δημοτικά πράγματα που θα συσπειρώσει όλους τους ενεργούς πολίτες του δήμου μας, που ενδιαφέρονται για τα κοινά και δε αρκούνται σε μια ψήφο ανά πέντε χρόνια.
Θέλουμε να είμαστε παρόντες συνεχώς και ανεξάρτητα από τη θέση που θα δώσει η κάλπη στο συνδυασμό μας και να ελέγχουμε, να προτείνουμε, να αντιδρούμε ή να συμπράττουμε, ανάλογα με τις πράξεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

 • Και για να κλείσουμε τη συνέντευξη ας μιλήσουμε λίγο και για τον άνθρωπο Λεωνίδα Στεργιόπουλο, πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας, τι χόμπι έχετε;

Συνήθως διαβάζω, ανήκω, ξέρετε, σ τους οπαδούς του τυπωμένου χαρτιού. Το κακό είναι ότι τα βιβλία που θέλω να διαβάσω είναι πάντα περισσότερα από το χρόνο που διαθέτω. Μου αρέσει πολύ η φωτογραφία, σε σημείο που να ζηλεύω τους ‘τυχερούς’ φωτογράφους του ‘national geographic’. Φυσικά η ορεινή πεζοπορία (όπως δήλωσα ήδη). Από τις ‘σπιτικές εργασίες’ μου αρέσει το μαγείρεμα και αναζητώ πάντα νέες συνταγές και υλικά, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τη γυναίκα μου, όπως καταλαβαίνετε. Πάνω από όλα όμως εκτιμώ την παρέα με φίλους, καλό κρασί και πολύ κουβέντα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.