ΑΠΟΨΕΙΣ

Μυοψίες

<4D6963726F736F667420576F7264202D20342EC4E9E1F4F1EFF6DE20EAE1E92 Γράφει ο  Δρ.Ταλιαντζής Σέργιος PhD, FEBO, MSc*

Μυοψίες είναι ο κλινικός όρος για τα «μυγάκια» ή «καπνούς» που πολλοί ασθενείς παραπονιούνται ότι βλέπουν, κυρίως την ημέρα ή σε λευκό φόντο. Οι οπτικές αυτές αισθήσεις οφείλονται τις περισσότερες φορές στη συμπεριφορά του υαλώδους σώματος.
Το υαλοειδές σώμα είναι ένας οπτικά διάφανος ιστός που βρίσκεται και πληρώνει το οπίσθιο ημιμόριο του οφθαλμού. Είναι μία αραιή γέλη που αποτελείται κυρίως από νερό σε ποσοστό 98-99,7%, ίνες κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος. Το υαλοειδές προσφύεται στην εσωτερική επιφάνεια του νευρικού ιστού του οφθαλμού, τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Τα «μυγάκια» οφείλονται, τις περισσότερες περιπτώσεις, σε δομικές αλλαγές του υαλοειδούς, που σε μερικά σημεία υγροποιείται και σε άλλα συμπυκνώνεται. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται συναίρεση του υαλοειδούς. Οι σχηματισμοί αυτοί αιωρούνται μέσα στην υαλοειδική γέλη, ακολουθούν την κίνηση των ματιών και υπόκεινται στις δυνάμεις τις φυσικής όπως την βαρύτητα, την αδράνεια στην κίνηση, τις φυγόκεντρες και κεντρομόλες δυνάμεις που ασκούνται πάνω στα σώματα. Όταν τα μυγάκια (floaters) περνούν μπροστά από τον άξονα της όρασης και ρίχνουν τη σκιά τους στο σημείο προσήλωσης, τότε γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή.
Η συναίρεση του υαλοειδούς οφείλεται εν μέρη στην διαδικασία της φυσιολογικής γήρανσης του ιστού και είναι συχνή στην ηλικιωμένο πληθυσμό. Εμφανίζεται όμως και σε πιο νεαρές ηλικίες ιδίως σε μύωπες, σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, σε περιπτώσεις ενδοφθάλμιων φλεγμονών και μετά από οφθαλμικούς τραυματισμούς. ΟΙ μυοψίες εμφανίζονται σε περιπτώσεις ρωγμών και αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Συνεπώς η ύπαρξη μυοψιών μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογικές μεταβολές του υαλοειδικού ιστού αλλά μπορεί και να είναι συμπτώματα που οφείλονται σε σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις και χρήζουν αντιμετώπισης.
Οι ασθενείς που αντιλαμβάνονται τις ύπαρξη μυοψιών στο οπτικό τους πεδίο οφείλουν να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο και να υποβάλλονται σε εξέταση του βυθού (βυθοσκόπηση) σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η εξέταση αυτή είναι σημαντική για τον εντοπισμό της γενεσιουργού αιτίας των μυοψιών και τελικώς της σωστής διάγνωσης.

* O Σέργιος Ταλιαντζής είναι χειρούργος οφθαλμίατρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.