ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

«Μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας»

annivas Κατασκευάζει ο δήμος Βέλου-Βόχας ιστοσελίδα αξίας 61.500 €;

Σ’ αυτό το ερώτημα κάποιοι απάντησαν  ΝΑΙ. Και το έκαναν αβίαστα, μεγαλοφώνως και με πολλά ειρωνικά σχόλια. Αφορμή στάθηκε η πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για απόψε Τετάρτη 18 Μαρτίου όπου μεταξύ των θεμάτων υπήρχε το εξής: «Έγκριση διενέργειας προμηθειών για το έτος 2015».  Στην εισήγηση μεταξύ των προμηθειών συμπεριλαμβανόταν και η «Υλοποίηση της ψηφιακής πύλης ενημέρωσης πολιτών του Δήμου» ποσού 61.500€.

Το θέμα αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλά, όπως είπαμε και παραπάνω, ειρωνικά σχόλια που σημείωναν ότι ο δήμος παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε κακή οικονομική θέση διαθέτει το ποσό των 61.500 ευρώ για την κατασκευή ιστοσελίδας. Το κακό είναι ότι αυτές οι αναρτήσεις έγιναν χωρίς οι συντάκτες να μπουν στην βάσανο της στοιχειώδους έστω έρευνας. Διότι μια απλή έρευνα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ θα αποδείκνυε εύκολα πως η πραγματικότητα απέχει παρασάγγες από αυτό που εννοήθηκε και υπονοήθηκε. Ο Δήμαρχος Βέλου-Βόχας εξέδωσε ένα οργισμένο δελτίο τύπου στο οποίο προσπαθούσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους!

Το δελτίο τύπου

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του site: isthmos.gr που αφορούσε το Δήμο Βέλου Βόχας με θέμα ΄΄Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν να κηρυχθούν οι Δήμοι Βέλου Βόχας και Σικυωνίων΄΄,  εμφανίζεται ο Δήμος Βέλου Βόχας να φέρνει ως θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ την κατασκευή ιστοσελίδας του Δήμου ΄΄για ενημέρωση των δημοτών΄΄ με κόστος 61.500€ .
Έκπληξη προκάλεσε στο Δήμαρχο και στα στελέχη του Δήμου το συγκεκριμένο δημοσίευμα, το οποίο είναι ανακριβές, αναληθές και ανυπόστατο. Ο Δήμαρχος Βέλου Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος δηλώνει τα εξής:

« Πραγματικά τι άλλο θα δούμε και πραγματικά τι άλλο θα ακούσουμε από ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι, καθώς όπως δυστυχώς γνωρίζουμε στην όμορφη χώρα μας ο καθένας είναι ότι δηλώνει προσδοκώντας προφανώς σε όποια οφέλη. Έτσι λοιπόν το πρόγραμμα ΄΄Ψηφιακής Πύλης Ενημέρωσης του Πολίτη Δήμου Βέλου Βόχας΄΄ που πήρε ο Δήμος,  αντί να χαρακτηριστεί επιτυχία χαρακτηρίζεται ειρωνικά κατασκευή ιστοσελίδας.
Το τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα το αφήνουμε να το βρουν και να το αναδείξουν οι  υπεύθυνοι δημοσιογράφοι του site μήπως και δικαιολογήσουν το μεροκάματό τους.΄Οσον αφορά το άλλο βαρύγδουπο δημοσίευμα για την ευθύνη των Δημάρχων για τους ΧΥΤΑ/ΧΑΔΑ κλπ.  παραπέμπουμε τους με βραβείο πούλιτζερ δημοσιογράφους στην αυτοδιοικητική αλφαβήτα. Εκεί ίσως να αντιληφθούν ότι άλλοι έχουν ευθύνη για τον ορισμό τρόπου και τόπου εναπόθεσης απορριμμάτων. Αν το βρουν ας το γράψουν.  Θα βάλουμε και θέμα για δουλειά. Να βρουν τις προτάσεις για διαλογή στην πηγή, τις προτάσεις στο ΕΠΕΡΑ  και γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν. Αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια.
Εμάς  δουλειά μας είναι να ανοίγουμε ένα site, να γράφουμε ανεύθυνα ότι μας κατεβάσει το προικισμένο μας μυαλό και να διαστρεβλώνουμε αλήθειες. Θα μπορούσαμε να διερωτηθούμε και να απαντήσουμε γιατί, αλλά ας το δώσουμε τροφή για σκέψη.
Η πραγματική ειρωνεία ΚΥΡΙΟΙ είναι ότι μέσα σε τέτοιο περιβάλλον άγνοιας, καχυποψίας και συμφερόντων κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να συνεχίζουν να δουλεύουν σοβαρά για να λύσουν προβλήματα 40 χρόνων προερχόμενα ακριβώς από αυτές τις καλοπροαίρετες ….. νοοτροπίες. Να’ στε καλά.
Υ.Γ Ζητώ συγνώμη από τους Δημότες μου γιατί σπατάλησα τέσσερα λεπτά πολύτιμου χρόνου για να απαντήσω στο εν λόγω δημοσίευμα. Δεν θα επαναληφθεί γιατί έχουμε σοβαρά πράγματα να κάνουμε».

Ποια είναι η αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι ο δήμος Βέλου-Βόχας θα υλοποιήσει «ψηφιακή πύλη ενημέρωσης πολιτών» ύψους μέχρι 61.500 ευρώ. Τι αφορά όμως αυτή η ψηφιακή πύλη; Ο δήμος Βέλου-Βόχας από πέρυσι τον Φεβρουάριο  υπέβαλε πρόταση στην πρόσκληση 59 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» – «Ψηφιακές υπηρεσίες Δήμων». (Αρ. Ανάρτησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΒΙΡΔΩ9Π-42Φ). «Αντικείμενο του έργου αποτελεί η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ενημέρωσης κοινού με διασπορά μηνυμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος ( εκδηλώσεις, ανακοινώσεις, κτλ), προς τους Πολίτες σε πραγματικό χρόνο από ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων ενημέρωσης (VMS) αυτοματοποιημένα μέσω του κέντρου διαχείρισης.Τα μηνύματα αυτά θα αφορούν εκδηλώσεις, ανακοινώσεις, κτλ σχετικά με την ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου, τα οποία θα καλύπτουν θεματικές ικανές να αποτελέσουν ένα πλήρες σύστημα ενημέρωσης του Δήμου σε πραγματικό χρόνο».

Το έργο λοιπόν αφορά σε ηλεκτρονικές πινακίδες μηνυμάτων ενημέρωσης και όχι σε ιστοσελίδα!!! Το δημοτικό συμβούλιο τότε ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή πρότασης, η οποία τελικά εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και ο δήμος πέτυχε την χρηματοδότησής της.

Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2014 το θέμα επανήλθε τόσο στο δημοτικό συμβούλιο για την αποδοχή της ένταξης όσο και στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βέλου-Βόχας προκειμένου να σχηματιστεί κωδικός στον προϋπολογισμό για την αποδοχή των χρημάτων που προέβλεπε το πρόγραμμα. Αυτός είναι ο κωδικός που εμφανίζεται και στην εισήγηση του σημερινού συμβουλίου και αφορά ποσό 61.500€ για την υλοποίηση της «Ψηφιακής Πύλης».

Τελικά, διαπιστώνουμε πώς όλο αυτό για το οποίο προκλήθηκε τόσος θόρυβος και ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος έβγαλε ένα οργισμένο δελτίο τύπου, ήταν μια επιτυχής ένταξη και χρηματοδότηση ενός έργου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της «Ψηφιακής Σύγκλισης»!!! Και ενώ έπρεπε να αποδοθούν τα εύσημα στη δημοτική αρχή για την επιτυχία της, αυτή έτυχε χλευασμού και ειρωνικών σχολίων. ΚΡΙΜΑ!

1 reply »

  1. …. WELCOME BACK …. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ «ΓΝΩΜΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ !!!!!!

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΡΑΧΩΡΙΤΗΣ
    ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.