ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Τη νύφη για το φοίνικα την πλήρωσε ο πρόεδρος

Φοβερή ένταση επικράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέλου-Βόχας χθες βράδυ με αφορμή την κοπή του φοίνικα στην ομώνυμη πλατεία του Ζευγολατιού.

IMG_3371

Η ένταση είχε ξεκινήσει λίγες μέρες νωρίτερα με συζητήσεις και αναρτήσεις στα social media σχετικά με την κοπή του επίμαχου δέντρου, κατά πόσο ήταν σύννομη ή όχι, αν ο φοίνικας είχε προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι ή όχι κ.λπ.

Ακολούθησε ανακοίνωση του δημάρχου Αννίβα Παπακυριάκου η οποία δημιούργησε νέες έριδες και δυσαρέσκειες λόγω της φρασεολογίας που χρησιμοποιούσε.

Στην τοποθέτησή τους οι δύο Ζευγολατιώτες αρχηγοί της αντιπολίτευσης Θανάσης Μανάβης και Νίκος Τσίτουρας, σε σχετικά ήπιους τόνους, αναφέρθηκαν τόσο στην κοπή του δέντρου όσο και στην ανακοίνωση του δημάρχου.

 Ο Θανάσης Μανάβης είπε ότι η κοπή του δέντρου ήταν λάθος. «Όταν ψηφίσαμε για την κοπή των δέντρων ψηφίσαμε για συγκεκριμένα δέντρα», ανέφερε. Σημείωσε πώς η αναφορά του δημάρχου για τους Ζευγολατιώτες ότι βρίζουν χυδαία και έχουν αγελαία συμπεριφορά δεν ήταν πρέπουσα.  «Οι Ζευγολατιώτες», είπε «έχουν επιδείξει και ήθος και υπομονή γύρω από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο δήμο. Θα ήθελα», κατέληξε «ο δήμαρχος να είναι πιο ευγενικός με τους δημότες που εξέλεξαν τον δήμαρχο».

Ο Νίκος Τσίτουρας με τη σειρά του αναφέρθηκε στο ζήτημα της κοπής του φοίνικα και τόνισε πώς κατά τη γνώμη του το δέντρο κόπηκε αυθαίρετα. «Ήμουν εκεί όταν έγινε η κοπή», είπε «είναι ψέματα ότι ανέβηκαν επάνω και είδαν για το σκαθάρι, ήταν απόφαση, που πήρε ο Χάρης ο Κωτσάκος ότι θα κοπεί και ο φοίνικας», τόνισε με έντονο ύφος.

Στη συνέχεια ανέλυσε το τυπικό που έπρεπε να ακολουθηθεί για να κοπεί ο φοίνικας λέγοντας: «Για να κοπεί ένας φοίνικας στο νομό πρέπει να ‘ρθει η γεωργική υπηρεσία να κάνει διάγνωση ο κ Παπαϊωάννου, ο γεωπόνος που είναι υπεύθυνος για τους φοίνικες και να εκδώσει απόφαση για το αν μπορεί να καταπολεμηθεί το σκαθάρι ή να κοπεί ο φοίνικας με συγκεκριμένες προδιαγραφές:  να γίνει λάκκος και τυλιγμένος μέσα σε νάιλον ο φοίνικας να θαφτεί για να μην εξαπλωθεί το σκαθάρι. Κάτι τέτοιο δεν έγινε», υπογράμμισε.  Στην συνέχεια μίλησε για την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων του χωριού και είπε πως «αν ήταν κειμήλιο ιστορικό του Ζευγολατιού αυτό αφορά τους κατοίκους του χωριού.  Του είπα του Κωτσάκου «άστον το φοίνικα να τον συζητήσουμε την Τετάρτη στο συμβούλιο, δεν έχει πέσει 50 χρόνια δεν θα πέσει σε 5 μέρες». Και σεις», είπε απευθυνόμενος στο δήμαρχο «αντί να ζητήσετε μια συγνώμη έρχεστε με έναν λίβελλο και κατηγορείτε την αντίθετη άποψη. Όποιος έχει αντίθετη άποψη έχει κενό γνώσης, σοβαρότητας και ευθύνης;» αναρωτήθηκε.

 

Ο δήμαρχος παρενέβη για λίγο και εξήγησε ότι η ανακοίνωση δεν είχε σκοπό να προσβάλλει κανέναν. Αναφερόταν μόνο στο τι θα γινόταν αν συνέβαινε κάποιο ατύχημα με τον φοίνικα.

 

Ο Λεωνίδας Στεργιόπουλος αναφέρθηκε πολύ λίγο στο θέμα και μόνο για την ανακοίνωση λέγοντας ότι το ύφος που χρησιμοποιήθηκε στην ανακοίνωση ήταν λάθο,ς αφού ήταν προσβλητικό για τους κατοίκους.

 

 

Η επίθεση Περαχωρίτη στον πρόεδρο

Κι ενώ φαινόταν ότι όλα θα τελείωναν ήρεμα με καταγεγραμμένες τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, τις οποίες ο δήμαρχος αντιμετώπισε με ολύμπια αταραξία, το λόγο πήρε ο Λάμπης Τανισχίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος επιχείρησε να εξηγήσει στο συμβούλιο τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την κοπή των δέντρων. Ο κ. Τανισχίδης λοιπόν αναφέρθηκε σε έγγραφο από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό από το 2011, το οποίο ταυτοποιεί το σκαθάρι, ενώ έγγραφο της Πολεοδομίας στη συνέχεια το ίδιο χρονικό διάστημα δίνει έγκριση κοπής του συγκεκριμένου φοίνικα. Ωστόσο, τόνισε ο αντιδήμαρχος, επειδή ο φοίνικας δεν εμφάνιζε σοβαρό πρόβλημα, η υπηρεσία δεν τον έκοψε τότε αλλά παρακολουθούσε στενά την εξέλιξή του. Την ημέρα όμως που το συνεργείο πήγε να κλαδέψει τα πεύκα και να καθαρίσει τον φοίνικα διαπίστωσε ότι το πρόβλημα ήταν σοβαρό: «Όταν ανέβηκε το πριόνι επάνω για να κόψει τις πρώτες κλάρες ήταν τελείως κούφιο. Έχω φωτογραφίες που μπορείτε να τις δείτε», είπε ο Λάμπης Τανισχίδης και αυτό έφερε την έκρηξη Περαχωρίτη.

Ο Θανάσης Περαχωρίτης που ως δημότης παρακολουθούσε την συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου φώναξε στον Λάμπη Τανισχίδη: «Λάμπη εκτίθεσαι». Ο Γιώργος Πρεδάρης, από τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του ζήτησε να μην διακόπτει τη συνεδρίαση για πάρει απάντηση από τον Περαχωρίτη «Φέρε την αστυνομία να με βγάλεις έξω»!!!

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. απευθύνθηκε στην πρώην ιδιότητα του κ. Περαχωρίτη «Έχετε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος σεβαστείτε τους συμβούλους, σεβαστείτε το συμβούλιο. Είστε απαράδεκτος», όμως  εκείνος απάντησε σε πλήρη ένταση, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που έπλητταν το προσωπικό και επαγγελματικό κύρος του Γιώργου Πρεδάρη: «Και εσύ σαν εκπαιδευτικός είσαι απαράδεκτος, που λες ότι το δελτίο τύπου δεν αναφέρεται στο Ζευγολατιό. Λυπάμαι που είσαι εκπαιδευτικός, λυπάμαι που έχεις παιδιά στα χέρια σου»!!!!!!

Η σκληρή αυτή επίθεση, ανεξήγητη και εκτός της επίμαχης συζήτησης για την κοπή του φοίνικα, πυροδότησε την οργή του προέδρου που διέκοψε το συμβούλιο και ζήτησε σε πολύ έντονο ύφος από τον Περαχωρίτη να αποχωρήσει από την αίθουσα απαιτώντας παράλληλα τη συγνώμη του.

Μετά από την ολιγόλεπτη διακοπή, τα πνεύματα ηρέμησαν, η προ ημερησίας συζήτηση σταμάτησε και το συμβούλιο εισήλθε στη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ενώ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Λάμπης Τανισχίδης αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.