ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΕΧΝΩΝ: Μία όαση πολιτισμού στον Άσσο

Λίγα λόγια σαν εισαγωγή…

Γνώρισα την Όλγα Μπαρμάζη και την ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΕΧΝΩΝ ένα βροχερό βράδυ του Οκτώβρη. Τρέχοντας μέσα στο σκοτάδι για να προφυλαχτώ από τη βροχή άνοιξα την πόρτα και ξαφνικά βρέθηκα σε έναν χώρο ζεστό και ζωντανό, ένα χώρο γεμάτο ψυχή και δημιουργία. Το βλέμμα μου διέτρεξε τους τοίχους που κοσμούταν με έργα της Όλγας, βρ12178314_977423522316177_608136463_nαβεία από διεθνείς διαγωνισμούς, βιβλιοθήκες γεμάτες βιβλία, πινέλα, καβαλέτα σκεπασμένα με λευκό ύφασμα κυοφορούσαν τη νέα δημιουργία.
Είδα γύρω μου το αίμα του Ουρανού να στάζει στη γη και να γεννά τους Κύκλωπες και τους Εκατόγχειρες, τη σχεδία του Οδυσσέα που την κυβερνούσαν τα κύματα του Οίνοπα Πόντου, τα εννιά ποτάμια της Στύγας να τυλίγουν και να περικλείουν τον Κόσμο και άλλα τόσα θαύματα και εικόνες που το μυαλό μου κατέγραφε μέσα στην αδιάκοπη ροή ενέργειας στην μικρή αποθήκη.
Θαύμασα τη δημιουργικότητα, την ενέργεια, το πάθος για την τέχνη και τη ζωή, τη ζεστασιά, τη φιλοξενία, το ζεστό βλέμμα της  Όλγας. Στη μικρή κουβέντα μας αναγνώρισα τη δασκάλα, την 12182001_977423518982844_98076557_nπαιδαγωγό με την αρχαία έννοια του όρου, που διψά να μεταδώσει τη φλόγα της στις νεότερες γενιές.
Αβίαστα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η Όλγα Μπαρμάζη ανήκει σε εκείνους τους ανθρώπους που παράγουν και προάγουν τον πολιτσμό, σε κείνους τους ανθρώπους που μέσα στη σκοτεινή πορεία της ανθρωπότητας έκαναν τη διαφορά που ξεχώρισε τον Άνθρωπο από το Κτήνος…

Γιώτα Αθανασούλη

12181113_977417252316804_1703849415_o

Αποθήκη Τεχνών: Σύντομο ιστορικό

Η Αποθήκη Τεχνών δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2012. Ξεκινώντας με την πρόθεση να αποτελέσει το προσωπικό εργαστήριο της εικαστικού Όλγας Μπαρμάζη, σταδιακά εξελίχθηκε σε χώρο διαδραστικής δημιουργίας και αισθητικής αναζήτησης και λειτουργεί ως εργαστήριο ζωγραφικής και εικαστικών εφαρμογών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Βρίσκεται στον Άσσο Κορινθίας, ανάμεσα στην Κόρινθο και την Σικυώνα, τις πόλεις που κατά τους μύθους έριζαν για τη γέννηση της ζωγραφικής.
Οι ομάδες που εργάζονται σε σταθερή βάση αποτελούνται κυρίως από παιδιά (4 έως 15 ετών) και είναι διαμορφωμένες με κριτήριο τη δυναμική καθενός ξεχωριστά και όχι απλώς την ηλικία.
Η δημιουργική εργασία των παιδιών βασίζεται σε δύο κυρίως κατευθύνσεις.
• Η μία αφορά την εξοικείωση με τα υλικά χαρακτηριστικά της ζωγραφικής, πιο απλά με τα εργαλεία της, όπως είναι το σχέδιο, το χρώμα και οι χρωστικές ύλες, η προοπτική, η σύνθεση, οι ποιότητές τους, η ποικιλία τους.
• Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά την καλλιέργεια της αισθητικής αντίληψης των εικόνων γενικά, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στα δημιουργήματα του ανθρώπου (ζωγραφική, φωτογραφία, σκηνογραφία, εφαρμοσμένο σχέδιο, κόμικς, γκράφιτι, ηλεκτρονικές εικόνες κ.λπ.). Με αφορμή αυτά τα δημιουργήματα προσεγγίζεται και η Ιστορία της Τέχνης.
Μια ακόμα συνιστώσα είναι η επιδίωξη να προχωρήσουν τα παιδιά στην εσωτερικότητα των εικόνων, κάτι που για εκείνα είναι σχεδόν φυσικό. Δίνεται λοιπόν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ελεύθερη επιλογή των θεμάτων και στην απόλαυση της καλλιτεχνικής έκφρασης καθενός ξεχωριστά. Ακριβώς για το λόγο αυτό δεν υπάρχει προκαθορισμένο πρόγραμμα με τη μορφή μαθημάτων, αλλά γενικές κατευθυντήριες γραμμές που δημιουργούν ένα πλαίσιο ανταλλαγής ιδεών, έμπνευσης και έκφρασης παράλληλα με την ενδυνάμωση των τεχνικών δεξιοτήτων και την απόκτηση εμπειρίας και ευχέρειας στη χρήση των μέσων.
Στο χώρο υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη, όπου τα παιδιά μπορούν να ανατρέχουν για άντληση πληροφοριών αλλά και έμπνευσης. Το διαδίκτυο είναι μια ακόμα πηγή πληροφοριών και ενημέρωσης, κυρίως όσον αφορά σύγχρονους καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά ρεύματα που διαμορφώνονται σήμερα ανά τον πλανήτη.
Κατά καιρούς οι ομάδες οργανώνουν εκθέσεις έργων τους, προσφέροντας τα έσοδα στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ και στο ΕΥΘΥΜΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ. Επίσης έχουν συνεργαστεί με θεατρικές ομάδες και ομάδες κλασικού και σύγχρονου χορού για το σχεδιασμό και τη δημιουργία σκηνικών κατασκευών. Οι εκθέσεις ζωγραφικής των παιδιών συνδυάζονται πάντα με άλλες μορφές τέχνης, όπως το Θέατρο, η Ποίηση, η Πεζογραφία κ.λπ. (έχουν συνεργαστεί μαζί μας η κα. Έλενα Μαρσίδου και η κα. Γωγώ Ξανθάκη, αναγνωρισμένες ηθοποιοί, η κα. Μαίρη Χάψα-Ψαρρού, εκπαιδευτικός και λογοτέχνιδα, κ.ά.).

12185649_977414588983737_1445313845_o

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
• Το 2013 η ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΕΧΝΩΝ προχώρησε στην έκδοση του ομώνυμου περιοδικού εντύπου, το οποίο έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία και τον πολιτισμό και τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτόν, σε κάθε επίπεδο, στην περιοχή της Κορινθίας κυρίως, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Η έκδοση της «ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΤΕΧΝΩΝ» βασίστηκε αφενός στην εμπειρία του Παναγιώτη Σπαγάκου, εκδότη της «Παρέμβασης Πολιτών της Βόχας», που κυκλοφόρησε το 2010, αλλά η έκδοσή της δυστυχώς σταμάτησε μετά τις δημοτικές εκλογές, και αφετέρου στην πίστη της Όλγας Μπαρμάζη πως παρά την όποια «κρίση» υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που αθόρυβα δημιουργούν και προσφέρουν στην κοινωνία.
• Από το 2013 η ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΕΧΝΩΝ Α.Μ.Κ.Ε. επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην έκδοση βιβλίων. Μέλη της Αποθήκης, όπως η κα. Ανθή Ροδοπούλου, έγκριτη επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια, η Όλγα Μπαρμάζη, ζωγράφος, και άλλοι, καταθέτουν την επαγγελματική εμπειρία τους και συνεργάζονται, δίνοντας τη δυνατότητα στους συγγραφείς να δημοσιεύσουν τα κείμενά τους σε εκδόσεις υψηλής ποιότητας με χαμηλό κόστος και να διαθέσουν τα βιβλία τους στους αναγνώστες οι ίδιοι κατά την κρίση τους, διατηρώντας στο ακέραιο τα πνευματικά δικαιώματα και το όποιο οικονομικό όφελος. Η ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΕΧΝΩΝ συμμετέχει στη διοργάνωση εκδηλώσεων για την παρουσίαση των βιβλίων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τα εμπορεύεται ως διαμεσολαβητής. Πρόθεσή μας είναι να ενθαρρύνουμε τη δημοσιοποίηση των λογοτεχνικών ή άλλων πνευματικών έργων στηρίζοντας τους δημιουργούς.

12177211_977417672316762_1450419573_o

Ποια είναι η Όλγα Μπαρμάζη

Η Όλγα σπούδασε ζωγραφική στο Εργαστήριο Εικαστικών και Διακοσμητικών Σπουδών της Κατερίνας Ρώτα (Αθήνα) και στο Εργαστήριο Σχεδίου του Νίκου Στέφου (Αθήνα). Επίσης σπούδασε σχεδιασμό και Κατασκευή Χειροποίητου Εικαστικού Κοσμήματος στη Σχολή Vortex (Αθήνα).
Παράλληλα είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

12185830_977423895649473_1900501212_o

Καλλιτεχνικές δραστηριότητες
Ατομικές (5) και Ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Συμμετοχή και παρουσία σε Διεθνείς Διαγωνισμούς (περισσότερους από 55).
Έχει σκηνογραφήσει για παραστάσεις μπαλέτου του Πολιτιστικού και Πνευματικού Κέντρου Λεχαίου, παραστάσεις του Κορινθιακού Ωδείου στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου και σε θεατρικές παραστάσεις του Θεάτρου Περιγιαλίου και του Παιδικού Θεάτρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αρχαίας Κορίνθου του Δήμου Κορινθίων υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία της Έλενας Μαρσίδου.
Ιδρυτικό Μέλος της Εικαστικής Ομάδας Art Praxis (Αθήνα, 1994-2001)
Μέλος των Philadelphia Water Color Society (ΗΠΑ) & International Art Council “Kokusai-Bijutsu-Shingikai” (Ιαπωνία).
Το 2013 ίδρυσε την Αποθήκη Τεχνών Α.ΜΚ.Ε με έδρα τον Άσσο Κορινθίας.

12182259_977423578982838_1318849413_n

Βραβεία και διακρίσεις
Excellent Art Prize στη Διεθνή Έκθεση Τεχνών “Kurashiki 2001” που οργανώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Τεχνών «Kokusai-Bijutsu-Shingikai» της Ιαπωνίας (Ιούλιος 2001).
Prize of Unique Artwork από την εταιρεία-χορηγό Holbein Art Supplies στον 12ο Ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό στο Richmont Memorial Library Gallery – Batavia Society of Artists, στη Νέα Υόρκη (Οκτώβριος 2001).
Glory Artist Prize στη Διεθνή Έκθεση Τεχνών Seiko-Ten που οργανώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Τεχνών «Kokusai-Bijutsu-Shingikai» της Ιαπωνίας (Δεκέμβριος 2001).
Icarus Free Flight Award, στη Διεθνή Έκθεση Icarus Roll, Pitch & Yaw, B. Καρολίνα, ΗΠΑ (Δεκέμβριος 2001).
Guest Artist Prize στη Διεθνή Έκθεση Τεχνών, Zero-Kai που οργανώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Τεχνών «Kokusai-Bijutsu-Shingikai» της Ιαπωνίας και τον Δήμο Οζάκας (Φεβρουάριος 2002).
Governor’s Prize στη Διεθνή Έκθεση Τεχνών Nagoya, από το Διεθνές Συμβούλιο Τεχνών «Kokusai-Bijutsu-Shingikai» της Ιαπωνίας και τον Δήμο Ναγκόγια (Μάιος 2002).
Hyogo Prefecture Culture Association Prize, στη Διεθνή Έκθεση Τεχνών Kobe 2003, Πινακοθήκη Haradano-Mori του Μουσείου του Kobe Prefecture, Ιαπωνία (Μάιος 2003).
Al Hill Award στον 48ο Ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Bold Expressions, Sacramento Fine Arts Center, Καλιφόρνια, ΗΠΑ (Οκτώβριος 2003).
Fine Art Prize στη Διεθνή Έκθεση Τεχνών Kobe 2005, Πινακοθήκη Haradano-Mori του Μουσείου του Kobe Prefecture, Ιαπωνία (Μάιος 2005).
SILVER Award Winner στην GZ-BASEL ART FAIR, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.