Απάντηση Μανάβη σε Στεργιόπουλο: «Εδώ δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια»

Με αφορμή το δελτίο τύπου του εξέδωσε η παράταξη του Λεωνίδα Στεργιόπουλου (βλέπε εδώ σχετικά) ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Βέλου-Βόχας Θανάσης Μανάβης απάντησε σε έντονο ύφος με δελτίο τύπου που αναφέρει τα εξής: 

Manavis2 «Με έκπληξη διάβασα πρόσφατο δελτίο τύπου της παράταξης του κ. Λεωνίδα Στεργιόπουλου, με το οποίο κατηγορεί τους δημοτικούς συμβούλους που δεν συμφώνησαν με ψήφισμά του για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ως δειλούς και άβουλους και άμοιρους!

Σε ό,τι με αφορά εμένα προσωπικά αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μου θέλω να διευκρινίσω τα εξής:

Οι δημότες του δήμου Βέλου-Βόχας μας ψήφισαν και μας τοποθέτησαν στη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο για να ελέγχουμε τη δημοτική αρχή και να προασπίζουμε κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά τους. Δεν μας τοποθέτησε σ’ αυτή τη θέση για να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια μεταξύ περιφέρειας και κυβέρνησης ή για να γινόμαστε πιόνια στις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις.

Με πρώτο και κύριο μέλημά μας λοιπόν, το συμφέρον του τόπου μας δεν δεχτήκαμε να συνυπογράψουμε ένα ψήφισμα που καταφερόταν ενάντια στη λύση της περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι λόγοι για τους οποίους δεν δεχτήκαμε να συνηγορήσουμε σ’ αυτή τη λογική είναι απλοί: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καταρτίσει σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων εδώ και κάποια χρόνια, αφού της παραχωρήθηκε από την κεντρική εξουσία η ανάλογη αρμοδιότητα. Μετά από διεθνή διαγωνισμό η εταιρεία με την οποία θα γίνει η διαχείριση είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Αυτή τη στιγμή αφού η σύμβαση έχει περάσει από όλους τους πιθανούς νομικούς ελέγχους (συμβούλιο επικρατείας, ελεγκτικό συνέδριο) είναι έτοιμη προς υπογραφή. Καθυστερεί γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει –δικαίως-  ακόμη καλύτερους όρους.

Εμείς από τη θέση που βρισκόμαστε στο δημοτικό συμβούλιο Βέλου-Βόχας, ως δημοτικοί σύμβουλοι που πρέπει ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ να σκεφτούμε το καλό του τόπου μας, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε πιθανή λύση, που θα προκύψει. Από τη μια αν εφαρμοστεί η λύση του εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ να έχουμε προωθήσει τόσο την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση ώστε στην περιφέρεια να πηγαίνει μόνον η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή η ποσότητα θα είναι το 50% των απορριμμάτων που παράγουμε σήμερα. Αν καταφέρουμε να κάνουμε το άλλο 50% ανακυκλώσιμα θα είμαστε πολλαπλά κερδισμένοι. Από την άλλη αν τελικά επικρατήσει η λύση του υπουργείου και γίνει τοπικό σχέδιο διαχείρισης με τους δήμους Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου τότε και πάλι κερδισμένοι θα είμαστε αν έχουμε καταφέρει το 50% των απορριμμάτων μας να προωθείται στην ανακύκλωση.

Αυτή εξάλλου αποτελεί την πάγια θέση μας στο θέμα των απορριμμάτων:  Να δώσουμε βάρος στην προώθηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης μέσα από την ενημέρωση των δημοτών και την δημιουργία δράσεων που θα ενίσχυαν αυτές τις πρακτικές, ώστε σε κάθε περίπτωση να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα της διαχείρισης απορριμμάτων όποια κι αν είναι αυτή.

Με πλήρη υπευθυνότητα και συναίσθηση των λεπτών χειρισμών που θέλει η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, εξηγήσαμε τα παραπάνω στο δημοτικό συμβούλιο, τεκμηριώνοντας την αντίθεσή μας στο ψήφισμα. Επίσης, εξηγήσαμε ότι δεν συμφωνούμε με κάτι που θα μας έφερνε σε ευθεία αντίθεση με την Περιφέρεια, χωρίς λόγο.  Καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Στεργιόπουλος αγωνιά στην προσπάθειά του να στηρίξει την κυβέρνηση αφού υπάρχουν δεσμοί ιδεολογικοί και κομματικοί, όμως εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο. Άλλος είναι ο ρόλος μας και καλά θα κάνει ο κ. Στεργιόπουλος να φρεσκάρει τη μνήμη του για το ρόλο που καλείται και ο ίδιος να παίξει στο δημοτικό συμβούλιο Βέλου-Βόχας».

 

2 comments

 1. Αγαπητέ φίλε Θανάση,

  Αν κατάλαβα καλά από την απάντηση σου η άρνηση του συνδυασμού σας, να πάρουμε θέση στο πρόβλημα είναι για να μην τα χαλάσουμε με τον Τατούλη.
  Και καλά ο δήμαρχος μπορεί να προβάλει κάποια δικαιολογία, εσύ γιατί άραγε δεν θέλεις να τον κακοκαρδίσεις;
  Αλήθεια αν τελικά περάσει το σχέδιο Τατούλη πως θα εξηγήσετε στους ψηφοφόρους σας την αύξηση των δημοτικών τελών και τη δική σας ‘ευγενική’ στάση;
  Εξήγησέ μου επίσης που βρίσκεται το ‘πολιτικό παιχνίδι’ όταν εμείς υπερασπιζόμαστε το πρόγραμμα με το οποίο κατεβήκαμε στις εκλογές,
  ενώ κάποιοι άλλοι δεν έκαναν καν τον κόπο να ‘διαβάσουν’ τη σύμβαση Τατούλη-ΤΕΡΝΑ και να τοποθετηθούν.
  Όσο για τους ‘ιδεολογικούς και κομματικούς’ μου δεσμούς, ‘Ναι’ αυτοί είναι που με αναγκάζουν να υπερασπιστώ τα οικονομικά των συμπολιτών μου, οι δικοί σου ‘δεσμοί’ ποιοι είναι που σε καθιστούν άβουλο και άφωνο;
  Καλό δε είναι να ‘φρεσκάρεις’ και συ τα μαθηματικά σου(πρόσθεση και αφαίρεση αρκούν) για να κατανοήσεις ποιος χάνει και ποιος κερδίζει από τη σύμβαση, που εμπλέκεται η κυβέρνηση και ποιος αγωνιά να υπερασπιστεί τι.
  Αγαπητέ Θανάση,
  Οι συνδημότες μας μας ψήφισαν για να παρεμβαίνουμε στα προβλήματα του δήμου και όχι για να περιμένουμε παθητικά στη γωνιά.
  Αν πάλι έχεις άλλη άποψη, δικαίωμά σου.

  Φιλικά

  • Αξιότιμε κ .Στεργιόπουλε,

   Ευτυχώς, που στο τέλος της απάντησής σας, αναγνωρίσατε το δικαίωμά μου στην άλλη άποψη!!
   Γιατί στην προηγούμενη παράγραφο ταυτίσατε τους ιδεολογικούς και κομματικούς σας δεσμούς με την υπεράσπιση των οικονομικών των συνδημοτών μας(!!) συνεχίζοντας την λαϊκίστικη ρητορική των πολιτικών σας προϊσταμένων ως ο μοναδικός κάτοχος της αλήθειας, της μίας και μοναδικής αυθεντικής γνώμης και άποψης: ΤΗΣ ΔΙΚΉΣ ΣΑΣ.

   Αγαπητέ Λεωνίδα,
   αν άφηνες για λίγο τα κομματικά γυαλιά που φοράς, θα έβλεπες ότι υπάρχει και η άλλη άποψη από την δική σου. Σε προσκαλώ να διαβάσεις και πάλι την άποψη και πρόταση του συνδυασμού μας για το θέμα των απορριμμάτων του Δήμου μας, βγάζοντας τις κομματικές σου «παρωπίδες» και ιδεοληψίες. Είναι σίγουρο ότι μια δεύτερη ανάγνωση, θα σε έπειθε για την εφικτή εφαρμογή της πρότασή μας δεδομένου της οικονομικής κατάστασης του Δήμου μας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των συνδημοτών μας και χωρίς μεγαλόπνοα σχέδια που μένουν πάντα στα «χαρτιά».
   Πράγματι Λεωνίδα, οι δημότες μας ψήφισαν για να παρεμβαίνουμε στα προβλήματα του Δήμου μας, εκπροσωπώντας και μεταφέροντας την γνώμη τους στο δημοτικό συμβούλιο και όχι την κομματική γραμμή της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας που στήριξε στις εκλογές για να βγάλουμε την υποχρέωση.
   Καλύτερα θα ήταν να εξηγήσεις στους δημότες μας γιατί ο προσκεκλημένος σου, αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης δεν εμφανίσθηκε να μιλήσει στο Κιάτο στην εκδήλωση που εσύ διοργάνωνες για το θέμα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και σε άφησε εκτεθειμένο να προσπαθείς με δελτία τύπου και «χαριτωμένες» απαντήσεις και ευφυολογήματα –ως ο φωτεινός παντογνώστης έχοντας άποψη επί παντός επιστητού – να προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.
   Τέλος, σε ότι αφορά το φρεσκάρισμα των μαθηματικών μου στην πρόσθεση και αφαίρεση, σε ενημερώνω ότι η μαθηματική επιστήμη διαθέτει επίσης τον πολλαπλασιασμό και την διαίρεση αφού όπως γνωρίζεις ο δημότης του Δήμου Βέλου –Βόχας τίμησε το πρόσωπό μου και το πρόγραμμα του συνδυασμού μου με το διπλάσιο ποσοστό ψήφων από το δικό σου, κατατάσσοντας σε στην τέταρτη και τελευταία εκλογική θέση του Δήμου μας.
   Φιλικά , Αθανάσιος Παν. Μανάβης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.