Θανάσης Μανάβης, αρχηγός μείζ. αντιπολίτευσης δήμου Βέλου-Βόχας: «Η περίοδος χάριτος τελείωσε»

Ένα προς ένα αναλύει τα κύρια σημεία της ενημέρωσης προς τους δημότες του δημάρχου Βέλου-Βόχας Αννίβα Παπακυριάκου ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο.

Manavis2 Η ενημέρωση του δημάρχου Βέλου-Βόχας Αννίβα Παπακυριάκου, προς τους δημότες του, δημοσιεύτηκε σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ εδώ και λίγες μέρες και προκάλεσε αντιδράσεις. Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θανάσης Μανάβης απαντά μέσα από την εφημερίδα μας σε όσα ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι έγιναν, ότι έφταιξαν ή ότι έπραξε στο δήμο.
«Ως δημοτικός σύμβουλος και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Βέλου –Βόχας αλλά και ως νέος άνθρωπος και επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο δήμο», λέει ο Θανάσης Μανάβης, «διάβασα με ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς με απογοήτευση τις δηλώσεις του δημάρχου για αυτά τα 5 έτη που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου.

Η ίδια δικαιολογία
Ξεκινώντας την αναφορά μου από τα οικονομικά, δυστυχώς, απογοητεύτηκα για άλλη μία φορά, αφού βλέπω ότι επαναλαμβάνει τη γνωστή δικαιολογία, ότι δηλαδή από τους δύο πρώην δήμους Βέλου και Βόχας παρέλαβε «καμένη γη». Για άλλη μία φορά διαβάσαμε το δήμαρχο να λέει ότι το μόνο που παρέλαβε ήταν χρέη ύψους 14 εκ. ευρώ, 10 εκ. ευρώ του πρώην Δήμου Βέλου και 4 εκατομμύρια ευρώ του πρώην Δήμου Βόχας, χρέη από δάνεια, κατασχέσεις πρόστιμα, ζημίες των κατασκευαστικών εταιρειών των 2 Δήμων (ΔΑΕΒ και ΔΑΚΕΒ) κλπ.
Πρώτα από όλα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κανείς ποίες δημοτικές αρχές κατηγορεί για την κατάσταση που παρέλαβε ο δήμαρχος: αφ’ ενός τη δημοτική αρχή του πρώην δήμου Βέλου, στο δημοτικό συμβούλιο της οποίας συμμετείχε ως σύμβουλος της αντιπολίτευσης και αφ’ ετέρου τη δημοτική αρχή του πρώην δήμου Βόχας, του αείμνηστου Γ. Λιούντρη, τους συνεργάτες του οποίου όμως, σήμερα τους έχει μαζί του και τους εμπιστεύεται νευραλγικά πόστα!!! Ο κ. Τανισχίδης αντιδήμαρχος, σήμερα, τεχνικών υπηρεσιών ήταν πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας του πρώην δήμου Βόχας, την εποχή στην οποία αναφέρεται ο δήμαρχος κ. Παπακυριάκος και αποδίδει ευθύνες κακοδιαχείρισης με οφειλές, δάνεια, χρέη, πρόστιμα, δικαστικές αποφάσεις κλπ.!!! Είναι στ’ αλήθεια πρωτοφανές!!!
Στη συνέχεια θέλω να σημειώσω πως εδώ και πέντε χρόνια περιμένουμε την εκκαθάριση της ΔΑΕΒ, η οποία κωλυσιεργεί κι έτσι αυτή τη στιγμή ο δημότης δεν γνωρίζει την πραγματική κατάσταση του δήμου και που πηγαίνουν τα χρήματα που πληρώνει. Το ίδιο ισχύει και για τον πρώην Δήμο Βόχας. Μας δηλώνει ότι έχει πληρώσει με χρήματα των δημοτών 8 εκατομμύρια χρέη αλλά δεν μας είπε όμως ποιο από αυτό το ποσό είναι νόμιμο και πρέπει να πληρωθεί και ποιο είναι παράνομο και δεν πρέπει να το πληρώσει ο δημότης.

Να ξέρουμε τι πληρώνουμε
Ο νοικοκύρης δημότης του δήμου, που πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς το δήμο ζώντας μια απαράδεκτη καθημερινότητα πρέπει να ξέρει για ποιο λόγο πρέπει να πληρώνει μαζί με τα νόμιμα και τα παράνομα χρέη, ποια είναι αυτά και σε ποιο ύψος. Ρωτώ ευθέως: Έχει τελειώσει η εκκαθάριση των δύο δήμων για τα ποσά που αναφέρει ο δήμαρχος; Έχουν αποδοθεί ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές; Σ’αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι ακόμη περιμένουμε να μάθουμε αν ο κ. Τρωγάδης κατέθεσε τη μήνυση κατά των υπευθύνων της κακοδιαχείρισης στον πρώην δήμο Βέλου όπως δήλωνε στην εφημερίδα σας από τον Φεβρουάριο του 2014!!! Μάλιστα στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών έλεγε ότι ο δήμος θα καταθέσει μήνυση άλλως, αν δεν γίνει έτσι, ο ίδιος θα παραιτηθεί. Αναρωτιέται εύλογα και ο πλέον καλόπιστος δημότης αν έγιναν όλα αυτά. Αποδόθηκαν οι ευθύνες; Είναι υποχρεωμένος ο κ. Τρωγάδης, τον οποίο δημόσια προσκαλώ, να καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο την μήνυση κατά των υπευθύνων για την κακοδιαχείριση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, άλλως να καταθέσει την παραίτησή του. Ας διαλέξει ο ίδιος. Πρέπει κάποια στιγμή, όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για τα λόγια και τις πράξεις μας.
Όσον αφορά στα αποθεματικά του δήμου θέλω να ρωτήσω και περιμένω μια σοβαρή απάντηση σ’ αυτό γιατί αυτά τα χρήματα δεν ξαναγυρίζουν στο δημότη; Δεν είναι ανταποδοτικά; Αφού όπως δηλώνει έχει 2,5 εκ. ευρώ διαθέσιμα γιατί ο δήμος μας έχει αυτά τα χάλια;
Πως θα πειστεί ο δημότης ότι υπάρχει χρηστή διοίκηση στο δήμο όταν, για παράδειγμα, οι απευθείας αναθέσεις, αντί να χρησιμοποιούνται με φειδώ έχουν γίνει καθημερινότητα, ξεπερνώντας κάθε όριο! Πώς θα πειστεί ο δημότης να πληρώσει τις υποχρεώσεις του όταν δεν έχει καμία παροχή από το Δήμο; Όταν τα σκουπίδια μάς κατακλύζουν, κλαριά και χορτάρια μένουν μήνες στους δρόμους, το νερό στις βρύσες του δήμου μας είναι ακατάλληλο, ακόμα και τη λάμπα στην γειτονιά μας πρέπει να την αγοράσουμε οι ίδιοι για να αλλαχθεί.

Η διαχείριση
των απορριμμάτων
Ειδικά όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τον τελευταίο καιρό η κατάσταση είναι δραματική και όχι χωρίς ευθύνη της δημοτικής αρχής. Γιατί ανεξάρτητα από την προσφιλή μέθοδο του δημάρχου που αρέσκεται να αποδίδει σε άλλους την αιτία για τη δική του ανεπάρκεια, ανεξάρτητα, λοιπόν, από τη λύση που θα προκριθεί για τη συνολική διαχείριση σε επίπεδο περιφέρειας, εδώ και πέντε χρόνια η δημοτική αρχή Παπακυριάκου δεν έχει κάνει τίποτα για να προωθήσει λύσεις που θα μείωναν τον όγκο των απορριμμάτων και θα έκαναν καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών. Αναφέρομαι φυσικά στην προώθηση της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, στην ενημέρωση των δημοτών, στην αγορά κατάλληλων κάδων και στην αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας.

Το ημιτελές δημαρχείο
Επίσης θέλω να θυμίσω στο δήμαρχο τα ωραία και μεγάλα λόγια για την ολοκλήρωση του δημαρχείου στο Ζευγολατιό, το οποίο παραμένει κτίριο φάντασμα. Θέλω να θυμίσω τις αναφορές του στο δημοτικό συμβούλιο για δωρεές μελετών και υποσχέσεις από πλευράς περιφέρειας ότι το έργο της ανέγερσης του δημαρχείου θα ήταν το πρώτο που θα υπογραφόταν. Τι γίνεται άραγε με όλα αυτά; Που χάθηκαν οι υπογραφές και υποσχέσεις; Έχει νομίζω υποχρέωση να μας εξηγήσει.

Οι λακούβες στους δρόμους
Τέλος, τον καλώ να κάνουμε μαζί μια βόλτα στους δρόμους του δήμου και να μετρήσουμε τις λακούβες που καθημερινά ταλαιπωρούν οδηγούς και οχήματα. Στο Βέλο και το Ζευγολατιό η κατάσταση είναι οδυνηρή, υπάρχουν δρόμοι στους οποίους δεν έχει πέσει ούτε χαλικάκι εδώ και πέντε χρόνια.
Σε όλα τα παραπάνω βλέπω ότι ο Δήμαρχος προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές των δύο δήμων, στο κράτος, στην οικονομική κρίση, στην γραφειοκρατία και οπουδήποτε αλλού εκτός από τον ίδιο. Όμως, ο δήμαρχος πρέπει όχι μόνο να θέλει αλλά και να μπορεί. Η περίοδος χάριτος για την δημοτική αρχή τελείωσε.

Έλεγχος και κριτική
Αναλαμβάνω πλήρως το θεσμικό ρόλο μου ως αντιπολίτευση, στον οποίο με τίμησε ο δημότης του Δήμου Βέλου –Βόχας, ασκώντας έλεγχο και κριτική στην δημοτική αρχή.
Απαιτώ πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία για την εκκαθάριση των δύο δήμων καθώς και απόδοση ευθυνών. Απαιτώ δουλειά και πρόοδο κόντρα στη στασιμότητα και την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής, σχεδιασμό και αποτελεσματικότητα κόντρα στην αναβλητικότητα και τη ραστώνη, αξιοκρατία και ανοικτές πόρτες κόντρα στα απροσπέλαστα γραφεία.
Θα είμαι συνεχώς παρών στο Δήμο μας, παρεμβαίνοντας και ασκώντας έλεγχο και κριτική με την αντιπολιτευτική μου θέση στην δημοτική αρχή, δίπλα στον δημότη και στις επιχειρήσεις του δήμου μας, που αγωνίζονται καθημερινά με αντίξοες οικονομικές συνθήκες για την επιβίωσή τους και για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.