Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης από το δήμο Σικυωνίων

dimareio_000001_3
Πρωτοπόρος όπως πάντα στις κοινωνικές δομές και κοινωνικές παροχές ο δήμος Σικυωνίων επελέγη μαζί με άλλους 29 δήμους σε όλη την Ελλάδα να υλοποιήσει το νέο πρόγραμμα. Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Σικυωνίων ήταν ο μοναδικός μαζί με το δήμο Καλαμάτας που επελέγησαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφήνοντας πίσω του άλλους μεγάλους (ή και μικρότερους) δήμους που «επαίρονται» κατά καιρούς για την κοινωνική τους δράση.

Η επιλογή των Δήμων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα έγινε μετά από συστηματική μελέτη και ανάλυση στατιστικών στοιχείων 1) για την ανεργία και 2) τη φτώχεια από την ΕΛΣΤΑΤ, τον ΟΑΕΔ, αλλά και 3) τα ποσοστά ένταξης δημοτών στο πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης και στο πρόγραμμα Βασικής και Επισιτιστικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ). Στην περίπτωση του δήμου Σικυωνίων το τρίτο κριτήριο είχε ιδιαίτερη βαρύτητα αφού ούτε η ανεργία ούτε η φτώχεια είναι σε υψηλά επίπεδα.

Πρόκειται για πρόγραμμα που περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα και υπηρεσίες καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή. Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα για κάθε μεμονωμένο ενήλικα, εφόσον δεν υπάρχει άλλη πηγή εσόδων, θα είναι 200 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον ενήλικο άτομο σε μια οικογένεια θα δίνονται επιπλέον 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο 50 ευρώ.
Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως είπαμε, εκτός από τον δήμο Σικυωνίων εντάχθηκε και ο δήμος Καλαμάτας. Οι υπόλοιποι δήμοι θα συνεχίσουν να υλοποιούν τα προγράμματα ως έχουν.

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις
Στα μέσα Ιουλίου(15-20 Ιουλίου), θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Σε δηλώσεις της η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα των τελευταίων έξι μηνών, από τη στιγμή υποβολής της αίτησης. Σημείωσε ότι τα προνοιακά και οικογενειακά επιδόματα θα συνεχίσουν να καταβάλλονται, ενώ συμπλήρωσε ότι το εισόδημα θα συνοδεύεται από μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση. Ανάμεσά τους είναι η παροχή δωρεάν φαρμάκων, δωρεάν νερού και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά στους δήμους που έχουν πληγεί από τη φτώχεια.
Τόνισε ότι για τους δικαιούχους θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί με τη ΔΕΗ νέο χαμηλότερο κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ, όπως τόνισε, επιθυμία του πρωθυπουργού είναι να εξεταστεί η δυνατότητα για επιδότηση ενοικίου σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Υπογράμμισε ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες του προγράμματος είναι για το 10% των δικαιούχων η διαδικασία ένταξης στην αγορά εργασίας διευκρινίζοντας ότι θα απεντάσσονται όσοι συστηματικά αποφεύγουν να εργαστούν. «Δεν πρέπει το δίκτυ προστασίας να μετατραπεί σε δίκτυ του ψαρά εγκλωβίζοντας τους συνανθρώπους μας στη φτώχεια» επισήμανε η κ. Φωτίου.

Σπύρος Σταματόπουλος, Δήμαρχος Σικυωνίων:
«Επιβράβευση της, έως τώρα, δράσης μας»

10296606_685504311514213_7372460568080492588_n Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος αναφερόμενος στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σημειώνει σε σύντομες δηλώσεις του:
«Στο δήμο Σικυωνίων από την πρώτη στιγμή αξιολογήσαμε το ειδικό βάρος της οικονομικής κρίσης στην τοπική κοινωνία και οργανώσαμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο κατά τον πληρέστερο τρόπο δομές υποστήριξης των ευάλωτων ομάδων.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κοινωνικό Φροντιστήριο προσφέρουν ανακούφιση στους χειμαζόμενους συμπολίτες μας και στηρίζουν το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπή και λειτουργική διαβίωση.
Πρέπει εδώ να επισημάνω ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με την επιτυχία που λειτουργεί αν δεν είχαμε την αμέριστη και ανιδιοτελή υποστήριξη των Εθελοντών μας. Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την στήριξη που παρέχουν τόσα χρόνια στις κοινωνικές δομές του δήμου μας και το χρόνο που καταναλώνουν βοηθώντας τους συμπολίτες μας.
Όσον αφορά στην επιλογή του δήμου μας, ο οποίος μαζί με το δήμο Καλαμάτας είναι οι δύο μοναδικοί που επελέγησαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος αλληλεγγύης είναι γνωστό ότι αυτή έγινε μέσα από την αξιολόγηση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών του δήμου μας. Για μας είναι μια επιβράβευση της έως τώρα δράσης μας αλλά και μια πρόκληση για να γίνουμε ακόμη καλύτεροι προσφέροντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη στις ευπαθείς ομάδες.
Το πρόγραμμα όπως ξέρετε θα ξεκινήσει να λειτουργεί με την υποβολή αιτήσεων τον Ιούλιο και σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες και οι προϋποθέσεις ένταξης των δικαιούχων».

Επιπρόσθετες παροχές
Επιπρόσθετες παροχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής»,  θα λάβουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Έτσι, μαζί με τα χρήματα που δικαιούνται, δωρεάν φάρμακα και νερό, ενώ θα γίνει διαπραγμάτευση από του υπουργείο με τη ΔΕΗ για φτηνότερο ρεύμα που θα προκύψει από τη μείωση του κοινωνικού τιμολογίου. Στις περιοχές των δήμων που έχουν πληγεί περισσότερο από τη φτώχεια θα δίνονται ζεστά γεύματα στα σχολεία τους και σε όλους τους μαθητές, όπως έγινε πέρυσι με 4.000 μαθητές σε σχολεία της Αττικής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.