Καλοκαίρι και ωτίτιδες

του Ωτορινολαρυγγολόγου Βλάση Ιωαν. Μπάρτζη

Το καλοκαίρι, ειδικά στα μέρη μας, είναι η ιδανική εποχή για ξεκούραση και διασκέδαση. Την ηρεμία και τη γαλήνη των διακοπών μπορούν όμως να ταράξουν προβλήματα των αυτιών που σχετίζονται με τις καλοκαιρινές δραστηριότητες.

Ως διάχυτη εξωτερική ωτίτιδα (Δ.Ε.Ω.) ορίζεται η φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου, του καναλιού δηλαδή που συνδέει το πτερύγιο του αυτιού με το τύμπανο. Η πάθηση είναι συχνή, προσβάλλει όλες τις ηλικίες και μπορεί να εμφανιστεί όλες τις εποχές, τους καλοκαιρινούς μήνες όμως παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών, που οφείλεται στο θερμό και υγρό κλίμα και στην κολύμβηση. Γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και ωτίτιδα των κολυμβητών (swimmer’s ear).

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΩΤΙΤΙΔΕΣ-1

Η κυψελίδα (κερί) που παράγεται στον έξω ακουστικό πόρο, καθώς και το χαμηλό (όξινο) pH της περιοχής δρουν σαν φραγμός ενάντια στις λοιμώξεις. Όταν διαταραχτεί αυτός ο φραγμός, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη ωτίτιδας. Οι συνηθέστερες αιτίες για εμφάνιση Δ.Ε.Ω. είναι η παραμονή υγρασίας εντός του ακουστικού πόρου και το μηχανικό τραύμα από αντικείμενα που εισάγει ο ασθενής στο αυτί (π.χ. μπατονέτες).

Το αρχικό ενόχλημα είναι ο κνησμός του έξω ακουστικού πόρου. Το σύμπτωμα είναι αρκετά ενοχλητικό και θα αναγκάσει τον πάσχοντα να χρησιμοποιήσει διάφορα αντικείμενα προκειμένου να ξύσει το αυτί του και να ανακουφιστεί. Έτσι προκαλείται τραυματισμός στο δέρμα του έξω ακουστικού πόρου και επιμόλυνση από  μικρόβια. Παρατηρείται επιδείνωση της κλινικής εικόνας με έντονη ωταλγία, η οποία αυξάνεται με την κινητοποίηση  του πτερύγιου και την μάσηση, πυώδη έκκριση, αίσθημα πληρότητας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βαρηκοΐα.

Κατά την κλινική εξέταση το δέρμα του έξω ακουστικού πόρου εμφανίζεται ερυθρό, οιδηματώδες και ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ψηλάφηση. Μπορεί να παρατηρηθεί διόγκωση των λεμφαδένων της περιοχής. Σε παραμελημένες περιπτώσεις η φλεγμονή επεκτείνεται στο πτερύγιο του αυτιού και στους γύρω ιστούς. Παρότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η προσβολή είναι μονόπλευρη, μπορεί να μεταδοθεί και στο άλλο αυτί με τα δάκτυλα.

Η διάγνωση γίνεται στηριζόμενη στο ιστορικό και στα ευρήματα από την ωτοσκόπηση. Ο ιατρός, με ήπιους χειρισμούς και με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού (μικροσκόπιο, αναρρόφηση), θα καθαρίσει επιμελώς τον έξω ακουστικό πόρο από τις εκκρίσεις, θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα αποκλείσει άλλη παθολογία στην περιοχή. Η τοπική φροντίδα που γίνεται στο ιατρείο είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχή αντιμετώπιση της φλεγμονής. Στον ασθενή θα χορηγηθούν ωτικές σταγόνες , παυσίπονα, και αν χρειαστεί, αντιβιοτικά από το στόμα. Συνιστάται η αποφυγή εισόδου νερού στο αυτί.  Σπάνια θα απαιτηθούν εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς  (μεταμοσχευμένους, πάσχοντες από AIDS κ.α.), οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα Δ.Ε.Ω., απαιτείται υψηλός δείκτης υποψίας. Τα  άτομα αυτά μπορεί να παρουσιάσουν  μια πολύ επιθετική μορφή εξωτερικής ωτίτιδας (κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα ), η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οδηγεί σε δυσάρεστες  επιπλοκές.

Το κλειδί για την προφύλαξη από την εμφάνιση Δ.Ε.Ω. είναι η αποφυγή εισαγωγής αντικειμένων  στο αυτί με σκοπό τον καθαρισμό του. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κυψελίδα του αυτιού δρα προστατευτικά. Σε άτομα με υποτροπιάζοντα επεισόδια  συνιστάται η προστασία του αυτιού από την είσοδο νερού διά της απόφραξης της εισόδου του έξω ακουστικού πόρου με ωτοασπίδα ή με βαμβάκι καλυμμένο με βαζελίνη. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στον Ω.Ρ.Λ. προ της έναρξης της κολυμβητικής περιόδου, είναι χρήσιμη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.