Μάγεψε η «Λειτουργία» του «Λύσιππου»

Στα Ι΄ Κορίνθου Παύλεια παρουσιάστηκε το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη» από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου «Φίλοι Γραμμάτων και Τεχνών Ο ΛΥΣΙΠΠΟΣ»

Λόγος Υμνητικός

Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Φίλοι Γραμμάτων & Τεχνών «Ο ΛΥΣΙΠΠΟΣ» στο προαύλιο του Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο

Από στόματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ.κ. Διονυσίου ο ύμνος στο ποιητικό έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου «Λειτουργία Κάτω από την Ακρόπολη», αλλά και για την εξαιρετική και λαμπρή θεατρική απόδοσή του, την προ-παραμονή της εορτής του Αποστόλου Παύλου στα προπύλαια του Καθεδρικού Ιερού Ναού του Αγίου στην Κόρινθο.
Παρουσία του Σεβασμιωτάτου, πολλών εκπροσώπων του ιερού κλήρου, αντιπροσώπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η εν λόγω εκδήλωση σε διδασκαλία και σκηνοθεσία του Γιώργου Καρβουντζή. Σε ατμόσφαιρα πνευματικής έξαρσης και έντονης συγκίνησης το βράδυ της 27ης Ιουνίου η θεατρική σκηνή των Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών «Ο Λύσιππος» ερμήνευσε μοναδικά το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου, με τη συνεργασίατης Βυζαντινής Χορωδίας Κορινθίας «Κυριακός ο Υμνογράφος» και του Συλλόγου Γυναικών Διμηνιού «Η Νεφέλη».
Ο εμπνευσμένος επίλογος ανήκε στον οικοδεσπότη Ιεράρχη.

06

Θερμότατη και εκτενής υπήρξε η εξύμνηση της ποίησης του Νικηφόρου Βρεττάκου και εγκάρδια η υποδοχή και η αναφορά στον τρόπο παρουσίασής της καθώς και ο σχολιασμός της παράστασης, εκ μέρους του πατρός και ποιμενάρχου της Εκκλησίας της Κορίνθου μετά γνώσεως εντυπωσιακής.
Με διάπυρες ευχές και ευλογίες καθώς και εγκάρδιες ευχαριστίες για την άψογη ερμηνεία όλων των συντελεστών της πολυπρόσωπης παράστασης που τίμησαν με υπευθυνότητα, ευλάβεια και κύρος τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου.

02

Συσχετίζοντας μεταφορικά τον συμβολισμό του συγκεκριμένου έργου και για ό,τι σημαίνει η Ακρόπολη για τον Ελληνισμό, υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση, ότι παρομοίως και το Βήμα του Γαλλίωνος στην Αρχαία Κόρινθο από όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος απευθύνθηκε στους Κορινθίους, αποτελεί την Ακρόπολη της Εκκλησίας της Κορίνθου της οποίας υπήρξε ιδρυτής.
Εύστοχος ο συνειρμός του φωτισμένου Ιεράρχη. Με τόλμη, γενναιοδωρία και ανεξαρτησία σκέψης έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής στα Ι΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2016 σε μία «ασυνήθιστη» για τον χαρακτήρα των εκδηλώσεων, καλλιτεχνική δημιουργία.

09
Η απόφασή του έτυχε πλήρους δικαίωσης εφ’ όσον η εκδήλωση έγινε αντικείμενο συνολικής αποδοχής για την ποιοτική της ανωτερότητα και την πνευματική αξία της.
Στο εντυπωσιακά επιβλητικό αλλά και υποβλητικό περιβάλλον του μεγαλοπρεπούς ναού, αναδείχθηκε ουσιαστικά και άμεσα η πολυεπίπεδη διάσταση του θεάματος το οποίο καταγράφηκε ως μοναδικής σημασίας γεγονός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.