Αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Τεταμένες οι σχέσεις των δημάρχων – Παραιτήθηκε για τρίτη (!) φορά ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ – Απειλητικός εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης σε επιστολή του προς τους δημάρχους

Θυελλώδης ήταν η τελευταία συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ στην Τρίπολη, όπου οι δήμαρχοι μετά τους πανηγυρισμούς και τις ομοφωνίες της προηγούμενης συνεδρίασης, επέστρεψαν στην καχυποψία και την ασυμφωνία, συγκρουόμενοι σε υψηλούς τόνους για το περιεχόμενο της απόφασης της 18/7/2016.

Αποτελεί, προφανώς, παγκόσμια πρωτοτυπία, ένας φορέας να παίρνει μια ομόφωνη και πανηγυρική απόφαση και στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση τα μέλη του να «σφάζονται» για το ποιο ακριβώς ήταν περιεχόμενο της απόφασης!
Το παζλ του αδιεξόδου συμπληρώνεται από την απόφαση του ΦΟΔΣΑ ότι οι δήμοι θα έπρεπε να δηλώσουν μέχρι τις 10 Αυγούστου αν θα κάνουν τοπική διαχείριση, γνωστοποιώντας αφ’ ενός τον αδειοδοτημένο τόπο που θα την κάνουν και αφ’ ετέρου τον τόπο όπου θα κατασκευαστεί ο απαιτούμενος ΧΥΤΥ.

Με  την προϋπόθεση αυτή συμπληρωμένη, θα σταλεί απάντηση σε έγγραφο του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, με το οποίο ζητούσε από τον ΦΟΔΣΑ να στείλει στην διυπουργική επιτροπή τον κατάλογο των δήμων που θα συμμετάσχουν στον αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό της Πελοποννήσου για τα σκουπίδια και την ανάπτυξη τοπικών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων.
Εν τω μεταξύ, στο σήριαλ της διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου ήρθε να προστεθεί η αυστηρή επιστολή Τατούλη προς το ΦοΔΣΑ η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Το έργο αποτελεί μια άμεσα εφαρμόσιμη, ολοκληρωμένη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας και μπορεί να υλοποιηθεί μόνον ως τέτοια, δηλαδή στο σύνολό της. Τυχόν ματαίωση του έργου συνεπάγεται αναπόφευκτα, νέο σχεδιασμό, νέα αξιολόγηση σε διυπουργικό επίπεδο, νέα δημοπράτηση και νέες καθυστερήσεις.
Οι προσεγγίσεις, λοιπόν, που βασίζονται σε επιλεκτική (a la carte) και κατά περίπτωση υλοποίηση τμημάτων του έργου, αναλόγως των επιθυμιών αιρετών αρχόντων ή και εργολαβικών συμφερόντων, μόνο ως ευχολόγια μπορούν να γίνουν κατανοητές, σε κάθε δε περίπτωση, δεν μπορούν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο που προδιαγράφεται από το έργο ΣΔΙΤ. Με άλλες λέξεις, το έργο της ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου ή θα εφαρμοστεί ως έχει ή θα ματαιωθεί στο σύνολό του.
Εν κατακλείδι, είμαστε υποχρεωμένοι να σας επισημάνουμε ότι, εάν η υλοποίηση του έργου ματαιωθεί με δική σας ευθύνη ή και της Κυβέρνησης, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να διαχειριστείτε όχι μόνο τις τυχόν αξιώσεις του αναδόχου, αλλά, άμεσα και σε κάθε περίπτωση, νόμιμα, το σύνολο των απορριμμάτων της Περιφέρειας από την πρώτη κιόλας μέρα μετά τη ματαίωσή του.
Τυχόν αδράνειά σας, θα καταδικάσει τους δημότες σας, όχι μόνο να ζήσουν σε συνθήκες ντροπής και μείζονος υγειονομικής κρίσης, με τα σκουπίδια στους δρόμους, αλλά και να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα πρόστιμα της παράνομης διαχείρισης. Εν όψει των προεκτεθέντων. αναμένουμε άμεσα την αποστολή της μελέτης του ΠΕΣΔΑ για τη δρομολόγηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιπτώσεις των πράξεων και παραλείψεων σας θα καταστούν μη αναστρέψιμες και οι εξ αυτών ευθύνες σας, μοιραία θα σας βαρύνουν εις το διηνεκές».

Παραίτηση για τρίτη φορά!
Στα απόνερα της θυελλώδους συνεδρίασης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου παραιτήθηκε για τρίτη φορά(!) τα τελευταία δύο χρόνια, ο πρόεδρός του και δήμαρχος Ξυλοκάστρου, Ηλίας Ανδρικόπουλος. Εξηγώντας τους λόγους ανέφερε ότι η υπόθεση των απορριμμάτων είναι κρίσιμη και βρισκόμαστε σε μία ευαίσθητη περίοδο με εν εξελίξει διεργασίες, γι’ αυτό και δεν θέλει να πει πολλά. Παρά ταύτα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπέβαλε την παραίτησή του στην Εκτελεστική Επιτροπή «για λόγους ευθύνης, αξιοπρέπειας και μεγάλης απογοήτευσης». «Προσπάθησα όλο αυτό το διάστημα να συνενώσω απόψεις μεταξύ συναδέλφων και να λύσουμε το πρόβλημα με διαδικασία φιλική προς το περιβάλλον» υπογράμμισε ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε με αφορισμούς να λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Χρειάζεται συνεννόηση και πιστεύω, όπως και όλοι οι δήμαρχοι, ότι πρέπει να έχουμε τον πρώτο λόγο στη διαχείριση».
Επίσης, σημείωσε ότι «υπάρχουν απόψεις που δεν γεφυρώνονται εύκολα» ενώ επεσήμανε ότι «πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θέλει ακριβώς για να δούμε πώς θα συνεχίσουμε τον διάλογο». «Είναι μία ασαφής εικόνα τι ακριβώς θέλει η κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρικόπουλος, συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχει ενιαία στάση των δημάρχων. Πρέπει να ευθυγραμμιστούν όλοι οι δήμαρχοι σε ενιαία γραμμή, να την στηρίξουμε, και θέλουμε και η κυβέρνηση και η Περιφέρεια να είναι μαζί μας και να συνεργαστούμε». Επιπλέον, ο παραιτηθείς πρόεδρος ανέφερε: «Κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή η Πελοπόννησος να γεμίσει σκουπίδια, γιατί με την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ δεν θα έχουμε πού να πάμε τα σκουπίδια».
Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα από αυτά που προσέφερε, δήλωσε απογοητευμένος και τόνισε: «Μόνο με συναίνεση και συνεργασία μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Πράσινο φως από το ελεγκτικό
Εν τω μεταξύ, το δρόμο της συμβασιοποίησης του έργου ανοίγει, για μία ακόμη φορά, το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου δικαστηρίου με την, προ ημερών, απόφασή της, που είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη, κρίνει ως νόμιμα το διαγωνισμό και τη σύμβαση σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στην Πελοπόννησο. Την προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την ακύρωση της ΣΔΙΤ είχε στηρίξει και το Δημόσιο, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, μέσω παλαιότερου υπομνήματός του στο Ανώτατο Δικαστήριο, να εξηγεί γιατί το έργο πρέπει να σταματήσει.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η διαπραγμάτευση της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων Υποδομής με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που έχει ολοκληρωθεί, οδήγησε στην μείωση της ετήσιας ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας στους 100.000 τόνους, στην αύξηση σε επτά των σταθμών μεταφόρτωσης και στην υλοποίηση δωρεάς στο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 3MW, όπως εξάλλου σημείωνε σε επιστολή του προς τον Φορέα ο επικεφαλής της Επιτροπής, υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης!
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιτρέπει στον ανάδοχο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εάν η πολιτεία δεν προχωρήσει στις τελικές υπογραφές, να προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση.

Το έργο
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και ισάριθμων χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία. Για την αποπεράτωση των εγκαταστάσεων αυτών υπολογίζεται ότι απαιτούνται 24 μήνες, ενώ 10 μήνες ύστερα από την έναρξη κατασκευής ο ανάδοχος θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων.

Πλήρες αδιέξοδο
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι η υπόθεση της διαχείρισης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρες αδιέξοδο. Με δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και οι δυνατότητες εξαντλούνται, φαίνεται τώρα πιθανότερη παρά ποτέ, η υπογραφή της πολύπαθης ΣΔΙΤ με όποιες συνέπειες και εκρηκτικές αυξήσεις θα επιφέρει στα δημοτικά τέλη των δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.