Εγκαίνια για τα πρώτα χλμ της Ολυμπίας Οδού, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (pics)

Η αντιδήμαρχος Βέλου-Βόχας κ. Μαρία Καλλίρη καλοσωρίζει τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην περιοχή μας
Η αντιδήμαρχος Βέλου-Βόχας κ. Μαρία Καλλίρη καλοσωρίζει τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην περιοχή μας

Παρουσία του  Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστου Σπίρτζη, δόθηκαν σήμερα στην κυκλοφορία, ολοκληρωμένα οδικά τμήματα και σύνθετα κατασκευαστικά έργα του οδικού άξονα Κορίνθου – Πατρών. Ταυτοχρόνως έγινε επιθεώρηση των έργων κατά μήκος της «Ολυμπίας Οδού».

IMG_5161 IMG_5163 IMG_5164

Στο ΣΕΑ Κιάτου πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με ομιλητή τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα όμως δίνεται και ένα μήνυμα εντός και εκτός της χώρας. Σε αυτό τον τόπο θα υπάρχει ισονομία για όλους και το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από όλα. Τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες είναι ένα σημαντικό ποσό την εποχή της κρίσης που δεν είχαμε προϋπολογίσει. Δεσμεύομαι ότι ως το τελευταίο ευρώ θα κατευθυνθούν σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Δίνουμε τη μάχη της ανάκαμψης και της επανόδου στην ανάπτυξη. Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης όλα τα κατασκευαστικά έργα. Η Ολυμπία και η Ιόνια οδός δεν είναι έργα βιτρίνας, θα βελτιώσουν σημαντικά τις μετακινήσεις και την ασφάλεια των πολιτών. Με σκληρή δουλειά εξοικονομήσαμε από τα έργα αυτά 765 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώνουμε μέχρι το Μάρτιο του 2017 τα πέντε μεγάλα οδικά έργα που επανεκκινήσαμε».

IMG_5165 IMG_5166

Ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, υπογράμμισε ότι «σήμερα μιλά η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια, μιλούν τα εργοτάξια και τα έργα που παραδίδονται» και πρόσθεσε ότι τα έργα ανήκουν στον ελληνικό λαό και η κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητα και την αποφασιστικότητά της.
Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ακόμη ότι κανένα έργο δεν θα ξεκινά αν δεν έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις και τόνισε πως «παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

IMG_5167
Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε κατά την παρουσίαση του έργου.

IMG_5169

Με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες σημείωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή του παράπλευρου δρόμου, από την Αρχαία Κόρινθο έως το Κιάτο και θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάρτιο.
Ανέφερε επίσης, ότι η παρουσία του πρωθυπουργού υποδηλώνει την επιτάχυνση με στόχο την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή και πρέπει να παραδοθούν το Μάρτιο του 2017.
Τόνισε ότι «είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και μπορώ να πω και περήφανοι, γιατί οδηγήσαμε με την ηγεσία του υπουργείου, Χρήστο Σπίρτζη, σε συμφωνίες επωφελείς για το ελληνικό δημόσιο. Τα οικονομικά οφέλη για τον ελληνικό λαό, που προκύπτουν στις τελικές συμφωνίες, θα είναι άνω των 400 εκατ. ευρώ».

IMG_5156

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι «πρόκειται για πολύ ευχάριστη στιγμή. Μπλοκαρισμένα έργα για πολλά χρόνια, τα ξεμπλόκαρε η κυβέρνησή μας, μειώνοντας πολύ σοβαρά το τίμημα γι’ αυτούς τους μεγάλους άξονες και σήμερα είμαστε στην αρχή του τέλους κι όπως ξέρετε, μέσα στο 2017, θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεγάλοι οδικοί άξονες και το τέλος μιας μεγάλης ταλαιπωρίας, για πολύ μεγάλο αριθμό των Ελλήνων πολιτών».

IMG_5171
Από αριστερά: Ο γενικός γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Δέδες, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, η αντιδήμαρχος Βέλου-Βόχας κ. Μαρία Καλλίρη και στο βάθος ο βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας.
IMG_5176
Ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης κατά την ομιλία του

IMG_5175

Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε: «Θέλω να κάνω μια κατάθεση ψυχής. Επί 18 χρόνια, σχεδόν κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο, έκανα αυτή τη διαδρομή και κάθε φορά που ξεκινούσα σκεφτόμουν αν θα γυρίσω στο σπίτι μου. Μιλάμε για ένα δρόμο σφαγείο. Χύθηκε πολύ αίμα σ’ αυτό το δρόμο, όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων. Επιτέλους, ύστερα από περίπου 20 χρόνια, γιατί θυμάμαι από την εποχή που εξελέγην βουλευτής, στην πρώτη συνάντηση που κάναμε με τον τότε υπουργό κ. Λαλιώτη, ξεκινούσε όλη αυτή η προσπάθεια. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους κατά καιρούς έχουν συμβάλει, έστω και μ’ αυτή την καθυστέρηση, επιτέλους να μπορέσει και η δυτική Ελλάδα να αισθανθεί ότι είναι Ελλάδα ότι δεν μπατάρει ανατολικά και μ’ αυτόν τον άξονα, πραγματικά ανοίγεται ο δρόμος για την ανάπτυξη στην ευρύτερη αυτή περιοχή».

IMG_5178 IMG_5179

Τι παραδόθηκε

Η παράδοση σε κυκλοφορία νέων τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Πάτρας γίνεται σε  εφαρμογή της πρόσφατα υπογραφείσας Συμφωνίας μεταξύ ελληνικού δημοσίου και παραχωρησιούχου. Ειδικότερα:
Ολοκληρώθηκε, το τμήμα Αρχαία Κόρινθος – Κιάτο του νέου αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Πάτρας. Πρόκειται για το πρώτο τμήμα που παραδίδεται σε πλήρη διατομή αυτοκινητοδρόμου και το οποίο κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε στα πλαίσια της Σύμβασης Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού.
Το τμήμα Αρχαία Κόρινθος – Κιάτο μήκους 20 χιλιομέτρων παραδόθηκε με πλήρη διατομή αυτοκινητοδρόμου και περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση καθώς και λωρίδα έκτακτης ανάγκης αυξημένου πλάτους. Αυτό σε συνδυασμό με το διευρυμένο πλάτος της κεντρικής νησίδας παρέχει τη δυνατότητα, όταν οι κυκλοφοριακές συνθήκες το απαιτήσουν, να μπορεί να διαμορφωθεί σε αυτοκινητόδρομο τριών λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και λωρίδας έκτακτης ανάγκης κανονικού πλάτους δηλαδή με την ίδια ακριβώς διατομή του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα – Αρχαία Κόρινθος.
Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει 3 ανισόπεδους κόμβους (Αρχαίας Κορίνθου, Ζευγολατιού και Κιάτου), 7 άνω διαβάσεις, 19 κάτω διαβάσεις και 5 γέφυρες, οι οποίες εξυπηρετούν το τοπικό οδικό δίκτυο.
Οι ανισόπεδοι Κόμβοι Αρχαίας Κορίνθου και Κιάτου έχουν πλήρως ανακατασκευαστεί.  Ο κόμβος του Ζευγολατιού είναι ένας νέος ανισόπεδος κόμβος και μετά την ολοκλήρωσή του θα εξυπηρετεί τους οικισμούς της επαρχίας Βόχας και πολλούς προορισμούς της ορεινής Κορινθίας.
Κατά την  κατασκευή του υπόψη τμήματος ανευρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα με κυριότερο το Αρχαϊκό Τείχος της Αρχαίας Κορίνθου για την ανάδειξη του οποίου κρίθηκε αναγκαία η κατασκευή γέφυρας μήκους 100 μέτρων. Λόγω της πληθώρας και της σπουδαιότητας των ευρημάτων το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων χρηματοδότησε μέσω του Έργου του αυτοκινητοδρόμου την κατασκευή 2 πλήρως εξοπλισμένων κτιρίων για την ανάδειξη και φύλαξη των ευρημάτων. Επίσης κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά, με δαπάνες του Έργου, δύο τάφων ρωμαϊκής εποχής λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητας έγχρωμων τοιχογραφιών που διασώθηκαν.
Το συνολικό κατασκευαστικό κόστος του αυτοκινητοδρόμου Αρχαία Κόρινθος – Κιάτο, με την ολοκλήρωση της κατασκευής των παραπλεύρων οδών και του τοπικού δικτύου ανέρχεται σε 102 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα σημαντική εξέλιξη για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό είναι η, στα πλαίσια της Συμφωνίας για την ολοκλήρωση του Έργου, υλοποιούμενη δέσμευση εκ μέρους του Παραχωρησιούχου για την επέκταση του παραπλεύρου SR017L από την περιοχή του Μετωπικού Σταθμού Διοδίων Κιάτου μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Κιάτου η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016.
Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των σηράγγων του νότιου κλάδου του Αυτοκινητοδρόμου στην Παράκαμψη Δερβενίου Κορινθίας, με μήκος περί τα 670 & 535 μέτρα αντίστοιχα καθώς και της γέφυρας του ποταμού Δερβένιου μήκους 122 μέτρων, οι οποίες εντάσσονται στο νέο-κατασκευασμένο οδικό τμήμα της Παράκαμψης Δερβενίου μήκους 2,15 περίπου χιλιομέτρων και συνολικού κατασκευαστικού κόστους 13,5 εκατομμυρίων €. Οι σήραγγες αυτές εξυπηρετούν την κίνηση από Πάτρα προς Κόρινθο και Αθήνα.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.