ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καρποφόρησαν οι ενέργειες του δήμου Σικυωνίων. Προστατευόμενο προϊόν η Φάβα Φενεού!

Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) είναι από δω και στο εξής η «Φάβα Φενεού». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρησης του ελληνικού προϊόντος «Φάβα Φενεού» (Fava Feneou) στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

split-beans-feneou

Πώς φτάσαμε εδώ

Ήδη από τις αρχές του 2012 η μελετητική ομάδα του αρμόδιου τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Σικυωνίων είχε εκπονήσει τη μελέτη και είχε συντάξει φάκελο για τη φάβα της περιοχής Φενεού και Στυμφαλίας προκειμένου να υποβάλλει αίτημα καταχώρησης για ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Το Φεβρουάριο του 2012 ο φάκελος κατατέθηκε από την ΕΑΣ Κιάτου διότι σύμφωνα με το νόμο πρέπει να κατατεθεί από ομάδα παραγωγών ή συνεταιρισμό. Ο φάκελος εξετάστηκε από το αρμόδιο τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΙΠΠ και κρίθηκε ότι πληροί τις προϋποθέσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών με μερικές παρατηρήσεις. Έτσι το Νοέμβριο του 2012 ο δήμος Σικυωνίων μέσω της ΕΑΣ Κιάτου κατέθεσε νέο διορθωμένο φάκελο, ο οποίος αφού εξετάστηκε εκ νέου, ζητήθηκε το Φεβρουάριο 2013 να γίνουν κάποιες τελικές διορθώσεις. Τελικώς ο φάκελος κατατέθηκε ολοκληρωμένος στο αρμόδιο τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΙΠΠ δημοσιοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο και διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αξιολόγηση. Εκεί το αίτημα δημοσιεύτηκε για 3 μήνες στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σήμερα μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, εγκρίθηκε η καταχώρηση του προϊόντος «Φάβα Φενεού» στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι αυτού του είδους οι προσπάθειες και οι ενέργειες από πλευράς δημοτικής αρχής είναι κρίσιμες και ουσιαστικές για την υποστήριξη στην πράξη των αγροτικών καλλιεργειών στην περιοχή μας. Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος έχει επανειλημμένα αποδείξει την μεγάλη σημασία που δίνει σ’ αυτού του είδους τα θέματα, αφού με δικές του ενέργειες καταχωρήθηκαν τα «Φασόλια Βανίλιες Φενεού» επίσης ως προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ, ενώ με την ίδια διαδικασία μέσω πάντα της ΕΑΣ Κιάτου έχει καταθέσει φάκελο και για την «Μαύρη Σταφίδα Κορινθίας».

Τι είναι το προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ

039 Ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα, του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση και του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Η διάθεση γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων ποιότητας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, επιφέρει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος στον παραγωγό- μεταποιητή. Έτσι ενισχύεται η αγροτική οικονομία ιδιαίτερα των μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών στις οποίες οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν πιο εύκολα προϊόντα που παρουσιάζουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά.

Η νέα ονομασία, είναι η 104η της Ελλάδος, και θα προστεθεί στα περισσότερα από 1360 προϊόντα που προστατεύονται ήδη και τα οποία περιλαμβάνονται στην βάση δεδομένων DOOR.

Η φάβα Φενεού,
προϊόν ιδιαίτερης θρέψης και γεύσης

feneos

Όπως αναφέρουν δεκάδες ειδικοί και γευσιγνώστες, τα ελληνικά όσπρια διακρίνονται για τη νοστιμιά τους. Στη χώρα μας, ορισμένες ποικιλίες έχουν βρει τις ιδανικές συνθήκες για να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ειδικά όσον αφορά τη φάβα είναι ξακουστή η νησιώτικη  φάβα Σαντορίνης, αλλά πλέον και με τη βούλα της ΕΕ, και η ορεινή φάβα Φενεού.  Η φάβα Φενεού χαρακτηρίζεται ως πιο ήπια, απαλή  και γλυκιά από της Σαντορίνης και δίνει ένα χυλό βελούδινο σε υφή.

Το προϊόν «Φάβα Φενεού», όπως είναι πλέον η επίσημη ονομασία του, καλλιεργείται από τα τέλη του 19ου αιώνα στα οροπέδια του Φενεού και Στυμφαλίας και έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Σε υψόμετρο πάνω από 700 μ., τα πλούσια δάση που περιβάλλουν την περιοχή, τα άφθονα νερά, το εύφορο έδαφος και το ιδιαίτερο μικροκλίμα δίνουν στο προϊόν την ξεχωριστή γευστική του ταυτότητα και τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του.

Επίσης ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας, που παραμένει σε μεγάλο βαθμό οικογενειακή, αλλά και η τεχνογνωσία των τοπικών παραγωγών, συντελούν στην ιδιαιτερότητα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος και αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του.

Διατροφικά, η φάβα χαρακτηρίζεται ως πολύ καλή τροφή καθώς περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, κάλλιο, βιταμίνες B,C,E, φολικό οξύ, χαμηλά λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Προοπτικές ανάπτυξης

Η ευόδωση των προσπαθειών του δήμου Σικυωνίων και η θετική εξέλιξη με την απόφαση της Κομισιόν στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δίνει σοβαρά, νέα πλεονεκτήματα στους τοπικούς παραγωγούς της Στυμφαλίας και του Φενεού, κυρίως όσον αφορά τη διεύρυνση των εξαγωγών και τη γνωριμία με νέες αγορές.

Σε εποχές όπως η σημερινή που ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική παραγωγή, είναι ίσως το μοναδικό ασφαλές όχημα για την έξοδο από την οικονομική κρίση, οι ενέργειες και οι δράσεις αυτού του είδους συμβάλλουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

StamatopoulosSpyros Ο δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, από τον πρώτο χρόνο της δημαρχείας του αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη αλλά και τις προοπτικές σύστησε Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο λειτουργεί με επιτυχία και με πολλαπλές αρμοδιότητες για την πληροφόρηση και τη στήριξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε μελέτη για την υφιστάμενη κατάσταση του αγροτικού τομέα στην περιοχή και τον εντοπισμό των κυριοτέρων προβλημάτων αλλά και των προοπτικών ανάπτυξη.

Απότοκο όλων αυτών των ενεργειών είναι η σημερινή επιτυχία για τη φάβα, η οποία δίνει νέες προοπτικές στους αγρότες των ορεινών περιοχών Στυμφαλίας και Φενεού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.