ΑΠΟΨΕΙΣ

Νέος νόμος αυθαιρέτων: Εκπτώσεις και παγίδες

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%bf-2 Γράφει η ΣΟΦΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ*

Το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα το οποίο σύντομα θα γίνει νόμος και θα αντικαταστήσει τον σημερινό N.4178/13 βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση. Οι εκπτώσεις στα πρόστιμα είναι εξόφθαλμες. Ωστόσο υπάρχουν παγίδες που χρειάζονται μια δεύτερη ανάγνωση. Ας δούμε πρώτα τις αλλαγές που ωφελούν τον ιδιοκτήτη:
1. Όλοι οι υπολογισμοί γίνονται με βάση τις νέες τιμές ζώνης που εξαγγέλθηκαν φέτος, οι οποίες είναι μειωμένες 5-20% σε σχέση με εκείνες του 2007. Σημειώνεται πάντως ότι για Τ.Ζ. κάτω των 600 € δεν υπήρξε αναπροσαρμογή.
2. Για τακτοποιήσεις που θα γίνουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017, υπάρχει περεταίρω έκπτωση 20% επί του τελικού προστίμου. Η έκπτωση θα είναι 10% για υπαγωγές μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους.
3. Τα πρόστιμα για υπόγειους χώρους, σοφίτες και πατάρια είχαν έκπτωση 50%. Πλέον θα έχουν 70% – με την υποσημείωση ότι δεν ισχύει για αυτοτελείς χώρους, αλλά για ενσωματωμένους σε υφιστάμενη ιδιοκτησία.
4. Οι συντελεστές υπολογισμού των προστίμων σε γενικές γραμμές μειώθηκαν, ειδικά εκείνοι που αφορούν αυθαίρετα χωρίς άδεια και αυθαίρετα σε εκτός σχεδίου περιοχές.
5. Στην περίπτωση επιλογής αποπληρωμής των δόσεων, οι δόσεις θα είναι 80 αντί για 60 που ισχύει σήμερα.
6. Το αρχικό παράβολο μειώνεται στα 250€ από τα 500 € που είναι σήμερα.
7. Εισάγεται συντελεστής παλαιότητας για αυθαιρεσίες που ολοκληρώθηκαν τη δεκαετία 1983-1994, που σημαίνει μια επιπλέον έκπτωση 20% σε σχέση με το υπολογιζόμενο πρόστιμο βάσει του σημερινού νόμου.

newego_large_t_420_54622884

Ωστόσο, εκτός από τις ελαφρύνσεις που αναφέρθηκαν, υπάρχουν και επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα:
1. Για όλες τις τακτοποιήσεις, θα υπάρχει η υποχρέωση ελέγχου των στοιχείων υπολογισμού από ιδιώτη ελεγκτή δόμησης. Ουσιαστικά ένας δεύτερος ιδιώτης μηχανικός έρχεται να ελέγξει αν ο μηχανικός που ανέλαβε την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών σε ένα ακίνητο έκανε σωστά τη δουλειά του. Το μέτρο δεν είναι κακό, καθώς υπήρχαν ως τώρα πλείστες περιπτώσεις που οι υπολογισμοί των προστίμων ήταν σκόπιμα λανθασμένοι ώστε το πρόστιμο να εμφανίζεται μικρότερο από όσο θα έπρεπε να είναι. Ωστόσο είναι μια ακόμη επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη που οφείλει να πληρώσει και δεύτερο μηχανικό.
2. Για ακίνητα με μέση και υψηλή προτεραιότητα περεταίρω ελέγχου καθώς και για πλήρως αυθαίρετα ακίνητα, επιβάλλεται η μελέτη στατικής επάρκειας. Αυτό είναι ένα σοβαρότατο κόστος που ουσιαστικά επηρεάζει το σύνολο σχεδόν των ακινήτων 20ετίας και άνω. Η μελέτη στατικής επάρκειας για να γίνει σωστά έχει κόστος κάποιων χιλιάδων ευρώ.
3. Για τακτοποιήσεις που θα γίνουν από τον Αύγουστο του 2017 και μετά, θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση 10% επί του τελικού προστίμου, ποσοστό που αυξάνεται στο 20% για τακτοποιήσεις που θα γίνουν από τον Φεβρουάριο 2018 και μετά.
3. Όλα τα πρόστιμα για αυθαίρετα σε παραδοσιακούς οικισμούς αυξάνονται κατά 20%.
4. Στην περίπτωση που σήμερα κάποιος επιλέξει να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο μέσω οικοδομικής άδειας – εφόσον φυσικά τηρούνται τα πολεοδομικά μεγέθη – μπορεί να το κάνει καταβάλλοντας μόνο το αρχικό παράβολο – συνήθως 500 ή 1000 ανάλογα τα τ.μ.. Με τον νέο νόμο είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το 20% του υπολογιζόμενου προστίμου. Έτσι, αν για ένα ακίνητο κύριας και μοναδικής κατοικίας 90 τ.μ. προκύπτει πρόστιμο 15,000€, πρέπει να πληρώσει 3,000€ πρόστιμο, αντί 500€ που θα πληρώσει σήμερα, επιπλέον της αμοιβής μηχανικού για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Σημειώνεται πως όλες οι παρατηρήσεις είναι επί σχεδίου νόμου, στον οποίο σίγουρα θα υπάρξουν τροποποιήσεις. Υπάρχουν και άλλα σημεία που χρήζουν συζήτησης και είναι ανεξάρτητα του προστίμου, τα οποία θα αναλύσουμε μετά την ψήφιση του νόμου.

*Η κ. Σοφία Αναγνωσταρά είναι πολιτικός  μηχανικός Ε.Μ.Π.,
αντιπρόεδρος  
της τεχνικής εταιρείας ΜΟΥΡΙΚΗΣ Α.Ε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.