Στη μοναξιά της Σικυώνας

ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΕΚΑΒΗ

14103017_1680659515591362_5178051377148619978_o

Πρόσφατα, πολύς λόγος έγινε για τη συμβολική κίνηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, να επιτρέψει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου την παρουσίαση της τραγωδίας Εκάβη του Ευριπίδη στο πάλαι ποτέ μαρμάρινο και σήμερα ερειπωμένο αρχαίο θέατρο της Πάρου για δύο παραστάσεις στο φως της ημέρας.
Ο αρχαιολόγος προϊστάμενος της Υπηρεσίας κ. Δημήτρης Αθανασούλης που υλοποίησε αυτήν την πρωτοβουλία τονίζει σε συνέντευξή του χαρακτηριστικά: «Θέλαμε να στρέψουμε τα φώτα της δημοσιότητας στο θέατρο προκειμένου να αναστηλωθεί και να γίνει επισκέψιμο».
Συμπτωματικά η τραγωδία Εκάβη, παρουσιάστηκε την ίδια χρονική περίοδο στη Σικυώνα από την θεατρική Σκηνή του «Λύσιππου». Στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνος ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, αγριόχορτα, χρυσαφένια γαϊδουράγκαθα, ολόλευκα πλαστικά καθίσματα, πλήθος συμπαθητικά ζωΰφια, στην αυτοσχέδια ορχήστρα και με ικανή ποσότητα μορίων σκόνης.
Ωστόσο πραγματοποιήθηκε. Παρά την απογευματινή βροχούλα την καιρική αστάθεια και την χαμηλή θερμοκρασία. Άφησε καλές εντυπώσεις και ικανοποίησε γενικώς όσους παραβρέθηκαν, ακόμα και εκείνους που επί διώρο παρακολούθησαν την παράσταση όρθιοι.

14125737_1680677492256231_7425379963981647592_o

Αποτέλεσε τη μοναδική για το καλοκαίρι του 2016 πολιτιστική εκδήλωση στον Αρχαιολογικό χώρο. Επέδρασε ως υπόμνηση και ερέθισμα της μακροχρόνιας προσπα΄θειας καθέρωσης μόνιμης διεθνούς διοργάνωσης για την Αρχαία Τραγωδία που θα αξιοποιεί και την ιστορική παραδοχή των «τραγικών χορών της Σικυώνας» στην αρχαιότητα και την ισχυρή εκδοχή της γέννησης της τραγωδίας, «από τον πρώτο τραγωδοποιό Σικυώνιο Επιγένη», σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης, το Λεξικό Σουΐδα, η Παλατινή Ανθολογία και πολλές άλλες αρχαίες πηγές.
Η Εκάβη παρουσιάστηκε σε σύγχρονη απόδοση Κ.Χ. Μύρη, διδασκαλία-σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια Γιώργου Καρβουντζή, σκηνογραφία Στέλιου Κοντζαμανόγλη και κοστούμια Σωτηρίας Ζήση. Δραματουργική επεξεργασία Μαρίας Φάγκρα. Με δωρεάν είσοδο για το κοινό και με εθελοντική εργασία και συνεργασία πολλών συμπολιτών και κυρίως όλων των συντελεστών του έργου.
Όλα τα μέρη της τραγωδίας υπηρετήθηκαν σωστά από τις πάρα πολύ καλές έως άριστες ερμηνείες των ηθοποιών που υποδύθηκαν τα κύρια πρόσωπα του έργου αλλά και από το σύνολο των μελών του 15μελούς χορού, ο οποίος κέρδισε με την αγωνιώδη εγρήγορσή του τον μόχθο του και τον αυθόρμητο και αυτόβουλο συντονισμό του, λαμπρές εντυπώσεις.
Καθηλωτική υπήρξε για το κοινό η απόδοση των ερμηνευτών σε άρρηκτη συνεργασία και ισορροπημένο συνδυασμό όλων των επιμέρους στοιχείων του θεάματος. Καλά δουλεμένες εκφραστικές λεπτομέρειες, άριστες συνδέσεις των επεισοδίων εξαιρετικά λυρικά μέρη και υποκριτικός παλμός σπάνιος, βοήθησαν ώστε ο τραγικός λόγος του Ευριπίδη να υψωθεί στο πραγματικό του μέγεθος και η ανάπτυξη της δραματικής σύγκρουσης να ανελιχθεί σωστά και να αγγίξει τις καθαρτήριες τραγικές διαστάσεις.
Πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους γνωστοί καλλιτέχνες και αρκετοί άνθρωποι του πνεύματος ανέβηκαν το όμορφο δειλινό έως το Αρχαίο Θέατρο και χειροκρότησαν με ενθουσιασμό την καλλιτεχνική προσπάθεια με επαίνους για το συνολικό αποτέλεσμα.

14086402_1680677765589537_6180467239844400979_o

Έλαβαν μέρος:
Πολύδωρος: Άγγελος Δήμου, Εκάβη: Μελίνα Κρητικού, Πολυξένη: Βλασία Στυμφαλιάδη, Οδυσσέας: Λευτέρης Αχμέτης [Δημήτρης Δέδες], Ταλούβιος: Μάριος Στεφανιδέλης, Θεράπαινα: Γεωργία Παπακωνσταντίνου, Αγαμέμνων: Βλάσης Καλογεράκης, Πολυμήστωρ: Βαγγέλης Λούτας, Χορός: Ανδρικοπούλου Γιώτα, Δέδε Μαρία, Θανασοπούλου Μαρίνα, Καλλίρη Μαρία, Καρβουντζή Κατερίνα [Λίγκα Μαρία], Μιχαλοπούλου Κατερίνα, Ντούμα Μαρία, Πάππα Βασιλεία [Σαρχάνη Γωγώ] [Σετρέτερ Λυδία], Τομαρά Αναστασία, Σολωμού Μαριλένα, Φάγκρα Μαρία, Χουσελά Άλκηστις.
Παιδιά Πολυμήστορα: Αργυρώ Καμπίτη, Κομποθανάση Δήμητρα. Στρατιώτες: Πανούσης Γιώργος, Αχπαντζίδης Κυριάκος, Δέδες Δημήτρης, Μαυραγάνης Φάνης, Ανδρικόπουλος Κώστας, Μεταξάς Κώστας.
Η παράσταση Εκάβη παρουσιάστηκε επίσης, στο κατάμεστο Ανοιχτό Θέατρο Ξυλοκάστρου «Βασίλης Γεωργιάδης» με μεγάλη επιτυχία.
Οι σημερινές εξελίξεις των ανασκαφών στο σύνολό τους και η αναζήτηση πόρων για την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου, αναμφίβολα είναι ένα παρήγορο σημάδι και ένα σημαντικό βήμα προόδου. Οποιαδήποτε προώθηση δράσης, σχεδιασμού ανάδειξης και αξιοποίησης του Αρχαίου Θεάτρου ειδικότερα, έχει απόλυτη αξία. Όμως θα είναι χρονοβόρα εν μέσω κρίσης, και απαιτεί όπως είναι νοητό σημαντικά χρηματικά ποσά. Αντικειμενικά δεν μπορεί άμεσα και αποτελεσματικά να επουλωθεί η τρωθείσα επισκεψιμότητα του Μουσείου και η υποχώρηση της μεγάλης δημοσιότητος, πολύ πέραν της Ελλάδος, που αξιώθηκε η Σικυώνα τα χρόνια που βρέθηκε στο προσκήνιο των διεθνών καλλιτεχνικών κατακτήσεων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Χρήσιμον είναι, η περιφέρεια Πελοποννήσου και ο κ. Περιφερειάρχης με τους ειδικούς συνεργάτες του, που δύνανται, να αναλάβουν πρωτοβουλία και με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κορινθίας να πράξουν ότι και πριν λίγα χρόνια, όταν ωφέλησαν και εξύψωσαν από κάθε άποψη τη Σικυώνα και τη Χώρα.
Να τοποθετήσουν ένα αξιοπρεπές και ασφαλές λυόμενο θέατρο στον Αρχαιολογικό χώρο ώστε να φιλοξενούνται τους καλοκαιρινούς μήνες, παραστάσεις ποιότητος μεγάλων δημιουργών της Τέχνης με εγνωσμένο κύρος. Το καλλιτεχνικό έργο των οποίων και η αίγλη του ονόματός τους θα αποτελεί πολύτιμο κίνητρο προσέλευσης κοινού και επισκεπτών και κυρίως θα λειτουργεί ως διαβατήριο ποιότητας διευκολύνοντας τα μέγιστα ως προς την ταχύτερη προώθηση του στόχου αναστήλωσης και αποκατάστασης των αρχαίων μνημείων.
Π.Π.

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.