ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σε ειδική εκδήλωση παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου το πιστοποιητικό ΠΓΕ για τη φάβα Φενεού

Τη φάβα Φενεού, ως  προστατευόμενο προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, παρουσίασε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο κοινοτικός επίτροπος Πολ Χόγκαν, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου, του δημάρχου Σικυωνίων, Σπύρου Σταματόπουλου, του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου, Κώστα Παπαβασιλείου.

01

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου Κώστας Παπαβασιλείου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος και ο κοινοτικός Επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και απετέλεσε τη συνέχεια σχετικής απόφασης της οποίας η έγκριση είχε γίνει από τις 15 Σεπτεμβρίου (δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα).

Προηγήθηκε κοινή συνέντευξη Tύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου, και του Φιλ Χογκαν, αρμόδιου επιτρόπου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα το διήμερο 6-7 Οκτωβρίου.

Εντυπωσιασμένος από τη φάβα ο Επίτροπος Γεωργίας
Ο Ευρωπαίος Επιτρόπος αρμόδιος για την Γεωργία, Phil Hogan (Δ), μιλάει δίπλα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου (Α), κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την επίσημη καταχώρηση ονομασίας της "Φάβας Φενεού", ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) στο Ενωσιακό Μητρώο, Αθήνα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο Ευρωπαίος Επιτρόπος αρμόδιος για την Γεωργία, Phil Hogan (Δ), μιλάει δίπλα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου (Α), κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την επίσημη καταχώρηση ονομασίας της «Φάβας Φενεού», ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) στο Ενωσιακό Μητρώο, Αθήνα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Είναι εντυπωσιακό ότι η φάβα Φενεού καλλιεργείται στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα. Χαιρόμαστε που τη συμπεριλάβαμε στη λίστα με τα 269 προστατευόμενα προϊόντα». Με τη δήλωση αυτή ξεκίνησε τη σύντομη ομιλία του ο Επίτροπος Γεωργίας,Φιλ Χόγκαν, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου για την επίσημη παράδοση του πιστοποιητικού αναγγελίας της φάβας Φενεού ως προϊόν ΠΓΕ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για ένα προϊόν όπου οι παραγωγοί στην ορεινή Κορινθία εφαρμόζουν ειδικές καλλιεργητικές τεχνικές και θα είναι ευαίσθητη η Κομισιόν και γι’ αυτό το προϊόν σε συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου», σημείωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν και πρόσθεσε: «το σύστημα προστατευόμενων ενδείξεων της ΕΕ αναγνωρίζεται και προστατεύεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συμφωνίες με τον Καναδά (CETA) και τις χώρες της Νότιας Αφρικής ήταν επιτυχημένες σ’ αυτό το κομμάτι και το ίδιο θα κάνουμε και στις υπόλοιπες συμφωνίες όπως και σ’ αυτή με τις ΗΠΑ».

Βαγγέλης Αποστόλου: Μετά το όνομα έρχονται
και οι ευθύνες για Κομισιόν

Με τη σειρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σημείωσε: «Αυτός που δίνει το όνομα στο προϊόν φέρει και την ευθύνη για την υπεράσπισή του. ΠΟΠ προϊόντα μας αδικήθηκαν σε συμφωνίες με τρίτες χώρες. Τώρα με την αναγνώριση της φάβας Φενεού ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης πολλαπλασιάζονται οι ευθύνες. Θα βρεθούμε μπροστά και σε όποιες άλλες συμφωνίες θελήσουν να αδικήσουν προστατευόμενα προϊόντα. Στον αγώνα μας θα έχουμε σύμμαχο τον Φιλ, που είναι άξιος μαχητής». Όσον αφορά τη συμφωνία με τις χώρες της Νότιας Αφρικής, ο Αποστόλου ευχαρίστησε τον Επίτροπο Γεωργίας για το γεγονός ότι μετά από 4-5 συναντήσεις απέσπασε από αυτόν τη δήλωση-δέσμευση μέσα στο μεσοδιάστημα να αναθεωρήσουν τη συμφωνία ως προς την κατεύθυνση της πλήρους προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων.

«Ο Φιλ θα είναι σύμμαχός μας, δίπλα μας και θα έχουμε υπεράσπιση των προϊόντων μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για τη φάβα Φενεού επεσήμανε ακόμη ότι έχει υψηλή διατροφική αξία και αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής. Ενώ, για άλλη μια φορά ανέφερε ότι: «Είναι μονόδρομος η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος των πρώτων υλών και των αγροτικών μας προϊόντων για έξοδο της χώρας από την κρίση.

stamatopoulos-apostolou-hogan

Σπύρος Σταματόπουλος: Στόχος οι ανταγωνιστικές τιμές

Ως επιβράβευση της συνέπειας, της επιμονής και της υπομονής των τοπικών καλλιεργητών του Φενεού αλλά και της Στυμφαλίας χαρακτήρισε την αναγνώριση από την ΕΕ της φάβας Φενεού ως προϊόν ΠΓΕ, ο δήμαρχος Σικυωνίων Κορινθίας, Σπύρος Σταματόπουλος. Εξήρε την υψηλή της διατροφική αξία και αναφέρθηκε στη μεγάλη τιμή που αποτελεί για την περιοχή του η επίσκεψη Χόγκαν για να παραδώσει το πιστοποιητικό.
Τέλος, δεν παρέλειψε αν ευχαριστήσει όλους τους παράγοντες βοήθησαν στην κατάθεση του φακέλου στην Κομισιόν, ειδικά το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου και το μελετητή Βασίλη Παπαθανασίου, ενώ σημείωσε ότι τώρα αναμένει το προϊόν να αποκτήσει ανταγωνιστικές τιμές στην εγχώρια και στην ευρωπαϊκή αγορά.

papavasiliou-apostolou-hogan-fava

Κώστας Παπαβασιλείου: Πρέπει το προϊόν να μπει στο ράφι

«Δεν είναι τυχαίο το πιστοποιητικό που παραλάβαμε σήμερα», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου και συνέχισε λέγοντας: «είναι αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών, του Δήμου, της Ένωσης Κιάτου και των παραγωγών». Ωστόσο, σημείωσε ότι από μόνη της «η απονομή του τίτλου ΠΟΠ/ΠΓΕ δεν λέει τίποτα. Πρέπει  μετά το προϊόν να μπει στο ράφι και να έχει την τύχη που του αξίζει».

(Με πληροφορίες από: ypaithros.gr, agronews.gr, agrotypos.gr, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.