Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης από τον δήμαρχο Βέλου-Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο

Στο πλαίσιο μιας πιο δυναμικής επικοινωνιακής τακτικής ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας κάλεσε τα ΜΜΕ και μίλησε για το σύνολο των έργων και τη γενικότερη κατάσταση στο δήμο.

img_20170131_110427

Συνέντευξη τύπου προς τα ΜΜΈ εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο δήμαρχος Βέλου Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος και παρουσίασε όλα όσα η σημερινή δημοτική αρχή έπραξε αλλά και θα πράξει στο μέλλον. Η συνέντευξη είχε δύο σκέλη: α) Ό,τι παρέλαβε και αντιμετώπισε ως δήμαρχος όταν ανέλαβε τα ηνία του δήμου το 2011 και ο δήμος ήταν στα «κόκκινα» και β) τις ενέργειες του ιδίου και των συνεργατών του στην καθημερινότητα αλλά και στα έργα υποδομής, ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής.
Πριν ξεκινήσει την αναφορά του, ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας τόνισε τα προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία του δήμου η μη ύπαρξη του δημαρχείου. Ωστόσο, τόνισε, έγινε η κίνηση του νέου διοικητικού κτιρίου, ώστε να συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες και να λειτουργήσουν καλύτερα προς όφελος των δημοτών.
Στο ίδιο πνεύμα είναι η λειτουργία ΚΕΠ στο Βραχάτι, που πρόκειται να ξεκινήσει, ως μία διοικητική δομή, η οποία θα εξυπηρετήσει τόσο τους μόνιμους κατοίκους όσο και το πλήθος των τουριστών που κατακλύζουν την περιοχή το καλοκαίρι.
Τέλος ο δήμαρχος ανέφερε ότι νοικιάστηκε καινούργιο εργοτάξιο στο Ζευγολατιό ώστε να δημιουργηθεί μια λειτουργική και οργανωμένη αποθήκη για να μπορεί η τεχνική υπηρεσία να δουλέψει όπως πρέπει.

img_20170131_110453
Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν οι αντιδήμαρχοι Βέλου-Βόχας Μαρία Καλλίρη, Λάμπης Τανισχίδης, Νίκος Ρόζος και Βασίλης Τρωγάδης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Πρεδάρης, ο πρόεδρος της Ανέλιξης Ανδρέας Σιάχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Τριανταφύλλου, Μιχ. Σδράλης, Θ. Παπαλέκας, Λυκαργύρης, Δ. Τριαντάφυλλος, οι πρόεδροι Ζευγολατιού Π. Ζωγράφος, Βοχαϊκού Σπ. Μπιτσάκος, Μπολατίου Δ. Μπέζιος, κ.ά.

Οικονομικά, απορρίμματα και ύδρευση
Ξεκινώντας το κυρίως μέρος της συνέντευξης τύπου, ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος περιέγραψε για άλλη μία φορά τις οικονομικές δυσκολίες που βρήκε από τα χρέη των δύο καποδιστριακών δήμων. Εξήρε τις προσπάθειες των συνεργατών του και ιδιαίτερα του πολιτικού προϊσταμένου των Οικονομικών και Διοικητικών υπηρεσιών αντιδήμαρχου κ. Τρωγάδη για το νοικοκύρεμα που έγινε ώστε ο δήμος να καταστεί πλέον βιώσιμος.
Αυτή η προσπάθεια που έφερε ως αποτέλεσμα την επιβίωση του δήμου αλλά και τη βελτίωση των οικονομικών του στοιχείων – έτσι ώστε σήμερα να είναι σε θέση να μπορεί να κάνει έργα πρώτης ανάγκης, αλλά και να μελετά και μεγαλύτερα έργα (όπως το δημαρχείο κ.ά.)- αποτελεί σίγουρα την πρώτη προτεραιότητα για το δήμαρχο, ο οποίος αισθάνεται δικαιωμένος και υπερήφανος για ό,τι έχει επιτευχθεί.
Στον τομέα της καθημερινότητας ο κ. Παπακυριάκος στάθηκε στο θέμα των απορριμμάτων και στην οριστική επίλυσή του από την Περιφέρεια μέσω της ΣΔΙΤ.
Επανέλαβε ότι θέση του αποτελούσε η διαχείριση μέσω των τοπικών σχεδίων και ανακύκλωση στην πηγή και αναφέρθηκε στις ενέργειες που είχαν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση (εκπόνηση τοπικού σχεδίου, κ.ά.). Ωστόσο, όπως εξήγησε οι αποφάσεις και οι χειρισμοί κυρίως της κυβέρνησης, έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα, την κεντρική διαχείριση σε επίπεδο περιφέρειας μέσω ΣΔΙΤ. Το αποτέλεσμα όμως όλων αυτών των τριβών και παλινωδιών είναι ότι εδώ και δύο χρόνια ο δήμος δεν έχει που να πάει τα σκουπίδια. Η εικόνα που υπάρχει σήμερα στους δρόμους με τα σκουπίδια είναι αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, τόνισε χαρακτηριστικά.
Είμαστε σε αναμονή για ό,τι γίνει, εξήγησε. Ενημέρωσε ότι στις προθέσεις του είναι να ζητήσει σταθμό μεταφόρτωσης στο δήμο μας ή σε κοντινή απόσταση (πάνω στην Π.Ε.Ο.) στους όμορους δήμους, ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων και κατά συνέπεια οι χρεώσεις προς τους δημότες. Τέλος ενημέρωσε ότι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα μεταφορών υποδομών έχει γίνει πρόταση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για δημιουργία πράσινων σημείων, μονάδων ανακύκλωσης, μηχανήματα κομποστοποίησης και διαλογής στην πηγή. Αν χρηματοδοτηθεί έστω και ένα μέρος η εικόνα θα αλλάξει άρδην.
Στο θέμα του νερού, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που είχε η χρονιά που πέρασε λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, τις συνεχείς προσπάθειες για εξοικονόμηση που γίνονται, τις νέες γεωτρήσεις και το γεγονός ότι αρκετές τοπικές κοινότητες είχαν πρόβλημα ύδρευσης. Αναφερόμενος στους μακροπρόθεσμους στόχους μίλησε για τη διεκδίκηση του δήμου στα νερά του φράγματος του Ασωπού αλλά και στα νερά της Στυμφαλίας. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να βελτιωθούν και να επεκταθούν οι υποδομές ύδρευσης.
Αναφερόμενος στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού τόνισε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν αφού ο δήμος διαθέτει μόνο έναν ηλεκτρολόγο! Ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα αλλαγής των λαμπών φωτισμού, το οποίο έχει δρομολογηθεί εδώ και αρκετό καιρό θα υλοποιηθεί αφού έχουν αρθεί τα όποια νομοθετικά κωλύματα.
Ο Αννίβας Παπακυριάκος μίλησε στη συνέχεια για τα προβλήματα οδοποιίας που υπάρχουν σε όλο το δίκτυο του δήμου και το γεγονός έχουν ήδη δρομολογηθεί τα έργα που χρειάζονται για τη βελτίωση του συνόλου των δρόμων.

Κοινωνική Πολιτική
Στη συνέχεια έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στην Κοινωνική Πολιτική μέσω των δομών που έχουν δημιουργηθεί τόσο από τον δήμο όσο και από το ΝΠΔΔ «Ανέλιξη». Μίλησε για το Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργεί άψογα και εξυπηρετεί 192 οικογένειες αλλά και το πρόγραμμα για τους απόρους (ΤΕΒΑ) μέσω του οποίου μοιράζονται τρόφιμα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (359 οικογένειες). Κατόπιν αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Υγεία για όλους» με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας και φροντίδας. Αφορά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που θα έχουν πρόσβαση μέσω κινητής μονάδας σε μια σειρά εξετάσεων όπως παιδιατρικό, γυναικολογικό, οδοντιατρικό, παθολογικό και καρδιολογικό έλεγχο, κ.ά.. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 12 Φεβρουαρίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού και αναμένεται να έχει μεγάλη ανταπόκριση.
Σ’ αυτό το σημείο ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας εξήρε τις ενέργειες της αρμόδιας αντιδήμαρχου κ. Μαρίας Καλλίρη η οποία σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας πέτυχε την πρόσβαση των ανασφάλιστων δημοτών στο δημόσιο σύστημα υγείας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης ενημέρωσε ότι ξεκινά η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για το δήμο Βέλου-Βόχας στις 2 Φεβρουαρίου. Αναφέρθηκε επίσης στην επαναλειτουργία του προγράμματος «Διά Βίου Μάθησης», στην πιστοποίηση του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου με ΙSO αλλά και στο πρόγραμμα που υλοποιείται για τα αδέσποτα.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος μίλησε για τα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου, τις εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σημειώνοντας ότι πολλές από αυτές έχουν γίνει θεσμός. Ευχαρίστησε τους συλλόγους για τη συμμετοχή τους, την προσπάθεια και το έργο που προσφέρουν.
Αναφερόμενος τέλος στο ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» μίλησε για το πλήθος των έργων (ανακαίνιση και συντήρηση παιδικών σταθμών, παιδικών χαρών κ.ά.) που γίνονται από αυτό, για το Κέντρο Πολιτισμού στις Κρήνες όπου γίνεται πολύ σημαντική δουλειά με 300 περίπου παιδιά. Επίσης αναφέρθηκε στο πλήθος των εκδηλώσεων ενημερωτικών κ.ά. που γίνονται από το νομικό πρόσωπο, στις βραβεύσεις των αριστούχων μαθητών που πέτυχαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και στις δράσεις που γίνονται στα ΚΑΠΗ του δήμου.

img_20170131_110149

Το τεχνικό πρόγραμμα
Για το τεχνικό πρόγραμμα ο δήμαρχος είπε ότι υπάρχει πάντα μια συγκεκριμένη κατεύθυνση πάνω στην άποψη και τη σκέψη για το τι χρειάζεται και έχει καταστρωθεί ένα γενικότερο σχέδιο δράσης και προτεραιοτήτων. Κάθε χρόνο λοιπόν το τεχνικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα προτεραιοτήτων. Αναλύοντας το σχέδιο δράσης ο Αννίβας Παπακυριάκος είπε ότι έχουν ετοιμαστεί μια σειρά μελετών με βάση τις οποίες γίνεται ένα «κυνήγι» χρηματοδοτήσεων για υλοποιηθούν τα αντίστοιχα έργα. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο τεχνικό πρόγραμμα είπε ότι για το 2017 ο προϋπολογισμός του είναι 700.000 € αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα ο δήμαρχος έκανε μια εκτενή αναφορά στο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο (εγκιβωτισμός Χεκάλη) που έχει εγκριθεί και θα δημοπρατηθεί σύντομα ύψους 2,5 εκατ ευρώ. Το φετινό τεχνικό πρόγραμμα είπε, περιλαμβάνει έργα οδοποιίας ύψους περίπου 300.000 ευρώ, τρεις μεγάλες πιστοποιημένες παιδικές χαρές, έργα ύδρευσης, αποχετευτικά έργα, όλα με κοινό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας. Ο δήμαρχος κατέληξε λέγοντας ότι ο δήμος Βέλου-Βόχας πρέπει να λειτουργεί σαν μια μεγάλη ανοιχτή πόλη μακριά από την τοπικιστική νοοτροπία και αντίληψη.

Τα μεγάλα έργα
Καταλήγοντας ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που «κυνηγά» ο δήμος.
Πρώτο και κύριο το δημαρχείο στο Ζευγολατιό, το οποίο ενώ είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης «Πελοπόννησος 2020» δεν χρηματοδοτήθηκε και δεν προχώρησε. Η σκέψη που υπάρχει είπε ο δήμαρχος, είναι να προχωρήσει ο δήμος σε δανειοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου.
Κατόπιν αναφέρθηκε στα υπόλοιπα μεγάλα έργα που επιδιώκεται να υλοποιηθούν: Το έργο της ανάπλασης της Παλαιάς Εθνικής οδού έργο για το οποίο έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα χρηματοδοτηθεί συνολικά για όλη την Κορινθία. Την ολοκλήρωση της αποχέτευσης του Βέλου, η οποία είναι στη φάση συνδέσεων της κεντρικής αποχέτευσης με τα σπίτια. Την οδοποιία στην οδό Αγίας Μαρίνας στο Βέλο και στην οδό που ενώνει τα καινούργια διόδια με την Παλαιά Εθνική Οδό στο Ζευγολατιό. Επίσης τους οδικούς άξονες από Ταρσινά – Στιμάγκα και Βοχαϊκό-Νεμέα, αλλά και μια μελέτη διπλών κόμβων στην Γράνα. Επίσης την αποχέτευση Κοκκώνι-Νεράντζα ύψους 3 εκατομ. ευρώ και Βραχατίου-Ζευγολατιού έργο όμως το οποίο εξαρτάται από τη ΔΕΥΑ Κορίνθου. Ακόμη το master plan για το λιμάνι του Βραχατίου και την αναβάθμιση όλης της παραλιακής ζώνης, αλλά και μια σειρά άλλων έργων που αφορούν κτιριακές υποδομές παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού, κ.ά.

Και πάλι υποψήφιος!
Από ό,τι φαίνεται ο Αννίβας Παπακυριάκος ξεκινά μια νέα επικοινωνιακή πολιτική πιο δυναμική και πιο άμεση. Έχοντας διανύσει το μισό της δεύτερης θητείας του, έδειξε πιο έμπειρος, πιο σίγουρος στην παρουσίαση και ανάδειξη του έργου του. Στην διάρκεια της συνέντευξης τόνισε τα θετικά των επιλογών του και τα πρόβαλε με ξεκάθαρο τρόπο. «Παίζοντας εντός έδρας» απέφυγε να εστιάσει στην αντιπαράθεση με τις πενιχρές αντιπολιτευτικές φωνές, υπογραμμίζοντας κυρίως τη διάθεση συνεργασίας, τουλάχιστον από πλευράς του.
Εφ’ όλης της ύλης βέβαια θα μπορούσε να κάνει κι έναν απολογισμό έχοντας απέναντί του τους δημότες. Ωστόσο, τόσο στους προηγούμενους δημόσιους απολογισμούς, όσο και στα δημοτικά συμβούλια ο κόσμος έχει δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετέχει κι έτσι ο δήμαρχος προσανατολίζεται και πάλι, όπως προανήγγειλε, σε επισκέψεις στα χωριά του δήμου για την ενημέρωση των δημοτών.
Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος έδωσε την είδηση: θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές του 2019 για το δημαρχιακό θώκο. Όπως φαίνεται η εποχή Παπακυριάκου έχει αρκετό δρόμο να διανύσει ακόμα…

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.