Ο νέος εκλογικός νόμος στην τοπική αυτοδιοίκηση

Πρώτες εκτιμήσεις για όσους θέλουν ν’ ασχοληθούν ενεργά

Γράφει ο Αλέξης Καλλίρης

Το μοντέλο του Καλλικράτη, ήταν δομικά αδύνατον να εφαρμοσθεί και εξελιχθεί, έτσι γραφειοκρατικά, συγκεντρωτικά και δυσκίνητα που στήθηκε έχοντας ως συνέπειες:Το μοντέλο του Καλλικράτη, ήταν δομικά αδύνατον να εφαρμοσθεί και εξελιχθεί, έτσι γραφειοκρατικά, συγκεντρωτικά και δυσκίνητα που στήθηκε έχοντας ως συνέπειες:– Την απαξίωση των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων μετατρέποντάς τα σε διεκπεραιωτικά όργανα επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων. – Την απαξίωση της συμμετοχής της αντιπολίτευσης σε κάθε συζήτηση. Τα ερωτήματα που υποβάλλει η αντιπολίτευση και οι προτάσεις που θέτει προς συζήτηση δεν έχουν καμιά τύχη και καμιά αξία όταν ο δήμαρχος δε θέλει να απαντήσει ή να τα συζητήσει.Οι Δημοτικές Επιτροπές Διαβούλευσης, όταν και όπου λειτούργησαν, μόνο ως επίφαση δημοκρατίας χρησιμοποιήθηκαν από την πλειοψηφία. Οι διαβουλεύσεις με φορείς είναι προσχηματικοί και μόνο επικοινωνιακά εκμεταλλεύσιμοι. Είδαμε πουθενά αν παρήγαγαν έργο και ποιο; Μία επιτροπή να πρότεινε και ψήφισε αποφάσεις και ποιες εφαρμογές βρήκαν; Διευκολύνθηκε ή ενημερώθηκε, το κοινωνικό σύνολο του δήμου έπειτα από κάθε διαβούλευση; Όχι.

Η Κατάσταση στο Δήμο Βέλου-Βόχας
Με βάση το μέγεθος και την ποιότητα του καθενός, η συμπολιτευτική εικόνα στα Δ.Σ, είναι επιεικώς απαράδεκτη, με συμβούλους να μην ξέρουν ούτε επιγραμματικά το αντικείμενο προς ψήφιση, ν’ αυτολογοκρίνονται, να συνομιλούν σαν σε εκδρομή και μετά να σηκώνουν το χέρι επικυρώνοντας άβουλα και βαριεστημένα, μέχρι να έρθει η ώρα να αφήσουν το Δ.Σ και να πάνε να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο στην τηλεόραση. Αυτή είναι η εικόνα πολλών συμβούλων της πλειοψηφίας.Eξίσου απαράδεκτη στάση μέρους μειοψηφούντων συμβούλων που το μόνο που τους νοιάζει είναι αν πρέπει ν’ απομακρύνουμε τις καλύβες των Ρομά παράλληλα με την διαδρομή του προαστιακού για να μην αλλοιώνεται η αισθητική των επιβατών και άλλα ευτράπελα κι επικίνδυνα!Σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης προκαλούν δυσφορία, εκνευρισμό ή αμηχανία στην δημοτική αρχή (νερό, σκουπίδια, αναπτυξιακά προγράμματα ,περιβάλλον κτλ)

Οι Ευκαιρίες και οι Προκλήσεις
1) Ο νέος εκλογικός νόμος θ΄ αντιπροσωπεύει τους πραγματικούς συσχετισμούς και την βούληση των πολιτών στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών. Όποιος δεν μπορεί να καθορίσει την αυτοδιοικητική του ύπαρξη, θα αναγκαστεί τουλάχιστον να την δικαιολογήσει. Οι παρατάξεις πρέπει να μετασχηματιστούν σε συλλογικούς διανοούμενους, να δημιουργήσουν προγράμματα με σαφήνεια, όραμα, σχέδιο, και προοπτική για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Είναι οι συνθήκες ώριμες περισσότερο από κάθε άλλη φορά.2) Μία θεσμικά κατοχυρωμένη συμμετοχή που δεν βασίζεται στην καλή θέληση του δημάρχου, δεσμεύει την Δημοτική Αρχή, εμπνέει τους δημότες, δημιουργεί ζωτικό χώρο στα δημοτικά διαμερίσματα, απαιτεί διαβούλευση, συναίνεση, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Απαιτεί προγραμματικές – ανοικτές διαπαραταξιακές συμφωνίες. Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία που αυξάνουν το αίσθημα εγγύτητας των πολιτών προς το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, τους τοποθετεί στο κέντρο των εξελίξεων και των αποφάσεων. Όποια παράταξη τα μορφοποιήσει σε ένα ‘’στεγνά’’ πραγματολογικό πλαίσιο σε πρόσωπα και πολιτικές, θα είναι αυτή που θα έχει το προβάδισμα στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου. Δύσκολο και απαραίτητο μαζί, όμως η Δημοκρατία δεν φύτρωσε αυθύπαρτκη, αλλά κατακτήθηκε σαν πολίτευμα.

Επίλογος
Ο Δήμαρχος από τη μεριά του προσπαθεί να κάνει ‘’βήματα προς τα μπρος’’ με μόνο σκοπό την επικράτησή του στις επόμενες εκλογές. Η ποιότητα και ποσότητα του καθενός που είπαμε παραπάνω, δείχνει ότι δεν αποκρυπτογράφησε σωστά τα νέα δεδομένα. Το αποτέλεσμα είναι να διαφημίζει ‘’περιοδείες’’ που δεν είναι τίποτε άλλο παρά αναθέρμανση των προσωπικών του σχέσεων με τους ψηφοφόρους του. Οι κατ΄ ιδίαν επισκέψεις από δημότες σε προκαθορισμένο χώρο και χρόνο, με κλειστές πόρτες είναι ξεπερασμένη, ‘’ύποπτη’’ και ιδεοληπτική πρακτική, παντελώς άχρηστη για το κοινωνικό σύνολο και πιθανότατα θα τον οδηγήσει σε αδιέξοδο. Εκτός πια και η πολιτική του οξυδέρκεια (που σίγουρα έχει αποκτήσει) του δείχνει κάτι, πού προς το παρόν δεν βλέπουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.