ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Με διαμαρτυρίες και αποχές ξεκίνησε η σχολική χρονιά σε Φενεό & Στυμφαλία

Με τις έντονες αντιδράσεις γονέων μαθητών και φορέων ξεκίνησε η σχολική χρονιά για τις περιοχές της Στυμφαλίας και του Φενεού μετά την την απόφαση του υπουργείου για την υποβάθμιση των τοπικών Δημοτικών Σχολείων.
Στο Φενεό ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Με δυσκολίες ξεκινά και φέτος το σχολικό έτος. Δεν είναι, βέβαια, κάτι πρωτότυπο. Και τις προηγούμενες χρονιές – μετά από προσπάθειες των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και φορέων – τα προβλήματα αντιμετωπίζονταν και δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις για την παροχή γνώσης με περισσότερη ή λιγότερη αξιοπρέπεια.
Η κατάσταση, όμως, τώρα έχει επιδεινωθεί. Το Δημοτικό Σχολείο Φενεού, ενώ λειτουργούσε ως 6θέσιο υποβαθμίστηκε σε 4θέσιο. Κανένας, φυσικά, δεν αμφισβητεί πως υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι: “μετριούνται κεφάλια και παίρνονται αποφάσεις”.
Τι γίνεται, όμως, με την ουσία των πραγμάτων; Αναφερόμαστε σε ένα απομακρυσμένο από το κέντρο σχολείο, σε ορεινή περιοχή η οποία δεν παρέχει τη δυνατότητα εξωσχολικής βοήθειας για τον περιορισμό των αδυναμιών των μαθητών ενώ το οικείο περιβάλλον εναποθέτει τις ελπίδες του στον ειδικό, στον δάσκαλο για να μορφώσει το παιδί του. Ταυτόχρονα, οι δραστηριότητες στην περιοχή απουσιάζουν και απομένει μόνο το σχολείο για να φέρει τον μαθητή σε επαφή με τη μουσική, το χορό, τη ζωγραφική, το θέατρο. Δεν είμαι απαισιόδοξος αλλά θεωρώ πως η μείωση του χρόνου ενασχόλησης του δασκάλου με τον μαθητή τόσο στο γενικό πλαίσιο όσο και στο πλαίσιο της εξατομικευμένης διδασκαλίας δρα αποτρεπτικά στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι: τι είδους πολίτη επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε; Οι υπάρχουσες συνθήκες μας το επιτρέπουν; Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο: ΟΧΙ.
Για αυτούς τους λόγους οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φενεού δε θα προσέλθουν στον καθιερωμένο Αγιασμό αλλά ούτε και στα μαθήματά τους εκφράζοντας την αντίδρασή τους στην υποβάθμιση του σχολείου. Γονείς και Δημοτική Αρχή αγωνίζονται ώστε η πολιτεία να ενδιαφερθεί και να στηρίξει την περιφέρεια και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ενίσχυση των ορεινών περιοχών. Ίσως, μάλιστα, αυτή να είναι η αρχή και να προετοιμάζονται να αγωνιστούν και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς το Γ/Σ – Λ.Τ. Γκούρας ξεκινά με ελάχιστους καθηγητές ενώ μαθητές επιλέγουν την μετεγγραφή τους σε άλλα σχολεία – με συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο- προκειμένου να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους στην ώρα τους».

Διαμαρτυρίες και στους Καλλιάνους
Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στη Στυμφαλία όπου οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση και του δικού τους Δημοτικού Σχολείου από 6θέσιο σε 4θέσιο. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Μετά το κλείσιμο των σχολείων στα χωριά, δημιουργήθηκε το 6/θέσιο μέχρι πρότινος σχολείο Καλιάνων που εξυπηρετεί 12 ορεινά χωριά με μέσο υψόμετρο 800 μ.
Η σχολική αυτή μονάδα απέχει από το Κιάτο και Τη Νεμέα μία ώρα από το πιο απομακρυσμένο χωριό που πηγαίνουν παιδιά στο δημ.σχολείο Καλιάνων.
Η μετακίνηση των μικρών παιδιών γίνεται καθημερινά με λεωφορεία. Ξυπνάνε τα παιδιά από τις 6.30 για να είναι στο σχολείο τους και φθάνουν στο σπίτι τους στις 14,30.
Το χειμώνα οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Και από θέμα μετακίνησης και από θέμα θέρμανσης .Χαρακτηριστικά τον περασμένο χειμώνα το σχολείο παρέμεινε κλειστό για δύο εβδομάδες λόγο έντονων καιρικών συνθηκών.
Καλώς ή κακώς ζούμε σε μία κοινωνία μακριά από παροχές που προσφέρει μία μεγάλη πόλη.
Το φροντιστήριο στα παιδιά μας το κάνει ο γονείς όπως μπορεί και με ότι γνώσεις μπορεί να έχει μιας και είμαστε αγροτοκτηνοτροφικός πληθυσμός.
Δραστηριότητες για τα παιδιά μας δεν υπάρχουν πέρα από κάποιες προσπάθειες που οργανώνει το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας κατά καιρούς.
Δεν ζητάμε το παράλογο,
Μη βλέπετε τα παιδιά μας μόνο ως αριθμητικές μονάδες και στηρίζεστε για την εφαρμογή του νόμου.
Ζητάμε το σχολείο μας να παραμείνει εξαθέσιο ,
Μη στερείτε την παιδεία στα ορεινά παιδιά της επόμενης γενιάς.
Την αξιοπρέπειά μας θέλουμε».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.