ΑΠΟΨΕΙΣ

Συνέντευξη του Ανδρέα Σιάχου, προέδρου του ΝΠΔΔ Ανέλιξη του δήμου Βέλου-Βόχας: «Ως αιρετός δεν θέλω τον τίτλο «καλό παιδί»…»

…αλλά “εργατικός και αποτελεσματικός”

 Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, για πέμπτη συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα της καλοκαιρινής «Δημιουργικής Απασχόλησης» από το ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» του Δήμου Βέλου-Βόχας. Παράλληλα οι παιδικοί σταθμοί του δήμου ολοκλήρωσαν και τη φετινή σεζόν, αποχαιρετώντας τους μικρούς τους φίλους για το μήνα Αύγουστο και δίνοντας ραντεβού και πάλι το Σεπτέμβρη. Με την ευκαιρία αυτή είχαμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον πρόεδρο της «Ανέλιξης» κ. Ανδρέα Σιάχο, ο οποίος σε μια ανοιχτή κουβέντα, δίχως περιστροφές και υπεκφυγές μάς μίλησε για τη δουλειά που γίνεται στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, τους στόχους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του για το αύριο.

Ξεκινώντας την κουβέντα, ο κ. Σιάχος υπογράμμισε με νόημα πως «στο ΝΠΔΔ “Ανέλιξη” δεν κάνω τίποτα περισσότερο από αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν». Στην παρότρυνσή μας να μάς εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί, ο πρόεδρος του «Ανέλιξη» εξήγησε πώς:
«Από την πρώτη στιγμή που ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος μού εμπιστεύτηκε το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, ιεραρχήσαμε τις ανάγκες και τις προτεραιότητες ώστε η «Ανέλιξη» να γίνει ένα ευέλικτο, λειτουργικό και παραγωγικό κομμάτι στη ζωή των δημοτών, προσφέροντάς τους τόσο υποστήριξη στην καθημερινότητά τους, όσο και τις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές διεξόδους που χρειάζεται η κοινωνία μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο με τους συνεργάτες μου θέσαμε στόχους βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Τέσσερα χρόνια τώρα υλοποιούμε αυτό το πλάνο, με μικρές τροποποιήσεις όπου χρειάζεται, σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν ή προκύπτουν και ήδη δρέπουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας».
– Μιλήστε μας για το πρόγραμμα «Καλοκαιρινής Δημιουργικής Απασχόλησης». Είναι, αν δεν απατώμαι η 5η χρονιά που υλοποιείται στο δήμο Βέλου-Βόχας…
– Ναι έτσι είναι. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και 5 χρόνια και υλοποιείται απαρέγκλιτα κάθε καλοκαίρι. Φέτος απασχολήθηκαν δημιουργικά γύρω στα 100 παιδιά από 5 έως 12 ετών. Ήταν παιδιά του δήμου μας που για έξι εβδομάδες απασχολήθηκαν σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων όπως: ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλλεϋ, χαντμπολ), ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΧΟΡΟΙ (παραδοσιακοί & μοντέρνοι, babyzumba, babyyoga), ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.
Τα παιδιά περνούσαν τα πρωινά τους από τις 8.30 το πρωί έως τις 1.30 το μεσημέρι υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη νεαρών επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων και γύριζαν στο σπίτι τους χαρούμενα και ευχαριστημένα. Στο τέλος του προγράμματος κάναμε στο Κλειστό Γυμναστήριο Βραχατίου ένα μεγάλο πάρτυ για να ευχαριστήσουμε τα παιδιά και τους γονείς που μας εμπιστεύτηκαν και ευχαριστώ θερμά τους εκπαιδευτές που υλοποίησαν το πρόγραμμα.
Η επιτυχία του προγράμματος, τονίζει ο κ. Σιάχος είναι αδιαμφισβήτητη! Χαριτολογώντας μάς λέει ότι οι γονείς από τώρα θέλουν να κλείσουν θέσεις για το πρόγραμμα «Καλοκαιρινής Δημιουργικής Απασχόλησης» για το καλοκαίρι του 2019!

Οι Παιδικοί Σταθμοί
 Οι Παιδικοί Σταθμοί μάς εξηγεί ο κ. Σιάχος είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του «Ανέλιξη» το οποίο δρα εξαιρετικά υποστηρικτικά προς την καθημερινότητα των δημοτών. Γι αυτό το λόγω έχουμε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στου παιδικούς σταθμούς.
«Θέλω να γίνουν οι καλύτεροι παιδικοί σταθμοί! Έχουμε άριστο προσωπικό, έχουμε βελτιώσει θεαματικά τις δομές μας και σε λίγο καιρό θα πετύχουμε απόλυτα το στόχο μας! Σας προκαλώ να περάσετε μια μέρα να δείτε πώς λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί στο Δήμο Βέλου-Βόχας. Να δείτε, τι αντικρίζουν οι γονείς κάθε μέρα και γιατί μας εμπιστεύονται με τόση άνεση τα παιδιά τους. Τη νέα σχολική χρονιά θα φιλοξενήσουμε περίπου 150 παιδιά».
Φέτος, μας εξηγεί, θα λειτουργήσει στο Ζευγολατιό και βρεφικός σταθμός 12 θέσεων, που θα είναι ο πρώτος στο Δήμο μας.
Για τη καλύτερη λειτουργία των σταθμών, θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ 3 ακόμα βρεφονηπιοκόμοι.
Τέλος ο κ. Σιάχος εξηγεί πως στόχος του «Ανέλιξη» είναι να λειτουργήσει στο εγγύς μέλλον βρεφικός σταθμός και στο Βραχάτι, αφού κι εκεί η ζήτηση είναι μεγάλη και οι ανάγκες αυξημένες.

Ρωτήσαμε τον πρόεδρο της Ανέλιξης πώς είναι δυνατόν να κατασκευαστεί ο βρεφικός σταθμός σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μας απάντησε με ένα σκωπτικό χαμόγελο: «Ευτυχώς, που υπάρχουν και οι απευθείας αναθέσεις, διαφορετικά ο βρεφικός σταθμός δεν θα ήταν έτοιμος ούτε σε οκτώ μήνες!

ΚΑΠΗ
Μιλώντας για τα ΚΑΠΗ του Δήμου Βέλου-Βόχας, χαμογελά. «Είναι τ’ αγόρια και τα κορίτσια μου» λέει χαριτολογώντας και σοβαρεύοντας συνεχίζει: «Σε μία εκδρομή που είχαμε πάει με τα ΚΑΠΗ, είπα ότι μαζί τους έχω γίνει σοφότερος και καλύτερος άνθρωπος. Το εννοώ απολύτως. Μαθαίνω από τη ζωντάνια τους και με τροφοδοτούν με ενέργεια. Αισθάνομαι ότι πρέπει να κάνουμε το καλύτερο γι’ αυτούς, έχουμε υποχρέωση απέναντί τους, γιατί είναι οι γονείς μας. Το να φτιάξουμε τις δομές μας, να βάψουμε και να κάνουμε εργασίες συντήρησης στα κτήρια δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να τους αφουγκραστούμε, να τους αγγίξουμε ψυχικά, να τους κάνουμε να νιώθουν χρήσιμοι και όχι συνταξιούχοι, αυτό είναι το μέλημά μας» εξηγεί.
 Σ’ αυτό το πλαίσιο εξάλλου, δημιουργήθηκε και η ΧΟΡΩΔΙΑ των ΚΑΠΗ η οποία έχει να επιδείξει πολύ ξεχωριστές στιγμές. Αποκορύφωμα τη δεύτερη θέση σε πανελλήνιο διαγωνισμό χορωδιών. «Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτούς και εγώ προσωπικά ακόμα περισσότερο, γιατί η Χορωδία απετέλεσε για μένα ένα προσωπικό στοίχημα».
Το ενδεχόμενο να τραγουδήσει η χορωδία ΚΑΠΗ στη συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, άφησε ανοιχτό ο Ανδρέας Σιάχος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας. «Θα δούμε», σχολίασε με νόημα αχνογελώντας. «Θα είναι για όλους μας μια ευχάριστη έκπληξη»…

 

Το να φτιάξουμε τις δομές μας, να βάψουμε και να κάνουμε εργασίες συντήρησης στα κτήρια δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να τους αφουγκραστούμε, να τους αγγίξουμε ψυχικά, να τους κάνουμε να νιώθουν χρήσιμοι και όχι συνταξιούχοι, αυτό είναι το μέλημά μαςÈ, λέει ο πρόεδρος της Ανέλιξης μιλώντας για τα ΚΑΠΗ.

 

Το Κέντρο Νεολαίας
– Κύριε Σιάχο να αφήσουμε την τρίτη ηλικία και να μιλήσουμε για την πρώτη, αν μπορεί η νεολαία να χαρακτηριστεί έτσι! Και εννοώ το Κέντρο Νεολαίας στις Κρήνες…
– Ναι. Η περιοχή μας είναι γνωστό ότι έχει μεγάλη πολιτιστική παραγωγή τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και στο Κέντρο Νεολαίας. Το σύνολο της δουλειάς που γίνεται παρουσιάζεται κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου στις τέσσερεις εκδηλώσεις του Κέντρου. Είμαι περήφανος και χαρούμενος που δίνουμε στη νεολαία μας υγιείς και δημιουργικές διεξόδους, μέσα από τη μουσική, το χορό και τις τέχνες.
Στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο στο δήμο μας, η Ανέλιξη προέβη πριν από δυο χρόνια περίπου στην αγορά μεγάλου αριθμού καθισμάτων τα οποία διαθέτουμε δωρεάν στις εκδηλώσεις των συλλόγων του Δήμου αλλά και ιδιωτών, με μόνη υποχρέωσή τους την ανταποδοτική προσφορά αγαθών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Έργα, έργα, έργα
 «Μήνας χαλάρωσης ο Αύγουστος;», τολμήσαμε να ρωτήσουμε σε μια αποστροφή της συζήτησης τον πρόεδρο της Ανέλιξης.
«Χαλάρωση!;» απάντησε, «ποια χαλάρωση! Μπορεί οι παιδικοί σταθμοί, και το κέντρο νεολαίας να έκλεισαν, το πρόγραμμα «Δημιουργικής Απασχόλησης» να ολοκληρώθηκε αλλά εμείς δουλεύουμε εντατικά». Και εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή εκτελούνται εργασίες συντήρησης στα Κλειστά Γυμναστήρια. Στο Κλειστό, δε, του Βραχατίου οι εργασίες αφορούν τη συντήρηση του παρκέ και οι οποίες θα του εξασφαλίσουν εγγυημένα 10 χρόνια τουλάχιστον ζωής, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και μια εκτεταμένη αισθητική αναβάθμιση. Στη συνέχεια ακολουθούν οι επισκευές στις στέγες, όπου εντοπίζονται κάποια προβλήματα στεγανότητας. Μετά η ανακαίνιση των αποδυτηρίων και οι πόρτες ασφαλείας. Και φυσικά υπάρχουν σε εξέλιξη το σύνολο των έργων στις παιδικές χαρές όλου σχεδόν του δήμου!».
Μια και η συζήτηση έφθασε στις παιδικές χαρές ήταν αδύνατον να μην ρωτήσουμε για το τι γίνεται και πότε θα είναι παραδοτέες στους μικρούς δημότες.
«Κοιτάξτε, εγώ ως πρόεδρος της Ανέλιξης είμαι υπεύθυνος για τα έργα που γίνονται στις παιδικές χαρές του νομικού προσώπου», λέει ο Ανδρέας Σιάχος. «Αυτή τη περίοδο στις παιδικές χαρές των παιδικών σταθμών τοποθετούνται δάπεδα και υποστρώματα ασφαλείας. Από εκεί και πέρα», συνεχίζει, «ο δήμαρχος μου ανέθεσε την επίβλεψη για την κατασκευή των παιδικών χαρών στο σύνολο του δήμου μας. Παρακολουθώ λοιπόν εκ των πραγμάτων τα έργα στο σύνολο των παιδικών χαρών και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε λίγο καιρό θα διαθέτουμε ασφαλείς παιδικές χαρές σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου μας.

Οι εκλογές και η επόμενη μέρα
Στην ερώτησή μας για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ο Ανδρέας Σιάχος δε μασάει τα λόγια του: «Έχω επιλέξει τον Αννίβα Παπακυριάκο για δήμαρχο, διότι έχει πολλές αυτοδιοικητικές γνώσεις και ιδέες και ποιότητα ως άνθρωπος. Ο συνδυασμός του αποτελείται από ένα σύνολο ανθρώπων με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας (45-50 ετών) αλλά με μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία, δοκιμασμένους στα δύσκολα. Αυτό για μένα αποτελεί εγγύηση για τη δουλειά που γίνεται και πρόκειται να γίνει και την επόμενη τετραετία. Στο δήμο» συνεχίζει «υπάρχει συνέχεια. Η δουλειά μας αποτελεί μια βάση, ώστε όποιος έρθει μετά από μένα, τώρα ή την επόμενη ή τη μεθεπόμενη φορά να συνεχίσει πάνω στα θεμέλια, στο οικοδόμημα που έχουμε ήδη φτιάξει.»
Η ερώτηση προκύπτει αυθόρμητα και του την απευθύνουμε: «Θα στεναχωρηθείτε αν δεν εκλεγείτε;» Η απάντηση είναι άμεση και αποστομωτική: «Ναι φυσικά θα στενοχωρηθώ, όμως δεν θα πεθάνω. Ως άνθρωπος είμαι δημιουργικός και η ζωή μου οπωσδήποτε δεν εξαρτάται από καμία αυτοδιοικητική καρέκλα. Άλλωστε, ως πρόεδρος του νομικού προσώπου δεν έχω δικό γραφείο στην υπηρεσία. Δεν με ενδιαφέρει ο τίτλος του «καλού παιδιού» της αυτοδιοίκησης. Με ενδιαφέρει όμως πολύ ο τίτλος του εργατικού και αποτελεσματικού αυτοδιοικητικού. Αυτό είναι το μέτρο μου και σ’ αυτό τοποθετώ τις επιλογές μου, τις δράσεις και τις ενέργειές μου.
Ευχαριστώ θερμά το συμβούλιο του Νομικού Προσώπου, το προσωπικό σε όλες τις δομές και τους άμεσους συνεργάτες μου, στην υπηρεσία. Όλοι μαζί έχουμε χτίσει ένα στέρεο οικοδόμημα για το δήμο και την κοινωνία μας, πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί ένα μεγάλο κομμάτι από το μέλλον αυτού του τόπου!»

 

Τι διαφορετικό έκανες πρόεδρε;

Η ερώτηση άγγιξε σίγουρα τα όρια της θρασύτητας αλλά ο πρόεδρος απάντησε με πλατύ χαμόγελο και αμεσότητα: «Καθιερώσαμε τη βράβευση των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με παράλληλη οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ στους αριστούχους μαθητές. Έγινε θεσμός η γιορτή λήξης λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, εξασφαλίσαμε παιδίατρο και σύμβουλο ψυχικής υγείας στους παιδικούς σταθμούς πριν το καταστήσει υποχρεωτικό η πολιτεία, εφαρμόσαμε ως σύστημα εισαγωγής στους παιδικούς σταθμούς τη μοριοδότηση με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, επίσης πριν γίνει υποχρεωτική από το κράτος. Ακόμα κατασκευάστηκε παιδική χαρά στο Κέντρο Νεολαίας και τοποθετήθηκε φωτισμός τύπου LED στο κλειστό γυμναστήριο Βραχατίου. Αδειοδοτήθηκε πλήρως και με όλους τους νόμιμους όρους (πυρασφάλειες κ.λπ.) το Κλειστό Γυμναστήριο Βέλου. Τέλος από την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη συλλογή καπακίων, αποκτήσαμε και προσφέρουμε σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη, 7 αναπηρικά αμαξίδια! Δεν θα αναφερθώ στις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των δομών γιατί αυτές ποτέ δεν σταματούν…. Εν κατακλείδι μπορώ να συνοψίσω σε μία φράση: ενώσαμε την «Ανέλιξη» με την κοινωνία.!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.