ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μια χελώνα καρέτα-καρέτα σώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του δήμου Βέλου-Βόχας!

 Παράδειγμα προς μίμηση η διάσωση της χελώνας καρέτα-καρέτα που βρέθηκε στην παραλία Βραχατίου πριν λίγες μέρες. Η άμεση ανταπόκριση του δήμου Βέλου-Βόχας και της αντιδημάρχου Μαρίας Καλλίρη έσωσε το τραυματισμένο και σπάνιο ζώο, το οποίο οδηγήθηκε με ασφάλεια στο Σύλλογο για την Προστασία της

Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Την Τρίτη 14 Αυγούστου 2018 εντοπίστηκε στην παραλία Βραχατίου από λουόμενους μια χελώνα καρέτα καρέτα. Συγκεκριμένα οι κύριοι Δημήτριος Λιλιόπουλος και Γεώργιος Καράμπαμπας, παραθεριστές στο Βραχάτι, εντόπισαν την τραυματισμένη χελώνα στη θάλασσα και την μετέφεραν με ασφάλεια στην ακτή.
Ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο Κιάτου και στη συνέχεια το Δήμο Βέλου Βόχας.
Η Αντιδήμαρχος Μαρία Καλλίρη επικοινώνησε με το Σύλλογο Προστασίας θαλάσσιας χελώνας ΄΄ΑΡΧΕΛΩΝ΄΄ όπου μετά από οδηγίες τους στήθηκε μία ανθρώπινη αλυσίδα σωτηρίας με αποτέλεσμα αυτό το σπάνιο και προστατευόμενο είδος θαλάσσιας ζωής να βρίσκεται ήδη σε ασφαλές καταφύγιο, όπου λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα για να ξεπεράσει τα τραύματά του.
Η Αντιδήμαρχος ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν για τη διάσωση της χελώνας και παρακαλεί οποιονδήποτε συμπολίτη μας εντοπίσει κάποιο θαλάσσιο ζώο να ειδοποιήσει αμέσως τις αρχές.

Η χελώνα καρέτα-καρέτα

Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta είναι ένα κινδυνεύον είδος, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2010). Θα τη συναντήσουμε να κολυμπάει σε όλα τα μήκη και πλάτη των ελληνικών θαλασσών, αλλά η ιδιαίτερη σημασία της χώρας μας έγκειται στο ότι φιλοξενούμε κάποιες από τις σημαντικότερες παραλίες για την αναπαραγωγή και φωλεοποίηση της καρέτα στη Μεσόγειο.

Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα είναι η οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που τη φιλοξενούν όπως: η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας, ο τεχνητός φωτισμός που αποπροσανατολίζει τα μικρά, η διάβρωση των παραλιών και η κλιματική αλλαγή που απειλεί τα παραθαλάσσια οικοσυστήματά και τις παραλίες ωοτοκίας. Η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, οι τραυματισμοί από ταχύπλοα αλλά και η ηθελημένη θανάτωση από ορισμένους ψαράδες αποτελούν κάποιους επιπλέον ανθρωπογενείς κινδύνους.

Ιδιαίτερα σημαντική απειλή είναι και τα σκουπίδια στη θάλασσα. Ειδικότερα, οι πλαστικές σακούλες που υποβαθμίζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα, μοιάζουν με τσούχτρες και μπορούν να ξεγελάσουν τις χελώνες, οι οποίες και τις τρώνε και ως συνέπεια προκαλείται ο θάνατος τους.

Κατηγορίες:ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.