ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Συνέντευξη Σοφία Αναγνωσταρά: “Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές”

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΘΡΟΥΑπαντήσεις σε όλα τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας δίνει στη Γνώμη Πολιτών η Σοφία Αναγνωσταρά. Η πολιτικός μηχανικός και Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ, επιτίθεται στην κυβέρνηση τόσο για τους χειρισμούς της στο σκοπιανό όσο και για τη δήθεν συμφωνία κυβέρνησης Εκκλησίας, ενώ τονίζει ότι η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη εκλογών έχει ήδη αρχίσει!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε παλιότερη συνέντευξή της στην εφημερίδα μας, η κυρία Αναγνωσταρά είχε διατυπώσει το ενδιαφέρον της για ενδεχόμενη υποψηφιότητα στο νομό Κορινθίας, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν είχε πάρει κανενός είδους χρίσμα, στοιχείο που ισχύει, όπως μας ξεκαθαρίζει και σήμερα.

‣ Kυρία Αναγνωσταρά το μεγάλο θέμα των ημερών δεν είναι άλλο από την πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, η οποία είπε “όχι” στη πρόταση συμφωνίας της κυβέρνησης, επιμένοντας ότι η μισθοδοσία των ιερέων θα πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο.Ο πρωθυπουργός μετά από αυτό δεν απέκλεισε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην μονομερή αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των κληρικών. Είστε υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας και τί θα πρέπει να γίνει με την μισθοδοσία του κλήρου;
Από τη σύστασή του το Ελληνικό κράτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Εκκλησία της Ελλάδος. Η κυβέρνηση κλονίζει ακόμη και αυτήν την φαινομενικά αδιατάρακτη ισορροπία. Ο πρωθυπουργός άνοιξε ένα ανύπαρκτο θέμα καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους. Αγνοεί επιδεικτικά την απόφαση της Ιεραρχίας, δυναμιτίζει τις σχέσεις ανώτερων κληρικών και προκαλεί ανασφάλεια στους ιερείς, καθώς αδιαφορεί για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα που θα προκύψουν. Πρόκειται για ένα σοβαρό αλλά και λεπτό ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επιπόλαια ή αλαζονικά. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δημιούργησε τελικά όλη αυτή την “μη” συμφωνία αφενός για να ισχυριστεί ότι προχωρά στον δήθεν διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας και αφετέρου για να δηλώσει ότι βρήκε τάχα τον δημοσιονομικό χώρο για επιπλέον 10 χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο.

‣ Η κυβέρνηση καταφέρνει όπως όλα δείχνουν να αποφύγει την μη περικοπή των συντάξεων, και κατηγορεί την ΝΔ για στρατηγικό αδιέξοδο, αφήνοντας αιχμές για την στάση της σε αυτό το θέμα που αφορά χιλιάδες συνταξιούχους.
Πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς για τα όσα συμβαίνουν. Η κυβέρνηση και όχι η ΝΔ ψήφισε την αχρείαστη περικοπή των συντάξεων. Η κυβέρνηση και όχι η ΝΔ έχει φέρει σε δεινή θέση και έχει εξαθλιώσει οικονομικά και ψυχολογικά τους συνταξιούχους. Η μη περαιτέρω περικοπή των συντάξεων είναι η εξέλιξη που η ΝΔ βεβαίως υποστήριζε σταθερά. Οι πανηγυρισμοί ωστόσο είναι εκτός τόπου και χρόνου. Οι συντάξεις έχουν μειωθεί 21 φορές και οι υπαίτιοι των περικοπών αυτών θέλουν να τους συγχαρούμε που δεν ανέβασαν τον αριθμό στις 22. Κοιτάξτε, δεν μπορείς να είσαι εμπρηστής και πυροσβέστης την ίδια στιγμή. Ας το αντιληφθεί αυτό ο κ. Τσίπρας.

‣ Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα αναφορικά με το βίο της κυβέρνησης. Τελικά τα όσα συμφώνησαν Τσίπρας Ζάεφ είναι προς όφελος της χώρας;
Η συμφωνία είναι προς όφελος της χώρας, αλλά της γειτονικής, όχι της δικής μας. Για την Ελλάδα, όπως σύσσωμη η ΝΔ όλους αυτούς τους μήνες βροντοφωνάζει, είναι μια κάκιστη συμφωνία. Θίγει την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία μας. Θίγει το παρόν διότι θα δημιουργήσει προβλήματα στις δεκάδες εταιρείες που χρησιμοποιούν στην ονομασία τους τη λέξη Μακεδονία-μακεδονικό και κατεπέκτασιν θίγει την οικονομία. Ναρκοθετεί όμως και το μέλλον, διότι υπάρχουν ασάφειες που δεν μπορεί κανένας να προβλέψει τις μικρές ή τις μεγάλες συνέπειές τους στα επόμενα χρόνια.
‣ Υπάρχουν και εκείνοι που κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση για αλλαγή στάσης στο θέμα αυτό με μοναδικό στόχο να αποκομίσει κομματικά οφέλη.
Ο μοναδικός στόχος της ΝΔ είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Από την πρώτη μέρα της δημοσιοποίησης των όρων της συμφωνίας έως και σήμερα είμαστε αντίθετοι. Κατατέθηκε αμέσως πρόταση μομφής, με το πέρας του εξαμήνου το συγκεκριμένο “όπλο” θα επανέλθει στο προσκήνιο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει απερίφραστα πως η ΝΔ είτε στην σημερινή είτε στην επόμενη Βουλή δεν πρόκειται να την ψηφίσει. Για ποια αλλαγή στάσης μιλούν; Δε δεχόμαστε μαθήματα πατριωτισμού από εκείνους που υπέγραφαν για να πάρει η γειτονική χώρα το συνταγματικό της όνομα.

‣ Κυρία Αναγνωσταρά Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, Ερρίκος Ντυνάν. Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να ανοίξει όλη την βεντάλια των υποθέσεων, θέλοντας να αποδείξει ότι πολιτικοί που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα εμπλέκονται σε υποθέσις διαφθοράς. Είναι προφανές ότι κάπως έτσι θα φτάσουμε στις εκλογές.
Πολίτες και πολιτικοί επιθυμούμε οι υποθέσεις διαφθοράς να ερευνώνται και τα πρόσωπα για τα οποία προκύπτουν ευθύνες να οδηγούνται στην δικαιοσύνη. Μόνο που στις περιπτώσεις που αναφέρατε, επί έναν χρόνο πια ακούμε ονόματα πολιτικών, ακούμε διαρροές, δήθεν μαρτυρίες, εικασίες. Δεν προκύπτουν από πουθενά όμως στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, όπως αναφέρει και το πόρισμα της εξεταστικής για την υγεία. Και ενώ δεν προκύπτουν στοιχεία, πάλι διαρροές και νέα πρόσωπα ξανά ερευνώνται. Αν αυτό δεν είναι σπίλωση πολιτικών αντιπάλων τότε τί είναι; Δυστυχώς πρόκειται για μια θλιβερή κατάσταση με αποκλειστική ευθύνη κυβερνητικών προσώπων. Είναι εξαιρετικά άδικη για τους πολιτικούς που στοχοποιούνται ενώ δεν έχουν ευθύνη, καθώς στη συνείδηση κάποιων πολιτών θα μείνουν με ερωτηματικό ως προς την τιμιότητά τους. Πρέπει να σημειώσω ότι τέτοιες πρακτικές και τακτικές δεν τιμούν τη χώρα μας και δεν προσομοιάζουν σε μία αστικού τύπου ευρωπαϊκή δημοκρατία. Φαίνεται όμως πως έτσι θα πάμε μέχρι τις εκλογές. Άλλωστε το έχει παραδεχθεί και κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, πως είναι τακτική για να πάρουν τις εκλογές. Το “δόγμα Πολάκη” λοιπόν έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται, κάτι που αποδεικνύει ότι η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη των εκλογών έχει αρχίσει.

‣ Πότε εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες;
Προφανώς στην καλύτερη στιγμή για την πολιτική της επιβίωση. Θα παραδώσει μια χώρα στην εντατική και σε βαθειά καταστολή. Η χώρα όμως θα επιβιώσει και θα ανακάμψει διότι θα βρεθεί στα χέρια των καλύτερων γιατρών. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που νοσεί και που όσες ενέσεις κι αν προσπαθεί να κάνει στην πολιτική του με παροχολογίες της τελευταίας στιγμής, όπως οι χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο, θα επιστρέψει στα χαμηλά ποσοστά. Το Σύνταγμα ορίζει 4 έτη και 1 μήνα για κάθε κυβέρνηση και ο κος Τσίπρας πρόσφατα μας είπε πως θα εξαντλήσει και τον μήνα. Ωστόσο, πιστεύω πως ο ρυθμός με τον οποίο αρχίζει και εξαγγέλει παροχές, μαρτυρούν πως ο χρόνος των εκλογών θα είναι νωρίτερα και ο Μάιος μοιάζει η πιο πιθανή περίπτωση.

‣ Γιατί ο Ελληνας πολίτης να ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ; Δεν έχει μερίδιο ευθύνης η ΝΔ για τα λάθη που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα;
Θα ξεκινήσω από την δεύτερη ερώτησή σας. Την καλύτερη απάντηση στην ερώτηση αυτή την έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”. Όταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις επί 40 χρόνια χρέωσαν την Ελλάδα 317 δισεκατομμύρια, η κυβέρνηση Τσίπρα χρέωσε την Ελλάδα 100 δισεκατομμύρια μόλις του πρώτους 6 μήνες διακυβέρνησής της. Και στο σημείο αυτό έρχομαι στη ΝΔ του σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σοβαρός, εργατικός, πραγματιστής και ευθύς. Δεν επιθυμεί να κοροϊδέψει τους Έλληνες για να κερδίσει μερικά χρόνια εξουσίας. Εξαγγέλει κοστολογημένα και ωφέλιμα για τον τόπο και τους πολίτες μέτρα. Στοχεύει στην πραγματική ευημερία και ασφάλεια των πολιτών και στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας. Αυτό δεν γίνεται με την πολιτική των επιδομάτων, με την υπερφορολόγηση και το υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα. Γίνεται με δημιουργία θέσεων εργασίας, με την ενίσχυση των παραγωγικών μονάδων και την μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον διαθέτει ως προσωπικότητα την αξιοπιστία, ώστε να εγγυάται την διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, την άσκηση σοβαρής εξωτερικής πολιτικής και την ασφάλεια των συνόρων για τον τερματισμό της ανεμπόδιστης εισροής παράνομων μεταναστών.

‣ Εάν η ΝΔ κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές ποιές θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης;
Από την πρώτη μέρα θα αρχίσει ο περιορισμός των περιττών δημοσιονομικών δαπανών, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα. Αυτό σταδιακά θα επιτρέψει την μείωση των εισφορών, των άδικων φόρων γενικότερα και θα μειώσει την ανεργία. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί σταθερό και ευνοϊκό νομοθετικό και φορολογικό περιβάλλον, ώστε οι ελληνικές εταιρείες να μην μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, αλλά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να γίνουν επιτέλους επενδύσεις. Το συμμάζεμα των οικονομικών θα αρχίσει από την πρώτη μέρα, αλλά οι καρποί θα χρειαστούν κάποιον χρόνο για να ωριμάσουν. Και για να μην υπάρξει καμία παρανόηση, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν πρόκειται να γίνουν, όπως προσπαθεί με τόση αγωνία να μας πείσει η κυβέρνηση.
Από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από την πρώτη κιόλας στιγμή και η διαφορά θα φανεί αμέσως, είναι η αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας. Ο νόμος Παρασκευόπουλου θα καταργηθεί, το άσυλο με τη μορφή που έχει τώρα επίσης θα καταργηθεί, τα πανεπιστήμια θα επιστραφούν στους φοιτητές και τους καθηγητές, η ανομία, η βία και η παραβατικότητα θα τιμωρούνται, η αναρχία και η ασυδοσία θα λάβουν τέλος, η αστυνομία θα μπορεί να κάνει την δουλειά της.

‣ Στον νομό μας, την Κορινθία, που πιστεύετε οτι πρέπει να δοθεί βάρος για την βελτίωση συνθηκών ζωής των κατοίκων;
Τα όσα προανέφερα ως προτεραιότητες από την κυβέρνηση της ΝΔ έχουν ως στόχο να αλλάξουν προς το καλύτερο τις ζωές όλων των Ελλήνων, άρα και των Κορίνθιων. Η ανεργία στους νέους, αλλά και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που έχασαν τη δουλειά τους και δεν βρίσκουν άλλη για να βγουν στη σύνταξη πρέπει να αρχίσει να μειώνεται. Η ασφάλεια που επίσης ανέφερα είναι μεγάλο ζήτημα, καθώς καθημερινά γίνονται δεκάδες κλοπές σε σπίτια, αλλά και κλοπές αγροτικών προϊόντων με μεγάλες απώλειες για τους αγρότες. Οι αγρότες του νομού είχαν μια πολύ κακή χρονιά, καθώς τα σταφύλια με τις βροχές έπαθαν μεγάλες ζημιές και τα ελαιόδεντρα εμφάνισαν δάκο και γλοιοσπόριο με αποτέλεσμα η παραγωγή φέτος να είναι μικρή. Η άρδευση στις περισσότερες περιοχές είναι το μεγαλύτερο μόνιμο πρόβλημα. Το κόστος του νερού αυξάνει την τιμή των προϊόντων με αποτέλεσμα να μην έχουν ανταγωνιστικές τιμές. Οπότε η ολοκλήρωση του φράγματος και η σύνδεσή του μέσω δικτύου με τις περιοχές που δεν έχουν νερό πρέπει να μπει σε άμεση προτεραιότητα. Είναι ανάγκη να δοθούν κίνητρα στις αγροτικές οικογένειες να συνεχίσουν να ασχολούνται με τη γη τους, διότι σε αρκετές περιπτώσεις και με τους αστάθμητους παράγοντες που έχει αυτή η δουλειά, το κόστος γίνεται δυσβάστακτο.
Η Κορινθία είναι μια πανέμορφη, ευλογημένη περιοχή μόλις μια ώρα μακριά από την Αθήνα. Θάλασσα, βουνό, μοναστήρια, αρχαιολογικοί χώροι, φημισμένα τοπικά προϊόντα όπως η σταφίδα και τα κρασιά της Νεμέας, ενδιαφέρουσα λαογραφία, πολιτιστικές δράσεις, είναι μερικοί από τους λόγους για να την επισκεφθεί κάποιος. Θεωρώ πως τουριστικά υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και διαφήμισης της περιοχής και αυτό θα βοηθούσε πολύ στην οικονομία και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.