ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το χρονικό του δημαρχείου Ζευγολατιού

Η κατασκευή δημαρχείου Βόχας (τότε) Βέλου-Βόχας (σήμερα), εμφανίστηκε ως ανάγκη το 1999 όταν τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο “Καποδίστριας” που προέβλεπε τη συνένωση των κοινοτήτων σε δήμους. Οι αυξημένες ανάγκες για επαρκείς υποδομές ανέδειξαν ως θεμελιώδες πρόβλημα τη δημιουργία ενός δημαρχιακού μεγάρου που θα καλύψει με τους χώρους του τις ανάγκες στέγασης των όλων των υπηρεσιών.

Το 2000 το ζεύγος Φραγκούλη, μεταξύ άλλων ακινήτων, κληροδοτεί στο δήμο το οικόπεδο, στο οποίο μετέπειτα θεμελιώθηκε το δημαρχείο. Στην διαθήκη υπάρχει σαφής όρος για τη δημιουργία Πνευματικού Κέντρου κι αυτό αποτελεί ένα κώλυμα για τη δημοτική αρχή Γαλάνη που εκεί ονειρεύεται να χτίσει το νέο δημαρχιακό μέγαρο.

Το 2002 στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τον όρο της διαθήκης, η δημοτική αρχή αποφασίσει τη δημιουργία κτιρίου που θα περιλαμβάνει και Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο πέραν των εγκαταστάσεων του δημαρχείου. Η αρχιτεκτονική μελέτη που ανατίθεται στον Αρχιτέκτονα καθ. Μωραΐτη του ΕΜΠ προβλέπει εγκαταστάσεις 4.500 τ.μ.!

Από 1-1-2003 αναλαμβάνει νέα δημοτική αρχή υπό τον Σπ. Χριστοδούλου. Από τις πρώτες κινήσεις που κάνει είναι να έρθει σε συνεννόηση με τον καθηγ. Μωραΐτη για την συρρίκνωση των δομημένων επιφανειών του δημαρχιακού μεγάρου, ώστε το έργο να «μαζευτεί» σε λογικά όρια προϋπολογισμού και να γίνει εφικτή η υλοποίησή του. Πράγματι οι προσπάθειες ευοδώνονται.

Το 2004 η νέα μελέτη προβλέπει γραφεία για τη στέγαση όλων των υπηρεσιών του δήμου, αίθουσα θεάτρου 250 θέσεων και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 220 θέσεων. Ένα φιλόδοξο έργο τίθεται σε εφαρμογή και η δημοτική αρχή Χριστοδούλου αγωνιά για την έγκαιρη δημοπράτησή του. Δημοπρατείται πράγματι στα τέλη του έτους, με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.

Η Α΄ φάση του έργου έχει ανατεθεί στην εταιρεία ΔΑΛΑΚΛΕΙΔΗ και διεκπεραιώνεται όταν την άνοιξη του 2005 με συγκίνηση παρουσία πλήθους κόσμου τελούνται τα εγκαίνια.
Το δημαρχείο – Πολιτιστικό Κέντρο είναι επιφάνειας 2500 τ.μ., η Α΄ φάση είναι προϋπολογισμού 610.000 ευρώ και όλα δείχνουν ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του 2010 το έργο θα έχει τελειώσει…

Η α΄ φάση του έργου όμως έχει αποπερατωθεί και η β΄ φάση προϋπολογισμού 794.000 ευρώ έχει δημοπρατηθεί από τον Νοέμβριο του 2006. Η σύμβαση υπογράφεται Μάρτιο του 2007 και η ανάδοχος εταιρεία ΦΑΙΑΞ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ έχει προθεσμία περαιώσεως του έργου 18 μήνες. Οι εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν αφορούν τοιχοποιίες, επιχρίσματα, ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Το 2008 η 18μηνη προθεσμία για την ανάδοχο εταιρεία έχει παρέλθει προ πολλού όταν διαφαίνεται πια καθαρά ότι υπάρχει αδυναμία ολοκλήρωσης του έργου. Η δημοτική αρχή Λιούντρη προσπαθεί με διάφορους τρόπους να βρει λύση, ενώ η αντιπολίτευση βοά για αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης.

Η σύμβαση διαλύεται τον Μάη του 2009 υπαιτιότητα του δήμου Βόχας. Η επόμενη κίνηση της δημοτικής αρχής είναι η απευθείας ανάθεση του έργου στη ΔΟΜΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ. Το έργο συνεχίζεται με μεγάλες καθυστερήσεις κι ενώ η Ελλάδα μπαίνει σταδιακά στην περιδίνηση της οικονομικής κρίσης. Γίνεται αγώνας δρόμου να απορροφηθούν τα κονδύλια από τον ΘΗΣΕΑ.

Το φθινόπωρο του 2010 οι χρηματοδοτήσεις του ΘΗΣΕΑΣ σταματούν. Το έργο σταματάει. Η χρηματοδότησή του καθίσταται δύσκολη αν όχι αδύνατη. Εδώ και ένα χρόνο δεν έχει βρεθεί καμία λύση για την χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση του φιλόδοξου αυτού έργου.

Στις 15 Οκτωβρίου 2011 ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας (Γνώμη Πολιτών, φύλλο 1) τονίζει: «Αυτή τη στιγμή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η Β΄ φάση. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για τη χρηματοδότηση του υπόλοιπου έργου. Αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια στέκεται και ο ΥΠΕΘΑ, ο κ. Μπεγλίτης. Έχουμε προσπαθήσει να το εντάξουμε σε διάφορες δράσεις, ακόμη και περιβαλλοντικές. Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουμε κάποια θετική εξέλιξη. Κατά συνέπεια, η τελική λύση που σκεφτόμαστε -διότι το έργο είναι απαραίτητο να γίνει- είναι να το καλύψουμε από ιδίους πόρους και έσοδα του δήμου. Κι αυτό όμως φαντάζει ανέφικτο, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε».

Στη συνέχεια ο δήμος Βέλου-Βόχας προχώρησε σε τροποποίηση της μελέτης, η οποία συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες χωρίς κανένα κόστος για το δήμο.
Ο προϋπολογισμός για την αποπεράτωση ανέρχεται πλέον σε 2.950.000 €, σύμφωνα πάντα με τα εγκεκριμένα τιμολόγια των δημοσίων έργων και αφορά εργασίες οι οποίες είναι: Ολοκλήρωση Τοιχοποιίας, Δαπέδων Και Επιχρισμάτων, Ολοκλήρωση Η/Μ Κτιρίου με ενεργειακή αναβάθμιση αυτών, Ολοκλήρωση Κουφωμάτων Και Υαλοστασίων, Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου, Διαμόρφωση Εσωτερικών διαρρυθμίσεων, Ελαιοχρωματισμοί του Κτιρίου όπου απαιτείται.

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.