ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μεγάλη ευκαιρία των δημοτικών–τοπικών κοινοτήτων και των πολιτών

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΛΙΡΗΣ

Δώσε Προοπτική στον Τόπο σου! Mία πρακτική ανάλυση
 Oι Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου θα γίνουν με εκλογικό σύστημα, που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και κινήσεις πολιτών να θέσουν υποψηφιότητα στην κοινότητά τους, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να ανήκουν σε κάποιο συνδυασμό δημάρχου.
Tα ανεξάρτητα τοπικά συμβούλια μπορούν ν αποτελέσουν θεσμικούς και ουσιαστικούς θεματοφύλακες,τερματίζουν την παντοδυναμία των πλειοψηφιών και δίνουν κίνητρα για μια πιο δίκαια και ποιοτική τοπική διακυβέρνηση, στην καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν, στη συνέργεια και τις προγραμματικές συγκλίσεις για την ουσιαστική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Η εκλογή των τοπικών συμβουλίων θα γίνει σε ξεχωριστή κάλπη από αυτή των δημοτικών συμβούλων και ανάλογα με τον πληθυσμό της κοινότητας μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα είτε μεμονωμένοι πολίτες (σε κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους) είτε συνδυασμοί πολιτών (σε κοινότητες με περισσότερους από 300 κατοίκους).
Συγκεκριμένα:

  • Στις κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους εκλέγεται μόνο ένας (ο κατάλογος στο τέλος του δημοσιεύματος). Οι υποψήφιοι μπαίνουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο που θα πέφτει σε ξεχωριστή κάλπη και ο πρώτος σε σταυρούς εκλέγεται πρόεδρος της κοινότητας.
  • Στις κοινότητες με 301-2.000 κατοίκους τα συμβούλια που εκλέγονται είναι 5μελή. Εδώ πρέπει να σχηματιστούν συνδυασμοί με 5 υποψηφίους τουλάχιστον και οι έδρες μοιράζονται αναλογικά. Ο πρόεδρος θα ψηφιστεί από τους 5 εκλεγέντες μεταξύ των πρώτων σε σταυρούς των δύο πρώτων συνδυασμών. Δεν υπάρχει υποχρέωση να ανήκεις σε κάποιον συνδυασμό δημάρχου, αν και δίνει το δικαίωμα να βάλεις κοινό όνομα με κάποιον δημοτικό συνδυασμό αλλά και πάλι η ψηφοφορία γίνεται σε ξεχωριστή κάλπη και οι ψήφοι του τοπικού συνδυασμού δεν έχουν σχέση με τον κεντρικό.
  • Στις κοινότητες με κατοίκους πάνω από 2.000 τα συμβούλια που εκλέγονται είναι 7μελή. Κατά τ’ άλλα ισχύουν τα προηγούμενα.

Ζητούμενο η διαμόρφωση Αυτοδιοικητικής Κουλτούρας
Στις παραμέτρους που καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη τοπικών συμβουλίων παρατηρούμε:.
Την χειραφέτηση των πολιτών για το τι είναι και τι σημαίνουν οι διάφορες εκδοχές των θεσμών αδιαμεσολάβητης συμμετοχής (τοπικά δημοψηφίσματα, πρωτοβουλίες δημοτών κ.α)
Συμμετοχή πολιτών σε θεσμικά όργανα που δεν θ΄αφήνουν περιθώρια για δυσμορφίες στις πρακτικές διακυβέρνησης, κάτι που αποτελεί συνταγματική πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες σε πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου.
Ευκαιρία ν’ απελευθερωθούν σημαντικές δυνάμεις και από τις δημοτικές παρατάξεις και από τις τοπικές κοινωνίες, αφού αμφότερες δεν δεσμεύονται . Άρα οι παρατάξεις και κυρίως ο αυριανός δήμαρχος και το Δ.Σ θα είναι σε πολύ πλεονεκτική θέση πάνω στη διαμόρφωση προγράμματος και εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Αν συνυπολογίσουμε ότι θα ισχύσει ότι οι κοινότητες θα έχουν και έναν μικρό προϋπολογισμό που θα αποφασίζουν τα συμβούλιά τους πώς θα τον εκμεταλλεύονται, είναι μια λαμπρή ευκαιρία –κυρίως για νέους, δραστήριους και επιστημονικά καταρτισμένους δημότες να εμπλακούν με τις εκλογές των κοινοτήτων τους.

(Οι απόψεις που κατατίθενται γίνονται υπό την προϋπόθεση εκλογής τοπικών προέδρων με σταυρό και την ικανότητα διαχείρισης προϋπολογισμού σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα ξεχωριστά)
AΠΟΓΡΑΦΗ 2011
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΕΛΟΥ 8.061
Δημοτική Κοινότητα Βέλου 3.203
Βέλον 3.096
Σαταίικα 107
Τοπική Κοινότητα Ελληνοχωρίου 335
Ελληνοχώριον 335
Τοπική Κοινότητα Κοκκωνίου 1.056
Κοκκώνιον 1.056
Τοπική Κοινότητα Κρηνών 780
Κρήναι 780
Τοπική Κοινότητα Νεράντζης 636
Νεράντζα 636
Τοπική Κοινότητα Πουλλίτσης 696
Πουλλίτσα 696
Τοπική Κοινότητα Στιμάγκας 981
Στιμάγκα 981
Τοπική Κοινότητα Ταρσινών 374
Ταρσινά 374
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΧΑΣ 10.966
Δημοτική Κοινότητα Βραχατίου 3.338
Βραχάτιον 3.338
Δημοτική Κοινότητα Ζευγολατείου 4.697
Ζευγολατείον 4.363
Καλέντζιον 334
Τοπική Κοινότητα Βοχαϊκού 1.020
Βοχαϊκόν 1.020
Τοπική Κοινότητα Ευαγγελιστρίας 308
Ευαγγελίστρια 308
Τοπική Κοινότητα Μπολατίου 767
Μπολάτιον 767
Τοπική Κοινότητα Σουληναρίου 397
Σουληνάριον 397
Τοπική Κοινότητα Χαλκείου 439
Χαλκείον 439
ΞΕΚΙΝΑΜΕ;

 

Κατηγορίες:ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.