Την ανάγκη οι επερχόμενες εκλογές να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή επισημαίνει στην συνεντευξή της στη Γνώμη Πολιτών το πολιτικό στέλεχος της ΝΔ Σοφία Αναγνωσταρά. «Η αποχή και η ψήφος αντίδρασης δεν είναι λύση” τονίζει μεταξύ άλλων η κυρία Αναγνωσταρά, χαρακτηρίζοντας τις επόμενες εκλογές ως μία μάχη που θα δοθεί για τις επόμενες γενιές στην Ελλάδα.
“Η ιστορία γράφεται, δεν παραχωρείται” ξεκαθαρίζει η κυρία Αναγνωσταρά σε σχέση με την συνθήκη των Πρεσπών. Ειδική αναφορά κάνει και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Κορινθίας βάζοντας στην κορυφή της σχετικής λύσης το θέμα της ανεργίας.

‣ Κυρία Αναγνωσταρά, πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία 24ωρα από την ΝΔ για το ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη αρχίσει να παράγει “βλαπτικές” συνέπειες ως προς τα εθνικά συμφέροντα. Είδαμε μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δίνει στη δημοσιότητα επιστολή της μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ της γειτονικής χώρας και στην οποία ουσιαστικά αποτυπώνεται ότι οργανώσεις, δραστηριότητες και ιδιώτες που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος θα μπορούν άμεσα να χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονικός, Μακεδονική”;
Από έγγραφα που οι Σκοπιανοί έστειλαν στον ΟΗΕ και από μια σειρά ερωτοαπαντήσεων που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ των Σκοπίων επιβεβαιώνεται το 75% των Ελλήνων που ήταν κατά της συμφωνίας, αλλά και η ΝΔ για τους φόβους που διατυπώνει όλο αυτό το διάστημα. Στην ερώτηση αν η γλώσσα είναι βορειομακεδονική, η απάντηση είναι «Όχι, είναι απλά Μακεδονική, όπως ίσχυε και πριν τη συμφωνία». Επίσης σε ερώτηση για την «βορειομακεδονική κουζίνα», η απάντηση είναι «Όταν περιγράφεται οτιδήποτε που σχετίζεται με την εθνική ή την πολιτισμική ταυτότητα το επίθετο Μακεδονική μόνο είναι το σωστό ενώ το βόρειο ή βορειομακεδονικό θα ήταν λάθος…»
Τα συμπεράσματα δικά σας. Και φυσικά να αναφέρω το δημοσίευμα του BBC, αλλά και αναφορά ρωσικού πρακτορείου σε δήθεν «Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα». Έτσι ενώ υποτίθεται πως η συμφωνία κλείνει οριστικά ζητήματα αλυτρωτισμού, πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις», βλέπουμε τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας να δημιουργούν ήδη σοβαρά ζητήματα.
‣ Εσείς κυρία Αναγνωσταρά πώς θα αποκαλείται τη γειτονική χώρα ;
Σε ιδιωτικές συζητήσεις θα την αποκαλώ Σκόπια. Χωρίς να θέλω να λαικϊσω, θεωρώ πως η ιστορία γράφεται, δεν παραχωρείται όπως έγινε με τη συνθήκη των Πρεσπών. Όμως σε θεσμικό επίπεδο, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.
Επομένως οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους. Αν λοιπόν αποκτήσω την ιδιότητα του πολιτικού, προφανώς δημόσια θα την αποκαλώ Βόρεια Μακεδονία, μια και η διεθνής συμφωνία δυστυχώς μας δεσμεύει.
‣ Σε κάθε περίπτωση κάλπες θα στηθούν σε περίπου 100 μέρες. Με βάση ποιο κριτήριο πιστεύετε ότι θα ψηφίσει ο Έλληνας πολίτης ;
Το κριτήριο θα πρέπει να είναι η συνειδητοποίηση πως η ψήφος είναι η δύναμή μας προκειμένου να αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο. Κι αυτός είναι ο λόγος που προτρέπω όλους τους Έλληνες με δικαίωμα ψήφου, όχι μόνο την ημέρα των εθνικών εκλογών, αλλά και την Κυριακή που θα διεξαχθούν οι ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές, να πάνε να ψηφίσουν. Και να ψηφίσουν με την κοινή λογική. Η αποχή και η ψήφος αντίδρασης δεν είναι λύσεις. Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι μια μάχη που θα δοθεί για την Ελλάδα και για τις επόμενες γενιές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην πρόσφατη εκδήλωση της Γραμματείας Οργανωτικού συνόψισε πολύ εύστοχα τους 4 λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να εκλεγεί ξανά. Και οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής:
- Πήρε την εξουσία με ψέματα τάζοντας ανέφικτους στόχους τους οποίους φυσικά δεν υλοποίησε.
- Υπερφορολόγησε τα πάντα, διέλυσε τη μεσαία τάξη, τους μεσαίους επιχειρηματίες, φτωχοποίησε την πλειοψηφία του πληθυσμού για να δημιουργεί υπερπλεονάσματα και να τα μοιράζει σε επιδόματα.
- Παρέδωσε το όνομα της Μακεδονίας μας.
- Έχει δημιουργήσει μια αφόρητη θεσμική παρακμή.
Αξίζουμε καλύτερα, όπως λέει και το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας και μόνο με πολιτική αλλαγή η ζωή μας θα αποκτήσει κανονικότητα.
‣ Η δική σας εκτίμηση ποιά είναι για το χρόνο των εθνικών εκλογών;
Έχω ερωτηθεί κι άλλες φορές και έχω την ίδια πάντοτε άποψη. Είναι βέβαιον πως ο κος Τσίπρας επιθυμεί να εξαντλήσει τη θητεία του. Άλλωστε το δηλώνει κιόλας πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Επίσης βέβαιον όμως είναι πως τον Μάιο, στις Ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές θα συντριβεί. Η λογική υπαγορεύει οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Μάιο, αλλιώς, πώς θα συνεχίσει να κυβερνά ο κ. Τσίπρας τους επόμενους μήνες μετά από δυο μεγάλες ήττες. Επειδή όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και η λογική δεν συναντήθηκαν ποτέ τα τελευταία 4 χρόνια ας περιμένουμε την απόφαση του Πρωθυπουργού.
Προσέξτε όμως, αν οι εθνικές κάλπες συμπέσουν με τις ευρωπαϊκές, τότε ασφαλώς οι εθνικές εκλογές θα αποτελέσουν την κορωνίδα των προσπαθειών για τη ΝΔ. Στην περίπτωση όμως που ο κ. Τσίπρας επιλέξει να φυγομαχήσει και να εξαντλήσει την τετραετία, τότε οι ευρωεκλογές της 26ης Μαίου θα αποτελέσουν την αφορμή για να στείλουν οι πολίτες το μήνυμα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο χρόνος της τελείωσε.
• Η κυβέρνηση πάντως δείχνει να “παίζει τα ρέστα” της ανακοινώνοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού και προετοιμάζοντας ρυθμίσεις χρεών σε εφορίες και ταμεία. Υπάρχουν πληροφορίες μάλιστα ακόμα και για μονομερή κίνηση εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου.
Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της «να σώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται» που λέει και το τραγούδι από τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν σφόδρα όλα αυτά τα χρόνια, εξήγγειλε μέτρα και επιδόματα. Η αύξηση του κατώτατου και υποκατώτατου μισθού, η αύξηση επιδομάτων για όσους αμείβονται με κατώτατο μισθό, επίδομα στέγασης, ρύθμιση 120 δόσεων για όσους χρωστούν σε εφορία και ταμεία είναι μερικά από αυτά που ανακοινώθηκαν.
Επειδή όμως όλα αυτά γίνονται πρόχειρα, χωρίς κοστολόγηση και χωρίς αναλύσεις, μόνο και μόνο ως προεκλογικές παροχές, ήρθε στο τέλος Φεβρουαρίου η έκθεση της Κομισιόν, η οποία ζητά πάγωμα των 120 δόσεων και προειδοποιεί για τις συνέπειες από την αύξηση του κατώτατου μισθού όπως πχ η αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως οι ρυθμίσεις με μια μικρή χρονική καθυστέρηση θα ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο. Μένει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι.
‣ Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε δημοσιεύματα που θέλουν στο εσωτερικό της ΝΔ να καταγράφονται διαφορές και διαφωνίες ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του κόμματος, ειδικά για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας την κυβέρνηση να μιλά για εσωκομματικά ρήγματα.
Για να σας μιλήσω με όρους της επιστήμης μου, το μπετόν για να μην αστοχήσει θέλει σωστή αναλογία υλικών, σωστή ανάμιξη και καλό οπλισμό. Στη ΝΔ, την φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη, συνυπάρχουν και αναμιγνύονται σε σωστές δόσεις στα διάφορα θέματα απόψεις πιο κεντρώες και πιο δεξιές. Σε ό,τι αφορά όμως στα εθνικά ζητήματα, τα διαφορετικά υλικά γίνονται μπετόν, δηλαδή στέρεο σώμα και ο Πρόεδρός μας, σαν»δυνατός οπλισμός» αναλαμβάνει τις εφελκυστικές τάσεις. Ας μην ανησυχεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ για ρηγματώσεις στη ΝΔ, διότι είναι στη φαντασία του. Ας κοιτάξει τα δικά του υλικά πρόσμιξης, τα οποία οδηγούν στην πλήρη αστοχία της κυβέρνησης, η οποία καθόλου δεν θα πείραζε, αν δεν οδηγούσε σε αστοχία της καθημερινότητας των Ελλήνων και σε αστοχίες που αφορούν σε ζητήματα δημοσιονομικά και εθνικά.
‣ Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ταλαιπωρούνται να “τα βγάλουν” πέρα σε καθημερινή βάση και η κυβέρνηση μοιάζει να παλεύει να τα βρει με τις τράπεζες για τα “κόκκινα” δάνεια. Τί τελικά θα πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση ;
Τα κόκκινα δάνεια είναι ένα τεράστιο ζήτημα, καταρχάς για τα νοικοκυριά και βεβαίως για το τραπεζικό σύστημα. Τα δάνεια αυτά ελήφθησαν σε άλλες εποχές, με άλλα έσοδα και με άλλες οικονομικές συνθήκες, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτησή τους για πολλές οικογένειες να καθίσταται αδύνατη. Όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση κρύβει επιμελώς το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Σε ό,τι αφορά στην πρώτη κατοικία, αυτή θα πρέπει να προστατεύεται.
Επιπλέον, πρέπει να δίνεται αυτό που η ΝΔ ονομάζει δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν, να επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, όπως για παράδειγμα με μείωση επιτοκίου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και να μην προστατεύονται όσοι μπορούν να αποπληρώσουν αλλά από επιλογή δεν εξοφλούν, οι λεγόμενοι κακοπληρωτές.
‣ Συναντάται πολλούς κατοίκους της Κορινθίας, έχετε καθημερινή επαφή με πολύ κόσμο. Ποιο είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχοληθεί τον Κορίνθιο και την Κορίνθια;
Το νούμερο ένα ζήτημα είναι η εργασία. Νεαρά άτομα με καλές σπουδές δεν βρίσκουν δουλειά, βρίσκουν χαμηλόμισθες θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στα προσόντα τους και δεν έχουν προοπτική ή βρίσκουν θέσεις ημιαπασχόλησης και τελικά πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό. Μιλούσαμε για 500.000 νέους που έφυγαν. Τα τελευταία στοιχεία κάνουν αναφορά σε 700.000 ξενιτεμένους Έλληνες αυτή τη στιγμή. Η εκμετάλλευση της ανάγκης για εργασία με υπερωρίες που δεν πληρώνονται και οι κακές συνθήκες εργασίας είναι επίσης ένα συχνό υπαρκτό πρόβλημα. Οι αγρότες το καλοκαίρι καταστράφηκαν με τα σταφύλια και την προηγούμενη περίοδο με τις ελιές. Οι αποζημιώσεις που έβγαλε ο ΕΛΓΑ είναι απογοητευτικές. Με ποιο κίνητρο να συνεχίσει η πρωτογενής παραγωγή; Ο τουρισμός όσο διήρκησε το φαινόμενο με τις τσούχτρες ήταν σε ύφεση. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι νεκρωμένη. Οι απολυμένοι που ηλικιακά είναι γύρω στα 50 έτη είναι σε απόγνωση, διότι δεν τους προτιμούν για εργασία. Οι μεσαίοι επιχειρηματίες «φυτοζωούν» περιμένοντας κάτι να αλλάξει. Οι δημόσιοι υπάλληλοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τους μειωμένους μισθούς. Δεν υπάρχει τομέας που να μην έχει επηρεαστεί από την κρίση και την εξοντωτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Και κακά τα ψέματα, το οικονομικό είναι βασικό κριτήριο για μια ποιοτική ζωή. Διότι ούτε η υγεία, ούτε η εκπαίδευση, ούτε οι υποχρεώσεις ικανοποιούνται όταν τα έσοδα υπολείπονται των εξόδων σε κάθε νοικοκυριό.
Κατηγορίες:ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ