ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΔΡΑΛΗΣ, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Βέλου-Βόχας: “Ο λαϊκισμός δε χωράει στη δημόσια διοίκηση”

Ο Μιχάλης Σδράλης απαντάει στις ερωτήσεις της εφημερίδας μας ξεκάθαρα και με σαφήνεια, τονίζοντας ότι πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, να συνυπάρχουμε και να λειτουργούμε χωρίς εγωισμούς, ενώ δηλώνει απερίφραστα την επιθυμία του να είναι και πάλι υποψήφιος με το συνδυασμό του Αννίβα Παπακυριάκου.

Κύριε Σδράλη, βρίσκεστε στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βέλου Βόχας εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο. Ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας από αυτό το πόστο;
Είναι μεγάλη τιμή για εμένα η θέση αυτή και ευχαριστώ τον Δήμαρχο Αννίβα Παπακυριάκο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου αλλά και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που με ψήφισαν.
Η θέση αυτή από την αρχή αποτέλεσε πρόκληση για εμένα και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη. Τους μήνες αυτούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω ενδιαφέροντες, εποικοδομητικούς και επιμορφωτικούς. Μου έδωσε την ευκαιρία της μάθησης νέων κανονισμών και νόμων, αλλά και ευρύτερη εικόνα του τρόπου που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση. Είναι θέση που απαιτεί χρόνο, συνεχή ενημέρωση, επαγρύπνηση και συχνά κόπο.
Από τη θέση αυτή, αλλά και από τη θητεία μου ως προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης και Αντιπροέδρου του Λιμενικού Ταμείου Βόχας, μου δόθηκε η ευκαιρία του συνεχούς εμπλουτισμού των αυτοδιοικητικών γνώσεων αλλά και του νομικού πλαισίου που διέπει την Δημόσια Διοίκηση. Είναι μια όμορφη εμπειρία που καθημερινά σου προσφέρει κάτι καινούριο. Μετά από περίπου 20 Δημοτικά Συμβούλια, νιώθω περισσότερο έμπειρος ως προς τη διαχείριση των συμβουλίων, που από μόνη της είναι μια δύσκολη διαδικασία. Συνεχώς όμως μαθαίνω και εξελίσσομαι.

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να έχει ενεργότερο ρόλο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου;
Βασικός ρόλος του Προέδρου του Δ. Σ. είναι η σωστή προετοιμασία των θεμάτων του συμβουλίου, η τήρηση της νομιμότητας των διαδικασιών αλλά και των αποφάσεων που λαμβάνονται. Εκπροσωπεί όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και με την έννοια αυτή είναι ένας πολύ σοβαρός ρόλος. Επίσης αποτελεί πρόκληση η διαχείριση διαφορετικών, ετερόκλητων απόψεων, ιδεών και προσωπικοτήτων. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρεί ισορροπίες ανάμεσα στις παρατάξεις, να κατευθύνει τη συζήτηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να εξασφαλίζει τη διατύπωση όλων των απόψεων, χωρίς όμως να χάνεται η ουσία της συζήτησης ή των θεμάτων. Είναι λοιπόν ένας θεσμικός ρόλος με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, αλλά ταυτόχρονα αρκετά ενεργός, που λειτουργεί πολλές φορές συμπληρωματικά με τις αρμοδιότητες του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων αλλά και των προέδρων των Νομικών Προσώπων και των Τοπικών Κοινοτήτων.

Τηρείται αυστηρά τον Κώδικα Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ή είστε ελαστικός κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων;
Θέλω να είμαι αυστηρός ως προς την τήρηση της νομιμότητας των διαδικασιών αλλά και της σωστής λειτουργίας των συνεδριάσεων. Δεν θέλω να επιτρέπω προσωπικές αψιμαχίες ή μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, που δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία του συμβουλίου ή συζητήσεις που στηρίζονται σε αυθαίρετες υποθέσεις που δεν αφορούν το συμβούλιο. Κάποιες φορές γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, πέφτουμε στην παγίδα της προσωπικής προβολής και αναφέρονται θέματα που μπορούν πολύ εύκολα να απαντηθούν εκτός Δ. Σ. Η αντιπαράθεση βέβαια είναι φυσιολογική διότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ο πλέον δημοκρατικός χώρος ενός Δήμου, όπου διαφορετικοί χαρακτήρες συναινούν και συγκρούονται. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν όρια στις τοποθετήσεις των συμβούλων και πρέπει όλοι να σέβονται και να τηρούν τον κανονισμό λειτουργίας, όχι μόνο ο πρόεδρος.
Έχω αποφασίσει όμως να είμαι πιο ελαστικός στο θέμα χρόνου. Το συμβούλιο το βλέπω σαν μια δημιουργική διαδικασία και όχι σαν τυπική διαδικασία, όπου πρέπει συνέχεια να παρακολουθώ τον χρόνο και να τρέχουμε τα θέματα. Είναι επιλογή όλων μας να βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις και όλοι δικαιούνται να τοποθετηθούν επί των θεμάτων. Θέλω να ακούγονται όλες οι απόψεις των δημοτικών αλλά και τοπικών συμβούλων, ιδιαίτερα όταν τα θέματα που ψηφίζονται είναι σοβαρά. Προτιμώ να διαρκούν περισσότερο χρόνο οι συνεδριάσεις, παρά κάποιοι να στερηθούν το λόγο. Αρκεί να μην αναλωνόμαστε στα ίδια θέματα, να μην πλατιάζουμε και επαναλαμβανόμαστε. Από τη συζήτηση μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε.

Αν σας ζητούσα να βαθμολογήστε από το 1 έως το 10 το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου, τι βαθμό θα βάζατε;
Προσωπικά σέβομαι κάθε άνθρωπο που αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά και να βάλει τον εαυτό του μπροστά. Το Δ. Σ. αποτελείται κατά πλειοψηφία από καταξιωμένος ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες, εμπειρίες και απόψεις. Το γεγονός ότι είμαστε διαφορετικοί είναι μάλλον θετικό, διότι υπάρχει ποικιλία απόψεων και σύνθεση ιδεών. Ανεξαρτήτου ιδεολογιών, όλοι έχουμε κοινό στόχο το καλύτερο για τους συνδημότες μας και τη περιοχή μου ζούμε. Δεν θα βάλω συγκεκριμένο βαθμό, θεωρώ όμως ότι το επίπεδο είναι αρκετά πάνω από το 5, αλλά σίγουρα απέχουμε από το 10.
Οι πολιτικές εξελίξεις και η εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου λειτουργίας των Δήμων, Κλεισθένης, απαιτούν αναβαθμισμένους σε γνώσεις ανθρώπους, διοικητικά και επαγγελματικά. Το επίπεδο, ο χαρακτήρας και η ενημέρωση των συμβούλων θα παίξει ίσως το σημαντικότερο ρόλο στη διοίκηση των Δήμων. Δεν αρκεί να εκφέρουμε απλά απόψεις, αλλά να προτείνονται εφικτές λύσεις καθώς και ρεαλιστικοί τρόποι δράσης, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων. Ο λαϊκισμός δεν χωράει πλέον στη δημόσια διοίκηση. Πρέπει να είμαστε συνεχώς ενήμεροι, σοβαροί και «ψαγμένοι» στις απόψεις που διατυπώνουμε. Θα πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, να συνυπάρχουμε και να λειτουργούμε χωρίς εγωισμούς και με ιδιοτέλεια. Πρέπει να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο.
Θα ήθελα να σας ζητήσω μια σύντομη κριτική του έργου της Δημοτικής Αρχής. Ποιο θεωρείται ότι είναι το καλύτερο και το ποιο Τρωτό της σημείο;
Ως σύμβουλος της πλειοψηφίας πιστεύω ότι έχουμε καταβάλει σημαντικές προσπάθειες σε δύσκολες πολιτικά και οικονομικά συνθήκες. Ο Δήμος Βέλου Βόχας, μετά την συνένωση με το πρόγραμμα Καλλικράτης, ήταν ένας από τους κόκκινους Δήμους πανελλαδικά με χρέος περίπου 14 εκ. €. Οι οικονομικές συγκυρίες, η περικοπή των κεντρικών πόρων αλλά και το χρέος των 14εκ. € μας δημιούργησε ένα ασφυκτικό πλαίσιο δράσης. Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε αυτό το χρέος στα 4 εκ. € περίπου, γεγονός που θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαθέσουμε στη πορεία περισσότερους οικονομικούς πόρους σε δημοτικά έργα και να βελτιωθεί η εικόνα και η λειτουργία του Δήμου μας. Παράλληλα έχουν γίνει σημαντικά έργα μικρότερης εμβέλειας, τα οποία πραγματοποιούνται με χρήματα του Δήμου χωρίς να επιβαρύνεται παραπάνω το χρέος. Έχουμε ενταχθεί μέσω μελετών σε αρκετά προγράμματα όπου αναμένουμε πλέον την υλοποίηση τους. Ένα από αυτά είναι και η ανάπλαση της πλατείας Μπολατίου, του χωριού μου, ένα έργο που απαιτεί τη συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και που στόχος μου είναι μέσα στο επόμενο διάστημα να υλοποιηθεί.
Παρά τα όποια προβλήματα, είμαστε κοντά στους συνδημότες μας και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την εξυπηρέτηση τους.
Τρωτό σημείο μπορεί να γίνει μόνο ο κακός μας εαυτός. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών. Η ύδρευση του Δήμου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς χρησιμοποιούνται γεωτρήσεις, οι οποίες είναι μειωμένες πλέον σε ποσότητες διαθέσιμου νερού λόγο της λειψυδρίας αλλά και σε ποιότητα. Την καθαριότητα την αντιμετωπίζουμε με 5 μόνιμους υπαλλήλους και με προβλήματα στην εναπόθεση των σκουπιδιών. Μέσα στο 2019 αναμένουμε την ολοκλήρωση του φράγματος του Ασωπού αλλά και την λειτουργία των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων στην Πελοπόννησο, γεγονότα που θα βοηθήσουν σημαντικά την λειτουργία του Δήμου Βέλου Βόχας. Στον ηλεκτροφωτισμό κάνουμε ήδη σημαντικά βήματα που θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου μας και τη ποιότητα του φωτισμού.
Έχουμε αυτογνωσία, δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες, ούτε εμείς τέλειοι. Ενδιαφερόμαστε όμως, προσπαθούμε καθημερινά και δεν επαναπαυόμαστε.

Θα είστε και πάλι υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές;
Το ενδιαφέρον μου για τα κοινά συνεχίζεται και πιστεύω ότι και άλλοι νέοι άνθρωποι και επιστήμονες πρέπει να βγούνε μπροστά. Άνθρωποι με ενδιαφέρον για τον τόπο τους και για το καλό των πολλών. Γνωρίζω ότι οι εποχές είναι δύσκολες και ο χρόνος του καθενός περιορισμένος, πρέπει όμως οι νέες γενιές να διεκδικήσουμε το μέλλον μας.
Στον συνδυασμό που ανήκω υπάρχουν καταξιωμένοι άνθρωποι με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση. Υπάρχει εκτίμηση, σεβασμός μεταξύ μας, συνεργαζόμαστε, επικοινωνούμε, βάζουμε στόχους και προσπαθούμε όλοι μαζί. Ακόμα και οι διαφωνίες μας στέκονται χρήσιμες και εποικοδομητικές. Χαίρομαι γιατί ο Δήμαρχος αφήνει χώρο για πρωτοβουλίες, ακούει τις απόψεις όλων μας και είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και προτάσεις. Στα πλαίσια αυτής της καλής συνεργασίας, θα είμαι πάλι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Δημάρχου, Αννίβα Παπακυριάκου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.