ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Σπύρος Σταματόπουλος: Ο «δήμαρχος των πολλών» ετοιμάζεται για την 3η του νίκη

Λίγες ημέρες απομένουν πριν τις εκλογές της 26ης Μαίου, και κάνοντας μια αναδρομή στην προεκλογική εκστρατεία στο δήμο Σικυωνίων, μπορούμε να πούμε πως τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ήταν οι πολλές υποψηφιότητες,η πόλωση και η προσπάθεια δημιουργίας ενός μετώπου ενάντια στον δήμαρχο Σπύρο Σταματόπουλο. Mια προσπάθεια που ναυάγησε πριν καν ξεκινήσει.

Το πιο σημαντικό όμως χαρακτηριστικό αυτή της περιόδου είναι η σχέση που έχει δημιουργήσει ο δήμαρχος Σταματόπουλος με τους Σικυώνιους πολίτες.
Όσο οι συνυποψήφιοι του τον αντέκρουαν ή προσπαθούσαν για την σύνθεση ενός μετώπου που θα μπορούσε να τον ανατρέψει, εκείνος απευθυνόταν στο λαό που τον ψήφισε και τον εμπιστεύτηκε τόσα χρόνια.
Σε αυτό τον λαό που τόλμησε για χάρη του πριν λίγα χρόνια να κάνει την ανατροπή και να γκρεμίσει το status quo της εποχής, και να του δώσει την εντολή να αλλάξει τα πάντα στον δήμο.
Όσοι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα πως εκείνη η εντολή του λαού ήταν η ανατροπή της φιλοσοφίας, του ήθους, του ύφους της δημοτικής αρχής από τα δεδομένα εκείνης της εποχής, τότε βρίσκονται πολύ μακριά από το δημαρχείο, από την καρδιά της Σικυώνας και βεβαίως από την ίδια την κοινωνία.
Διότι ο Σταματόπουλος γεννήθηκε από τα σπλάχνα της..
Και από ό,τι φαίνεται μετά από δυο θητείες, θητείες μέσα στην οικονομική κρίση, αποδεικνύεται πως ο Σταματόπουλος δεν υπήρξε η πρόσκαιρη «αντίδραση» των Σικυωνίων απέναντι σε ένα κατεστημένο που ήθελε τον δήμο δικό του βιλαέτι εσαεί, αλλά ήταν συνειδητή επιλογή, αφού σήμερα μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως αυτό που εκπροσωπεί ο νυν δήμαρχος είναι ένα ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό κίνημα, στο οποίο συμμετέχουν νέοι άνθρωποι, άνθρωποι του μόχθου, καθημερινοί, άνθρωποι δημιουργικοί, άνθρωποι σπουδασμένοι, άνθρωποι που δεν υπακούν σε κομματικές σειρήνες, πολίτες που έχουν γκρεμίσει τοπικισμούς και επαρχιώτικα στεγανά, και προχωρούν μαζί του, σε μια νέα εποχή, ελπίζοντας πως μόνο με εκείνον μπορούν να «συνδημιουργήσουν» και να ολοκληρώσουν τον δήμο που όλοι οραματίζονται.
Είναι αλήθεια πως ο Σταματόπουλος δεν τους πρόδωσε. Παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια αυθεντικός. Πιστός στις αυτοδιοικητικές αρχές και στις προοδευτικές του αξίες δεν παρέκλινε ποτέ. Διοίκησε δημοκρατικά,αξιοκρατικά και δίκαια τον δήμο του, δημιούργησε και υλοποίησε με έντονα αυτοδιοικητικά αντανακλαστικά, έθεσε προτεραιότητες χρησιμοποιώντας την επιστημονική του κατάρτιση και κατόρθωσε να ισχυροποιήσει οικονομικά τον δήμο του.
Αυτή η εσωτερική επικοινωνία που έχει ο Σταματόπουλος με τους Σικυώνιους πολίτες είναι ευδιάκριτη. Τον παλμό και την ανταπόκριση του κόσμου τον είδαμε στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου, το διαπιστώνουμε σε όλες του τις περιοδείες.
Η επικοινωνία αυτή περιέχει ένα μείγμα εξωστρέφειας και σεβασμού, εμπιστοσύνης στην αξία και στις δυνατότητες αλλά και ταπεινότητα..Αυτή την σχέση την έχτισε λαός και δήμαρχος.
Ο λαός έδινε εμπιστοσύνη και ο δήμαρχος την επέστρεφε με πράξεις. Δήμος με κοινωνικό πρόσωπο,δήμος δίπλα στον πολίτη στην κρίση, πολιτισμός ραχοκοκαλιά και κινητήριος δύναμη, δήμος που δεν χρωστά, δεν δανείζεται, πόσιμο νερό για όλους, δήμος στρατηγικός επενδυτής, αύξηση τοπικών επενδύσεων, ισόρροπη ανάπτυξη, εξεύρεση νέου εισοδήματος.
Η συνεχής πάλη του απέναντι στις συμπαιγνίες και στα συμφέροντα, που επιμένουν να θέλουν να παίξουν ρόλο και να ξαναορίσουν την περιοχή, έδειξε πως δεν συμβιβάζεται και δεν παρεκκλίνει. Το πιο σύνηθες θα ήταν να ανταποκριθεί, να καρπωθεί, να τα διαχειρισθεί και να συμπορευθεί μαζί τους.
Ο Σταματόπουλος απέναντι σε αυτά υπήρξε κάθετος, ασυμβίβαστος, και πολεμιστής. Προτίμησε να είναι δήμαρχος των πολλών και όχι των ολίγων.
Ιδιαίτερα ευφυής τα προσπέρασε, τα πολέμησε, τα εξέθεσε και γι αυτό σήμερα τον πολεμούν χωρίς επιτυχία.
Διότι εμπνέει. Εμπνέει τους νέους. Τους κάνει κοινωνούς στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Σε μια εποχή που δύσκολα οι νέοι προσεγγίζονται και κυρίως πείθονται,στην Σικυώνα συμπορεύονται με τον δήμαρχό τους.
Εκεί λοιπόν που υπάρχουν νέοι, υπάρχει ελπίδα για μια περιοχή. Υπάρχει χαμόγελο στις παραγωγικές ηλικίες και άνθιση σε έναν τόπο, υπάρχει η εμπιστοσύνη της τρίτης ηλικίας και τελικώς υπάρχει μια κοινωνία που έχει την θέληση και την τόλμη να προοδεύσει τον τόπο της.
Γι αυτή την φιλοσοφία, την διάθεση και την ελπίδα, ο Σταματόπουλος θα αλλάξει την ιστορία της Σικυώνας.
Διότι οι πολλοί του το επιβάλλουν.
Διότι πλέον η Τρίτη εντολή είναι μονόδρομος.
Το μόνο που απομένει είναι να δούμε αν αυτή η Τρίτη εντολή γίνει «κραυγή» και σπάσει το νήμα από την Πρώτη Κυριακή.
Τζένη Σουκαρά

Κατηγορίες:ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.