ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Αννίβας Παπακυριάκος: «Χρειάζονται έργα 15 εκατ. ευρώ για να σταματήσουμε να πνιγόμαστε»

Φωτογραφία αρχείου.

Συζήτηση προ ημερησίας στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα αντιπλημμυρικά

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου, στην προ ημερησίας συζήτηση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θανάσης Μανάβης αναφέρθηκε καταρχήν στο θέμα των αντιπλημμυρικών έργων και τόνισε ότι γενικά δεν έχουν γίνει καθαρισμοί, ενώ οι λιγοστοί που έχουν πραγματοποιηθεί είναι πρόχειροι. Ρώτησε εάν έχουν καθαριστεί τα ρέματα Περιστερώνας και Ζαπάντης και επίσης ζήτησε από το δήμαρχο αναλυτική ενημέρωση για το αν και πως έχουν διατεθεί τα 3 εκατ. ευρώ που ο δήμος πήρε από τον Γιώργο Δέδε για αντιπλημμυρικά έργα.

Ο Αννίβας Παπακυριάκος απάντησε εξηγώντας καταρχήν ότι τα 3 εκατ. ευρώ από τον τότε ΓΓ Υποδομών Γιώργο Δέδε δεν αφορούσαν την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων αλλά την αποκατάσταση ζημιών σε αγροτική, δημοτική οδοποιία και υδραυλικές υποδομές. Ενημέρωσε ότι οι εργολάβοι δεν έχουν ξεκινήσει τις αποκαταστάσεις στο δήμο μας, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε όλους τους πληγέντες από τις πλημμύρες δήμους, διότι τα χρήματα από το Υπουργείο Υποδομών είχαν προγραμματιστεί να έρθουν τέλη Σεπτεμβρίου. Στο δήμο μας μόνο έχουν γίνει πριν το καλοκαίρι κάποιες παρεμβάσεις που ήταν απολύτως απαραίτητες όπως στο Βραχάτι (σ.σ. περιοχή Βουβουλούδα) που μπήκε μεγάλος αγωγός διοχέτευσης των ομβρίων στη θάλασσα και στρώθηκε σταμπωτό δάπεδο και στα Ταρσινά που φτιάχτηκε το αναγκαίο τοιχείο.

Επιπλέον ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας ενημέρωσε το σώμα ότι από πέρυσι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τις 19 Ιουλίου 2018 με σχετική απόφαση που έχει κοινοποιηθεί από την κεντρική διοίκηση ο καθαρισμός των ρεμάτων είναι αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας (Πελοποννήσου, για την περίπτωσή μας). Τόνισε ότι ο δήμος Βέλου-Βόχας με διαδοχικά και επανειλημμένα έγγραφά του (26/6, 22/8 και 5/9) έχει ενημερώσει την περιφέρεια για τον άμεσο καθαρισμό των ρεμάτων Περιστερώνα, Ζαπάντη και Ασωπού. Είπε ότι έχει εγκριθεί από την περιφέρεια μια χρηματοδότηση ύψους 580.000€ για τον καθαρισμό των ρεμάτων και για την οποία έγινε διαγωνισμός και επίκειται η συμβασιοποίησή της για να εγκατασταθεί ο εργολάβος. Υπογράμμισε ότι έχουν έρθει στο δήμο μας μηχανικοί της περιφέρειας (κ. Χαρίτου) στους οποίους έχουν υποδειχθεί τα σημεία που χρειάζονται άμεσης αντιμετώπισης στα ρέματα και κατέληξε με την πρόσφατη διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ότι θα προχωρήσουν οι αναθέσεις και τα έργα.

Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Μανάβης επανέφερε το γεγονός όπως είπε ότι πέρυσι τον Αύγουστο σε έγγραφη απάντησή του σε δημότη ο δήμαρχος για τον καθαρισμό των ρεμάτων μιλούσε για συναρμοδιότητα με την περιφέρεια και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι στα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχει γίνει τίποτα και έχουν χαθεί χρηματοδοτήσεις όπως τα 2,5 εκατ. ευρώ του Περιστερώνα.

Ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος απάντησε ότι πράγματι υπάρχουν δύο χρηματοδοτήσεις 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για τον ορισμό και τη διευθέτηση των εκβολών του Περιστερώνα και 700.000 ευρώ για τον εγκιβωτισμό του Ζαπάντη στο ύψος της Π.Ε.Ο. Επανέλαβε ότι τα 2,5 εκατ. ευρώ καλύπτουν ένα μικρό μέρος των αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν και δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα. Συνέχισε εξηγώντας ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών συναποφασίστηκε η κατασκευή μιας μεγάλης λιμνοδεξαμενής (5 στρεμμάτων περίπου) νοτίως της Νέας Εθνικής Οδού, η οποία θα συγκεντρώνει όλες τις απορροές των ρεμάτων της περιοχής. Η μελέτη αυτή πριν τις εθνικές εκλογές βρισκόταν σε τροχιά ολοκλήρωσης αφού είχε φτάσει στο στάδιο της ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων). Οι εθνικές εκλογές πάγωσαν την πορεία του έργου όμως στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον νέο ΓΓ Υποδομών, ο δήμαρχος τον ενημέρωσε για την αναγκαιότητα των αντιπλημμυρικών και πήρε τη διαβεβαίωση ότι το έργο θα συνεχιστεί. «Αν δεν γίνει αυτό το έργο» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αννίβας Παπακυριάκος, «θα πνιγόμαστε».

Έτσι, κάπως ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της προ ημερησίας συζήτησης που αφορούσε τα αντιπλημμυρικά και τους καθαρισμούς ρεμάτων.

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.