ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Μπλοκαρισμένη η αποκομιδή σκουπιδιών στο δήμο Βέλου-Βόχας

Ενημέρωση στο Δ.Σ. από το δήμαρχο Βέλου-Βόχας για το θέμα των σκουπιδιών

Ερώτηση για το θέμα των σκουπιδιών κατέθεσε στην προ ημερησίας συζήτηση ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Νίκος Τσίτουρας. Ο κ. Τσίτουρας ζήτησε να μάθει τι πρόβλεψη υπάρχει για το θέμα των απορριμμάτων, γιατί ο δήμος δεν προχωρά μόνος του σε διαχείριση όπως έκανε ο δήμος Κορινθίων και γιατί τον τελευταίο καιρό έχουν ξεχειλίσει με σκουπίδια οι κάδοι, ακόμα και της ανακύκλωσης!

Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος απάντησε πως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας από το 2011, οπότε και ξεκίνησαν οι ενέργειες για τη χωροθέτηση εργοστασίου. Είπε πώς δεν είναι δυνατόν για τους δήμους να βρουν χρηματοδοτήσεις για τα σκουπίδια, αφού δεν έχουν την αρμοδιότητα. Το εργοστάσιο που κατασκευάζει ο δήμος Κορινθίων είναι ένα έργο το οποίο κόστισε πάνω από 5.000.000 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για το δήμο μας. «Εμείς δεν έχουμε 100.000€», είπε χαρακτηριστικά «όχι 5 εκατ. ευρώ που διέθεσε η Κόρινθος».

Αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της διαχείρισης των απορριμμάτων από τους δήμους και στη ΣΔΙΤ διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο η οποία παλινδρόμησε και σταμάτησε το 2015 με τις προσπάθειες και τις δοκιμές της τότε κυβέρνησης να μεταφέρει την αρμοδιότητα στους δήμους, επιδιώξεις οι οποίες όπως αποδείχθηκε ήταν ουτοπικές, θα προκαλούσαν μεγάλη οικονομική βλάβη στο ελληνικό δημόσιο και εγκαταλείφθηκαν, αφού όμως προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο της διαχείρισης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ενημέρωσε ότι από το 2016 έχει κατατεθεί πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΠΕΡΡΑΑ» ύψους 3,5 εκατ. ευρώ από το δήμο Βέλου-Βόχας για χρηματοδότηση έργου διαχείρισης στερεών αποβλήτων από το οποίο, μάλλον ο δήμος θα καταφέρει να πάρει μόνο 500.000€!

Αναφερόμενος στη διαχείριση της καθημερινότητας είπε ότι εδώ και 20 μέρες η αποκομιδή έχει μπλοκάρει. Στον τομέα της ανακύκλωσης, έχουν συγκεντρωθεί περί τους 20 τόνους υπόλειμμα στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στο οποίο διοχετεύονται τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, το οποίο αν ο δήμος δεν το πάρει και δεν το διαθέσει σε κάποιο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να μεταφέρει άλλα ανακυκλώσιμα υλικά στο εν λόγω εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι έχει μπλοκάρει και η διαχείριση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί λύση. Μίλησε για το ενδεχόμενο μιας ανάθεσης για κομποστοποίηση η οποία μπορεί να βοηθήσει να ξεμπλοκάρει τουλάχιστον το κομμάτι της ανακύκλωσης.

Κατέληξε την ενημέρωση για τη διαχείριση της καθημερινότητας αναφερόμενος στον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ο οποίος τόνισε ότι «δεν φταίει κανένας δήμαρχος για τα σκουπίδια», ενώ υπογράμμισε πώς για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο μας «γίνονται μαγικά»…

Εν συνεχεία η συζήτηση περιστράφηκε στην ενημέρωση σχετικά με τη συνολική διαχείριση όπως θα διαμορφωθεί όταν τελειώσει το έργο της περιφέρειας και αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. «Πληρώναμε 0€ για τη διάθεση των απορριμμάτων» είπε ο δήμαρχος και θα πληρώνουμε 80€+ΦΠΑ με την εφαρμογή του ΣΔΙΤ». «Αυτό σημαίνει» συνέχισε «ότι θα έρθουμε εδώ και θα πάρουμε μια απόφαση για αύξηση των ανταποδοτικών που πληρώνουν οι δημότες». Ενημέρωσε το σώμα ότι έχει καταθέσει πρόταση στην ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) να παρθεί μια συνολική απόφαση αύξησης που να αφορά όλη την Περιφέρεια και να είναι οριζόντια για όλους τους δήμους της Πελοποννήσου.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θανάσης Μανάβης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ενημέρωσε το σώμα ότι η τελική τιμή έχει διαμορφωθεί στα 69€/τόνο εκ των οποίων η ΤΕΡΝΑ έχει δεσμευθεί για την επιστροφή 14,5€/τόνο στους δήμους. Έτσι η τελική τιμή θα είναι χαμηλότερη και δεν θα είναι τόσο ακραία η αύξηση που θα χρειαστεί στα ανταποδοτικά τέλη.

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.