ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Ο χαμένος “θησαυρός” της ανακύκλωσης στα φρεάτια του δήμου Βέλου-Βόχας

Εδώ και κάποιες μέρες, υπό την επίβλεψη του αντιδημάρχου Θοδωρή Ράπτη, γίνονται εργασίες απόφραξης στα φρεάτια του δήμου Βέλου-Βόχας. Η περυσινή καταστροφική πλημμύρα εξαιτίας του «Ζορμπά» κινητοποίησε νωρίς φέτος τους ιθύνοντες οι οποίοι κάνουν εργασίες καθαρισμού και αποφράξεων με σκοπό να προλάβουν ανάλογα γεγονότα, αν και όταν υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όπως είναι γνωστό τα αυλάκια και τα φρεάτια στη Βόχα φτιάχτηκαν με σκοπό να καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής, όμως λειτουργούν άριστα και ως αντιπλημμυρικές κατασκευές, αφού μέσα από το πυκνό δίκτυο τους τα πλεονάζοντα ύδατα διοχετεύονται εκτός των σπιτιών και των χτημάτων και προς τη θάλασσα. Η καθαριότητά τους λοιπόν αποτελεί συνθήκη υψηλής σημασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Εκείνο που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα ήταν ότι τα φρεάτια του δήμου Βέλου-Βόχας, αντί να είναι βουλωμένα από φερτές οργανικές ύλες, δηλαδή κλαδιά, φύλλα, χώμα είναι βουλωμένα από πλαστικά ανθρώπινα σκουπίδια δηλαδή μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού, πλαστικά μιας χρήσεως κλπ αντικείμενα καθημερινής χρήσης που αντί να απορρίπτονται στους κάδους ανακύκλωσης, πετάγονται όπου να ‘ναι και καταλήγουν φυσικά να φρακάρουν τα φρεάτια.

Υλικά τα οποία μπορούν και πρέπει να ανακυκλωθούν αντί να οδηγούνται σε διαδικασίες διάσπασης και ανακύκλωσης οδηγούνται από την αδιαφορία και τον ωχαδελφισμό στα φρεάτια, τα οποία σε μια έντονη βροχόπτωση θα είναι βουλωμένα, δεν θα μπορούν να διοχετεύσουν τα νερά και θα δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Δυο φορές καταστροφή λοιπόν.

Και επειδή καλό είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μην δημιουργούμε εντυπώσεις για τους “αδιάφορους” πολίτες στους οποίους χρεώνεται όλη η κακοδαιμονία του φαινομένου, είναι αλήθεια ότι η ανακύκλωση στο δήμο Βέλου-Βόχας χωλαίνει. Από τη μία η έλλειψη κάδων, από την άλλη η έλλειψη τακτικής αποκομιδής δημιουργούν το φαινόμενο των ξέχειλων κάδων.

Ωστόσο, αγαπητοί συμπολίτες, όταν έχουμε να κάνουμε με ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία η ίδια η διαλογή τους επιτάσσει να είναι καθαρά από οργανικές ύλες, σημαίνει ότι δε μυρίζουν και δεν βρωμίζουν μια γωνιά στην αυλή, στη βεράντα, στο σπίτι μας, έως ότου γίνει η αποκομιδή και τότε μπορούμε να τα μεταφέρουμε και να τα ρίξουμε στον πλησιέστερο άδειο μπλε κάδο.

Η διαχείριση των απορριμμάτων όπως πολλές φορές έχει λεχθεί από όλες τις πλευρές, από το σύνολο αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης και από όλους τους ιθύνοντες είναι μια υπόθεση δύσκολη, η οποία ξεφεύγει από τα όρια του δήμου, του κάθε δήμου και είναι στα χέρια της Περιφέρειας, ή ίσως καλύτερα της ίδιας της κεντρικής εξουσίας. Σίγουρα είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα το οποίο όπως πολλάκις έχει αναφέρει και ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος στο δημοτικό συμβούλιο αν δεν λυθεί σε περιφερειακό επίπεδο, δεν είναι δυνατόν να λυθεί με κανέναν άλλο τρόπο….

Όμως η διαχείριση της καθημερινότητας, της βρωμιάς και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος που ζούμε, μπορεί να περάσει από τα χέρια μας, στο βαθμό του δυνατού και του εφικτού. Είναι αποδεκτό και κατανοητό νομίζω από όλους ότι μια πεταμένη τσάντα σκουπιδιών εκτός του ξέχειλου κάδου θα γίνει αντικείμενο «διαλογής» από τα αδέσποτα και θα διασκορπιστεί σε μεγάλη ακτίνα… Ας προσπαθήσουμε να μη συμβαίνει. Ας δώσουμε μόνοι μας μια ευκαιρία για καλύτερο καθημερινό περιβάλλον σε μας και τα παιδιά μας.

Χρήστος Βαλασόπουλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.