ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Δ.Σ. Βέλου-Βόχας: Συζήτηση για την πιθανή έλευση προσφύγων στο Κοκκώνι (Οι θέσεις αντιδημάρχων και συμβούλων)

Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Σιάχος ενημέρωσε ότι μίλησε με τον κλάδο των αλλοδαπών και αυτοί κατεύθυναν τη δημοτική αρχή στη λύση ενός ψηφίσματος που θα εκφράζει τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, τόνισε ότι ρώτησε επίμονα αν υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας που μπορεί να ενεργοποιήσει ο δήμος και να επιλέξει, παραδείγματος χάριν να έρθουν οικογένειες στην περιοχή, αν η έλευση παιδιών σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις που θα τους φιλοξενούν πρέπει να είναι κοντά σε σχολεία κλπ.

Ο Μιχάλης Λιάκος, δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Νέα Πνοή» σημείωσε στην τοποθέτησή του πως το 1923 η Συρία, μια χώρα μουσουλμάνων, φιλοξένησε τις ορδές των χριστιανών Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μίλησε κι αυτός για την αναγκαιότητα να ελεγχθεί η δυνατότητα των υποδομών (καθαριότητα και ύδρευση κυρίως) να σηκώσουν το βάρος των προσφύγων. Και κατέληξε λέγοντας ότι ο ίδιος ως προσωπικότητα προσβάλλεται να ακούει ότι αυτοί οι κατατρεγμένοι άνθρωποι είναι πληγή.

Ερωτήματα έθεσε και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Τρωγάδης λέγοντας ότι όλα συζητούνται βάση φημών και όχι επίσης ενημέρωσης. Σημείωσε ότι  σε ένα μικρό χωριό όπως το Κοκκώνι η έλευση προσφύγων μπορεί να δημιουργήσει αναδιάταξη του πληθυσμού και η ισορροπία να αποβεί δύσκολη. Η περιοχή για την οποία φημολογείται ότι μπορεί να καταλύσουν οι πρόσφυγες είναι μια περιοχή φιλέτο, τουριστικής ανάπτυξης και οι πρόσφυγες θα είναι δύσκολο να αφομοιωθούν. Σημείωσε ότι είναι υπέρ του ψηφίσματος, αλλά και ότι η Τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να βάλλεται κατά τέτοιους τρόπους.

Ο αντιδήμαρχος Θοδωρής Ράπτης με τη σειρά του είπε ότι εδώ ακούγονται ωραίες λέξεις όπως ΟΗΕ, ΜΚΟ κλπ οι οποίες όμως έχουν αμαρτωλή ιστορία. Τόνισε ότι στο δήμο υπάρχουν ήδη τεράστια προβλήματα καθαριότητας και αστυνόμευσης και η έλευση των προσφύγων θα προσθέσει κι άλλα. Επίσης, έθεσε το ζήτημα της προστασίας των πολιτών και είπε ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα Α.Τ. Βέλου και Ζευγολατιού για να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας που υπήρχε παλαιότερα. Εξέφρασε τους φόβους του για πιθανά ακραία φαινόμενα εγκληματικότητας τα οποία μπορεί σε όλη αυτή την κατάσταση να βρουν έδαφος. Μίλησε για δυστυχισμένους ανθρώπους που έρχονται ως πρόσφυγες αλλά όπως τόνισε δεν καταλαβαίνω την άρπα-κόλλα σ’ αυτό το θέμα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τριανταφύλλου κάλεσε το συμβούλιο και τους παριστάμενους να σκεφτούν τι τραβάνε αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται στην πατρίδα μας έτσι. Μίλησε για περιπτώσεις οικογενειών που έχουν εγκατασταθεί εδώ και τα παιδιά τους έχουν προοδεύσει και κάλεσε όλους να δείξουν ευαισθησία και να θυμηθούν ότι η προσφυγιά είναι μέσα στον Έλληνα.

Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Δημητρίου τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει οργανωμένη πολιτική αντιμετώπισης του θέματος από το δήμο.

Ο πρόεδρος του Ζευγολατιού Γιάννης Παπαδημητρίου είπε ότι από προσωπική πληροφόρηση που είχε, έμαθε ότι οι πρόσφυγες που θα έρθουν θα είναι 243 και θα συνοδεύονται από αστυνομική δύναμη.

Ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος του Κοκκωνίου Νίκος Ρόζος τόνισε ότι είναι υποχρεωμένη η δημοτική αρχή να διαχειριστεί φήμες. Το χωριό είναι ανάστατο γιατί δεν έχει ενημερωθεί και ενημέρωσε το σώμα ότι την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των κατοίκων στην πλατεία, στις 7:00 μ.μ. Σημείωσε κι αυτός με τη σειρά του ότι οι υποδομές του δήμου είναι ελλιπείς και δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.