ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δ.Σ. Βέλου-Βόχας: Συζήτηση για την πιθανή έλευση προσφύγων στο Κοκκώνι (Οι θέσεις των επικεφαλής)

Αννίβας Παπακυριάκος, δήμαρχος Βέλου-Βόχας: Απαράδεκτη η μη ενημέρωση του δήμου. Να συντάξουμε ψήφισμα.

Θανάσης Μανάβης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης: Να ακουστεί η τοπική κοινότητα, να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις υποδομών. Να διαχειριστούμε ομαλά το θέμα.

Νίκος Τσίτουρας, επικεφαλής ελάσσ. αντιπολίτευσης: Να είμαστε έτοιμοι και για να αντιδράσουμε δυναμικά.

Γιώργος Βουδούρης, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Το Μέλλον Σήμερα»: Όχι στην ξενοφοβία. Να ζητήσουμε ανταποδοτικά για τον δήμο μας

Χθες βράδυ στο Δημοτικό συμβούλιο Βέλου-Βόχας σε φορτισμένο κλίμα συζητήθηκε το θέμα της έλευσης προσφύγων σε ξενοδοχείο στο Κοκκώνι. Ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος που ανέλαβε να ενημερώσει το σώμα μίλησε για τις φήμες που υπάρχουν και διασπείρονται στην τοπική κοινωνία προκαλώντας ποικίλα συναισθήματα.

Είπε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την κεντρική διοίκηση για το φημολογούμενο γεγονός και ενώ ο ίδιος επικοινώνησε με τους βουλευτές του νομού αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη κανείς δεν του επιβεβαίωσε τίποτα. Ο Αννίβας Παπακυριάκος αναφέρθηκε και σε επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του, δήμαρχο Λουτρακίου, κ. Γκιώνη ο οποίος έζησε ανάλογη περίπτωση το 2016 όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες σε ξενοδοχεία στους Αγίους Θεοδώρους, χωρίς ο ίδιος να έχει καμία ενημέρωση.

Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας τόνισε ότι είναι δύσκολη για όλους αυτή η κατάσταση και πρότεινε στο σώμα να υπάρξει ένα ψήφισμα προς τους βουλευτές, τα υπουργεία, τους φορείς το οποίο να εστιάζει κυρίως στο γεγονός της μη ενημέρωσης, ότι πρέπει η φωνή του δήμου να ακούγεται διότι ο κάθε δήμος γνωρίζει καλύτερα τις δυνατότητές του και τις αντοχές του είτε ως κοινωνία είτε ως υποδομές.

Το λόγο έλαβε σ’ αυτό το σημείο ο πρόεδρος του Κοκκωνίου ο οποίος μίλησε για καταστροφή της τουριστικής περιοχής της παραλίας Κοκκωνίου. Ο Αντώνης Καραχοντζίτης μίλησε για τον παραλιακό πεζόδρομο, που είναι στολίδι, και ο οποίος ξεκινά ακριβώς μπροστά από το ξενοδοχείο που φέρεται ότι θα φιλοξενήσει τους πρόσφυγες. Εξέφρασε τους φόβους του ότι θα υπάρξει τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Θανάσης Μανάβης που μίλησε αμέσως μετά τόνισε ότι έπρεπε να έχει ενημερωθεί ο δήμος, ζήτησε να μάθει αν υπήρξε έστω και αμυδρή επιβεβαίωση του φημολογούμενου σχεδίου μεταφοράς προσφύγων. Ζήτησε να ασκηθεί πίεση προς την κεντρική εξουσία για να μάθει καταρχήν ο δήμος αν όντως υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο και από κει και πέρα σε συμφωνία πάντα με την τοπική κοινότητα να υπάρξει μια ήπια και ομαλή διαχείριση του θέματος. Τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα όπως η έλλειψη υποδομών τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης και διαχείρισης από το δήμο. Ενώ στη δευτερολογία του κάλεσε το δήμαρχο να αναλάβει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην αφήνει τον καθένα να παίρνει την ευθύνη ενεργειών που μπορεί να φέρουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά.

Ο Νίκος Τσίτουρας, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης που πήρε το λόγο σημείωσε ότι η ενοικίαση του ξενοδοχείου και η φιλοξενία των προσφύγων υποθάλπτει την ανάπτυξη. Ο δήμος πρέπει να ρωτάτε όταν παίρνονται τέτοιου είδους αποφάσεις και δεν μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας για να γλυτώσει ο ίδιος από τον οικονομικό μαρασμό να νοικιάζει το ξενοδοχείο του και να καταστρέφει τους άλλους. Ο κ. Τσίτουρας σημείωσε την ανάγκη να είναι έτοιμη η τοπική κοινωνία για να αντιδράσει δυναμικά. Τέλος, σημείωσε ότι συμφωνεί με την ιδέα του ψηφίσματος.

Ο Γιώργος Βουδούρης που μίλησε στη συνέχεια ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Το Μέλλον Σήμερα» υπογράμμισε ότι η απόφαση ανήκει στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και όχι στο δήμο και ότι το ίδιο συνέβη σε αρκετούς δήμους ανά την Ελλάδα. Σημείωσε ότι και εκεί που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες (σ.σ. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου) είναι άκρως τουριστικές περιοχές. Συνόψισε τους φόβους της τοπικής κοινωνίας σε τρία σημεία: Την εγκληματικότητα, τις αρρώστιες και την αλλοτρίωση του πολιτισμού. Τόνισε ότι οι προσφυγικές οικογένειες που φιλοξενούνται ανά την Ελλάδα δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα, ενώ θύμισε ότι η Ελλάδα απορρόφησε χωρίς να αλλοτριώσει τον πολιτισμό της τη δεκαετία του ’90, ένα εκατομμύριο Αλβανούς. Έβαλε το θέμα των ανταποδοτικών ωφελειών για το δήμο, που μπορούν να προκύψουν, με πρώτο και κύριο την ενίσχυση του Α.Τ. Βραχατίου.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των επικεφαλής των παρατάξεων ότι την επόμενη μέρα, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 10:00 το πρωί θα συναντηθούν στο δημαρχείο Βέλου-Βόχας για τη σύνταξη ψηφίσματος και όπως είπε ο Θανάσης Μανάβης τη χάραξη κοινής στρατηγικής.

Κατηγορίες:ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Tagged as: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.