ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Στο Βραχάτι το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη»

Το βράδυ της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «Αλκυών» στο Βραχάτι πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη».

Το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» ιδρύθηκε με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με πρόθεση να παρέχει ουσιαστική τεχνική στήριξη στην ενημέρωση, δικτύωση και οργάνωση των Δήμων που συμμετέχουν σε αυτό, ώστε να υποβάλλουν και να υλοποιούν προτάσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και να εκμεταλλευτούν τις πρόσθετες παρεχόμενες χρηματοδοτήσεις.

Μέλη του από το Νομό Κορινθίας είναι οι δήμοι Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Βέλου-Βόχας και Νεμέας, ενώ στην προσεχή Γενική Συνέλευση αναμένεται και η ένταξη του δήμου Κορινθίων στα μέλη του δικτύου.

Η συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου γίνεται κάθε φορά σε διαφορετική πόλη-μέλος και αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Δήμου Βέλου-Βόχας να είναι ο οικοδεσπότης. Ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος καλωσόρισε τους ομολόγους του και τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ότι ο στόχος του Δικτύου είναι να μέσα από την ομογενοποίηση των προβλημάτων των δήμων-μελών να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για έργα ανάπτυξης. Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας σημείωσε ότι ο δήμος του ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν στο δίκτυο και υπογράμμισε ότι η ένταξη νέων δήμων είναι μια αναγκαιότητα που ενισχύει τις δράσεις του δικτύου.

Στη συνεδρίαση εκτός από τους δημάρχους Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο, Βέλου-Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο, Νεμέας Κ. Φρούσιο, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλ. Τσιώτο και Λουτρακίου-Περαχώρας Γ. Γκιώνη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Κυνουρίας, Φλώρινας, Αλμυρού, Αρταίων, Αιδηψού, Ελληνικού, Έδεσσας και ο Ευαγγ. Ευαγγελίδης από την Κύπρο. Επίσης το παρόν έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Κορινθίων καθώς και οι αντιδήμαρχοι Βέλου-Βόχας Ανδρέας Σιάχος, Μαρία Καλλίρη και Θοδωρής Ράπτης.

Στην αρχική εισήγησή του ο πρόεδρος κ. Καφαντάρης αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης του Δικτύου το οποίο σήμερα αποτελείται από 37 δήμους και συμπράττει με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου. Σημείωσε ότι μέσα στο 2019 θα ενταχθούν άλλοι 4 δήμοι και αναφέρθηκε περιληπτικά στο ευρωπαϊκό αντίστοιχο δίκτυο στο οποίο είναι μέλος η «Βιώσιμη Πόλη» το Energy Cities. Εξήρε τη σημασία της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό δίκτυο αφού δίνει πρόκριμα στη «Βιώσιμη Πόλη» για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Τέλος, ανέφερε ότι το Δικτύο διαθέτει ISO 9001 και περιβαλλοντικό ISO.

Περνώντας στην ημερήσια διάταξη συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν ομόφωνα, η μεταφορά της έδρας του Δικτύου από την Πύλο στη Γλυφάδα, ο χαρακτηρισμός της Πύλου ως ιστορικής έδρας, η διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματος στο Ελληνικό και η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων. Υπήρξε αναλυτική αναφορά στις 5 προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η «Βιώσιμη Πόλη» με δήμους, το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου αλλά και την εταιρεία δημοσκοπήσεων ΟPINION. Μεταξύ των προγραμματικών με τους δήμους περιλαμβάνεται και σύμβαση με το δήμο Βέλου-Βόχας για την εκπόνηση μελετών ωρίμανσης αναπτυξιακών έργων, ενώ με το ΦΟΔΣΑ η προγραμματική αφορά τις μελέτες για τους 11 σταθμούς Μεταφόρτωσης Στερεών Αποβλήτων οι οποίοι θα λειτουργήσουν μόλις αρχίσει να λειτουργεί το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας. Επίσης, σημαντική μελέτη και έργο στο οποίο έχει να κάνει το Δίκτυο είναι η Χρηματοδότηση των Έργων για την ενεργειακή μετάβαση της Μεγαλόπολης.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Value Waste, που αφορά μια εναλλακτική αξιοποίηση των αποβλήτων και στο οποίο συμμετέχει η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά και στο πρόγραμμα Prospect που αφορά επιμόρφωση στελεχών και το C-TRACK 50 που αφορά σε μακροπρόθεσμα σχέδια δράσης για το κλίμα.

Τέλος ο Κύπριος Ευαγγ. Ευαγγελίδης ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί συνδυασμός από τη Βιώσιμη Πόλη με σκοπό στις προσεχείς εκλογές του δικτύου Energy Cities να διεκδικηθεί μια θέση στο Δ.Σ., ενώ ανακοινώθηκαν και οι υποψηφιότητες για την ΚΕΔΕ του κ. Καφαντάρη, του Κορίνθιου Βασίλη Νανόπουλου και του δημάρχου Αρταίων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.