ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Περιπολίες και επαγρύπνηση για την πιθανή έλευση προσφύγων αποφάσισε η Γ.Σ. στο Κοκκώνι

Πλήθος κόσμου στη Γενική Συνέλευση των Κατοίκων

Η έλλειψη ενημέρωσης οξύνει τις αντιδράσεις και ενισχύει την ανασφάλεια

Με ορίζοντα την πιθανή έλευση προσφύγων σε ξενοδοχείο του Κοκκωνίου και με βουκέντρα την πλήρη μυστικοπάθεια από πλευράς κυβερνητικών στελεχών για το τι πρόκειται τελικά να συμβεί, έγινε χθες βράδυ, Παρασκευή 1 Νοεμβρίου λαϊκή συνέλευση στην πλατεία του Κοκκωνίου.

Στην συνέλευση το παρόν έδωσε ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος, αλλά και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θανάσης Μανάβης, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» Μαρία Καλλίρη, ο αντιδήμαρχος Θοδωρής Ράπτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι Κοκκωνίου Νίκος Ρόζος, Γιώργος Πρεδάρης και Μαρία Δημητρίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κατσιφώλης Τάκης και Θανάσης Δ. Μανάβης, οι κοινοτικοί σύμβουλοι του Κοκκωνίου και φυσικά ο πρόεδρος της Κοινότητας Αντώνης Καραχοντζίτης. Ακόμη διακρίναμε μεταξύ των παριστάμενων την Αγγελική Στάμου, το Βασίλη Χαλά και τη Μάρθα Γκρέιση, αλλά και τον δικηγόρο Τάκη Μαρινάκο. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων των άλλων δύο δημοτικών παρατάξεων του δήμου Βέλου-Βόχας.

Στο ασφυκτικά γεμάτο καφενείο η συζήτηση γινόταν, δυστυχώς, χωρίς μικρόφωνα και ο κόσμος που ξεχείλιζε στην πλατεία δεν άκουγε ό,τι λεγόταν εντός του καφενείου. Ωστόσο ήταν διάχυτη σε όλους η ανησυχία και η ανασφάλεια για την επικείμενη πιθανή άφιξη των προσφύγων.

Η έλλειψη ενημέρωσης από την κεντρική διοίκηση, η μυστικοπάθεια με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα από τα αρμόδια υπουργεία, οι φήμες που σ’ αυτό το περιβάλλον γιγαντώνονται και αντιμετωπίζονται ως αλήθειες, αδιάκριτα και χωρίς να διασταυρώνονται, όλα αυτά συντελούν στην ενίσχυση της  αγωνίας και της ανησυχίας, στην παγίωση του αισθήματος ανασφάλειας μεταξύ των κατοίκων και φυσικά οδηγούν σε έντονες αντιδράσεις.

Έτσι ακριβώς λειτουργεί το φαινόμενο και στην τοπική κοινωνία του Κοκκωνίου, όπου οι κάτοικοι αβοήθητοι και ανημέρωτοι στρέφονται προς τη δημοτική αρχή ζητώντας ενημέρωση και εξηγήσεις. Όμως και η δημοτική αρχή βρίσκεται στο ίδιο σκοτεινό σημείο χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, από βουλευτές ή Γενικές Γραμματείες ή Υπουργεία, καθώς όπως λέει το ρεπορτάζ από τα κυβερνητικά γραφεία το ζήτημα το χειρίζονται εν πλήρει μυστικότητα και εν λευκώ οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας.

Γι΄αυτό εξάλλου σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Βέλου-Βόχας εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρόμενο έντονα για τη μη ύπαρξη πληροφόρησης. (δες εδώ)

Χθες βράδυ λοιπόν στη Γενική συνέλευση του Κοκκωνίου ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος εξήγησε για μία ακόμη φορά ότι ο δήμος δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από πουθενά. Συμμερίστηκε την ανησυχία και τους φόβους των κατοίκων και ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα στην αντιμετώπιση του θέματος.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Θανάσης Μανάβης έφερε σε γνώση των παρισταμένων ζητήματα που αφορούσαν στο καθεστώς ιδιοκτησίας, λειτουργίας και χρεών του επίμαχου ξενοδοχείου. Στη συνέχεια αναφερόμενος διεξοδικά στη θέση της παράταξής του είπε μεταξύ άλλων πως «δεν είμαστε αρνητικοί στην έλευση ορισμένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών αναλογικά με τον πληθυσμό αλλά με σχέδιο και με σεβασμό στα χωριά μας, για να μην κινδυνεύσει να διαλυθεί η τοπική κοινωνία που ήδη πληρώνει βαριά την οικονομική κρίση», τόνισε ότι «Χωριά όμως όπως το Κοκκώνι και η Νεράντζα, που ζουν κύρια από τον τουρισμό θα πρέπει να προστατευθούν απόλυτα». Υπογράμμισε με έμφαση πως «Εμείς ως δημοτική παράταξη δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον χειρισμό του θέματος από την δημοτική αρχή». Πρότεινε «την κατ’ επείγουσα σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Βέλου – Βόχας, προκειμένου να λάβει απόφαση για την άμεση προκήρυξη δημοτικού δημοψηφίσματος στο δήμο μας σχετικά με τον τόπο εγκατάστασης των προσφύγων, προκειμένου να αποφασίσει ο δημότης και όχι άλλοι για αυτόν».

«Στη δημοκρατία μας δεν υπάρχουν αδιέξοδα και το δημοψήφισμα για τον τόπο εγκατάστασης των προσφύγων στο δήμο μας, είναι ο μοναδικός δημοκρατικός τρόπος που η γνώμη του δημότη του δήμου μας θα γίνει σεβαστή από όλους», κατέληξε.

Στην πορεία της συζήτησης δεν έλειψαν και οι ακραίες φωνές, ωστόσο το γενικό αίσθημα συνοψίστηκε στα εξής σημεία:

  • στη μυστικοπάθεια με την οποία τα κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν το θέμα,
  • στην απόλυτη έλλειψη ενημέρωσης,
  • στην απόλυτη διαφωνία με τη χρήση του εν λόγω ξενοδοχείου για τη στέγαση των προσφύγων, δεδομένου ότι βρίσκεται στο κέντρο της τουριστικής περιοχής του δήμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην παραλία ακριβώς μπροστά από το ξενοδοχείο αυτό υπάρχουν οι εγκαταστάσεις (χάρτες, σημαίες, κλπ) που υποδεικνύουν ότι το σημείο είναι βραβευμένο με «Γαλάζια Σημαία». Όλοι όσοι πήραν το λόγο υπογράμμισαν με έμφαση ότι η εγκατάσταση των προσφύγων εκεί θα σημάνει αυτομάτως την υποβάθμιση της περιοχής και τον οικονομικό μαρασμό των επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος.
  • στο φόβο ότι μεταξύ των φημολογούμενων προσφύγων παρεισφρέουν και άλλες ομάδες μεταναστών, οι οποίες ενδεχομένως αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια της περιοχής. Μάλιστα σημειώθηκε ότι μπροστά στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο γίνεται η στάση του σχολικού λεωφορείου που μεταφέρει τα παιδιά από και προς τα σχολεία τους καθημερινά.

Εν τέλει, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη σύσταση ομάδων περιπολίας που θα περιφρουρούν τους δρόμους γύρω από το ξενοδοχείο, με σκοπό να ειδοποιήσουν άμεσα για την έλευση λεωφορείων με πρόσφυγες με σκοπό να μην αιφνιδιαστεί η τοπική Κοινωνία. Επίσης, αποφασίστηκε να  ξαναγίνει στο άμεσο μέλλον Γενική Συνέλευση στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι υπόλοιπες Κοινότητες του δήμου με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνολικής αντιμετώπισης του ζητήματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.