ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Θετικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέλου-Βόχας για τη διασπορά μαθητών Ρομά στα σχολεία του δήμου

Στο τελευταίο συμβούλιο της χρονιάς συζητήθηκε τελικά το αίτημα του Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείων Ζευγολατιού σχετικά με τη διασπορά των μαθητών Ρομά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού στα υπόλοιπα σχολεία του δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο καλούταν απλώς να γνωμοδοτήσει, αφού δεν έχει ούτε αποφασιστική ούτε εφαρμοστική εξουσία. Την τελική απόφαση για τη διασπορά ή όχι των μαθητών Ρομά την έχει η Πρωτοβάθμια Δ/νση Κορινθίας, η οποία δια του προϊσταμένου της κ. Αντωνίου, εξέφρασε στο δημοτικό συμβούλιο γραπτώς την άποψή της.

Κλείνει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού;

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο του Προϊσταμένου της Α/βαθμιας Κορινθίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει είναι ότι, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού, το οποίο λειτουργεί στον οικισμό της Κυρά Βρύσης στο Ζευγολατιό πρόκειται να κλείσει αφού η Ελλάδα έχει καταδικαστεί τρεις (!) φορές για τη λειτουργία αυτού του είδους των σχολείων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο ο δήμος Βέλου-Βόχας θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον και γι’ αυτό η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Κορινθίας προτείνει τη δημιουργία ενός νέου 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου που θα πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου και απολύτως λειτουργικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Τέλος, το έγγραφο της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης όπως αναγνώστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετείται θετικά απέναντι στο αίτημα του Συλλόγου Γονέων για τη διασπορά των μαθητών Ρομά στα υπόλοιπα σχολεία του δήμου Βέλου-Βόχας. Θέτει βεβαίως ορισμένες απαραίτητες προϋποθέσεις, οι οποίες όπως θα δούμε στη συνέχεια, συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η τοποθέτηση της προέδρου του Συλλόγου Γονέων

Η κ. Ελευθερία Παπαλέκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείων Ζευγολατιού, πήρε το λόγο και εξήγησε στο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν θα εφαρμόσει ο δήμος Βέλου-Βόχας τη διασπορά των μαθητών. Το ζήτημα είπε, είναι κοινωνικό και αυτό που ζητείται από το δημοτικό συμβούλιο με τη γνωμοδότησή του, είναι η χάραξη μια πολιτικής συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Η κ. Παπαλέκα τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προλαμβάνουμε καταστάσεις και σ’ αυτό το πλαίσιο κάλεσε το δήμο να αναλάβει πρωτοβουλίες ενόψει της πιθανής παύσης λειτουργίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατιού και να ξεκινήσει άμεσα τις ενέργειες για την κατασκευή ενός νέου σχολείου.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Βασίλης Τρωγάδης, που πήρε εν συνεχεία το λόγο τόνισε ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία των γονέων για εκπαιδευτικούς λόγους και συμμερίζεται το εκπαιδευτικό πρόβλημα που υπάρχει, ωστόσο τόνισε ότι κατά τη γνώμη του είναι λάθος να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έφερε ως παράδειγμα αντίστοιχη περίπτωση στο νομό Καρδίτσας όπου οι ενέργειες και οι κινήσεις έγιναν προς το Υπουργείο Παιδείας το οποίο είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο για το ζήτημα.

Η κ. Παπαλέκα απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Τρωγάδη εξήγησε και πάλι ότι ο χαρακτήρας της απόφασης που ζητείται από το Δημοτικό συμβούλιο είναι γνωμοδοτικός αφού οι τελικές αποφάσεις για την υλοποίηση ή όχι της διασποράς ανήκουν στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας και στο Υπουργείο Παιδείας κατ’ επέκτασιν.

Ο κ. Τρωγάδης επανήλθε και διατύπωσε τη γνώμη του η οποία συμπυκνώνεται στην πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο εκπαίδευσης και ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία των γονέων, ενώ διευκρίνισε ότι θεωρεί ότι το ΔΣ είναι αναρμόδιο όσον αφορά την κάθετη διασπορά των μαθητών.

Παρέμβαση από εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων Δημ.Σχολ. Κοκκωνίου-Πουλίτσας

Στην συζήτηση παρενέβη και ο κ. Νικολάου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Κοκκωνίου-Πουλίτσας ο οποίος επεσήμανε ότι και το δικό του σχολείου αντιμετωπίζει προβλήματα με τους Ρομά, αφού στα 150 παιδιά που φοιτούν το 1/3 αποτελούν οι μαθητές αυτής της ειδικής πληθυσμιακής ομάδας. Τόνισε τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη των Ρομά, υπογράμμισε με πικρία ότι την κεντρική εξουσία δεν την αγγίζουν τα προβλήματα της δημόσιας παιδείας γιατί «τα δικά τους παιδιά πάνε σε ιδιωτικά σχολεία» και κατέληξε τονίζοντας ότι συμφωνεί με την πρόταση για νέο σχολείο.

Η τοποθέτηση του Δ/ντή του 1ου Δημ.Σχολ. Ζευγολατιού κ. Αντώνη Δημάκη

Το λόγο πήρε και ο Δ/ντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατιού κ. Αντώνης Δημάκης ο οποίος εξήγησε ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού (π.χ. Νορβηγία) αντίστοιχα προγράμματα ενσωμάτωσης του πληθυσμού Ρομά απέτυχαν. Συμφώνησε με τον κ. Νικολάου ότι δυστυχώς η κεντρική εξουσία δεν αντιλαμβάνεται πλήρως το πρόβλημα, γιατί δεν τους απασχολεί η δημόσια εκπαίδευση. Εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί όλα τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την ΕΕ και τους εθνικούς φορείς απευθύνονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και δεν υπάρχουν αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις για την προαγωγή της εκπαίδευσης και την υποστήριξη των υπολοίπων ομάδων μαθητών που επιβαρύνονται ή και καθηλώνονται μαθησιακά, όταν στις τάξεις τους υπάρχει μεγάλος πληθυσμός μαθητών Ρομά. Το πρόβλημα είναι κυρίως μαθησιακό τόνισε και για την οικονομία της συζήτησης, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να σκεφτεί με το υποθετικό σενάριο ότι αύριο κλείνει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού. Πού θα πάνε τα 82 παιδιά που φοιτούν εκεί; Τότε η διασπορά θα είναι αναγκαστική. Κάλεσε λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει σήμερα μέτρα και να μην περιμένει τα γεγονότα να το ξεπεράσουν.

Η τοποθέτηση του δημάρχου Βέλου-Βόχας Αννίβα Παπακυριάκου

Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος παίρνοντας το λόγο σε αυτό το σημείο τόνισε ότι υπάρχουν εκτεταμένα κτηριακά προβλήματα σε όλα τα σχολεία, αφού παρατηρείται έλλειψη αιθουσών και κτηριακών υποδομών. Αίτημα για δεύτερο Δημοτικό Σχολείο υπάρχει και στο Βέλο, τόνισε ο δήμαρχος, όπως υπάρχει και το αίτημα του Δημοτικού Σχολείου Βοχαϊκού για επέκταση.

Η τοποθέτηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης Θανάση Μανάβη

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Θανάσης Μανάβης τόνισε στην τοποθέτησή του ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό, την απόφαση την παίρνει το Υπουργείο Παιδείας, δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να διαφωνήσει και δεν έπρεπε να είχε επιτρέψει ο δήμος να κλείσουν τα σχολεία στα μικρότερα χωριά του δήμου. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου τόνισε, το πρόβλημα θα επεκταθεί και η μόνη λύση είναι να ανοίξουν τα σχολεία που έχουν κλείσει στα χωριά του δήμου, να μεταφερθούν εκεί οι κάτοικοι μαθητές και να ενισχυθούν με τη διασπορά των μαθητών Ρομά.

Παρέμβαση του δημ. συμβούλου Κώστα Τριανταφύλλου

Ο Κώστας Τριανταφύλλου, δημοτικός σύμβουλος, αναφέρθηκε στο θέμα αγγίζοντας την ουσία του προβλήματος που είναι όπως τόνισε η συμπεριφορά και η κοινωνική αντίληψη των ίδιων των οικογενειών Ρομά, που ζουν αυθαιρετώντας σε κάθε επίπεδο (ρευματοκλοπές, κλπ). Όταν το ίδιο το σύστημα κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα, τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου, τότε τι μπορούμε να κάνουμε; Το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά, είπε. Είναι συνολικό. Και αναφέρθηκε σε ένα υποθετικό μελλοντικό σενάριο, όπου ο υπερπληθυσμός των Ρομά θα τους φέρει μοιραία σε θέσεις εξουσίας όπου τότε αυτοί θα αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου μας.

Στη συζήτηση παρενέβησαν και οι αντιδήμαρχοι κ. Ράπτης και κ. Σιάχος αλλά και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζευγολατιού κ. Παπαδημητρίου, ενώ η κ. Καλλίρη ζήτησε κάποια στιγμή την αναβολή συζήτησης του θέματος.

Η γνωμοδότηση και τα λευκά

Τελικά το δημοτικό συμβούλιο πήρε την απόφαση της θετικής γνωμοδότησης επί του αιτήματος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατιού με τις κάτωθι προϋποθέσεις, οι οποίες αναφέρονταν, πλην της 4ης στο έγγραφο του Προϊσταμένου της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Κορινθίας:

  1. Ενημέρωση των Ρομά και σύμφωνη γνώμη των οικογενειών των μετακινούμενων μαθητών για τη σκοπιμότητα της πρότασης και τα θετικά που αυτή έχει.
  2. Ενημέρωση της εκπαιδευτικής και ευρύτερης τοπικής κοινότητας επί του ζητήματος, για την ομαλή υποδοχή Ρομά στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες του δήμου.
  3. Υποχρεωτική εύρεση κονδυλίων για τη μεταφορά των μαθητών
  4. Ενημέρωση στο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας για περαιτέρω ενέργειες.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα πλην 3 λευκών ψήφων, του Μιχάλη Σδράλη, του Δημήτρη Τριανταφύλλου και της Μαρίας Δημητρίου.

1 reply »

  1. Ελπίζω η άποψη ότι το δημοτικό συμβούλιο απλώς γνωμοδοτει και δεν εφαρμόζει ούτε αποφασίζει ,να μην σταθεί ως δικαιολογία σε όσους δεν θέλουν ασχοληθούν περαιτέρω με τα θέματα και τα προβλήματα που υπάρχουν και απαιτούν δράση και όχι μόνο γνωμοδοτήσεις .Περιμενουμε τις επόμενες ενέργειες από την πλευρά του Δήμου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.