ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Σημαντική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέλου-Βόχας για την τοποθέτηση ανεμοφρακτών στα μαγαζιά της Παραλίας Βραχατίου

Ένα αλαλούμ φαίνεται ότι έχει προκύψει στην παραλία Βραχατίου και συγκεκριμένα στη ζώνη ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Βόχας, όσον αφορά την τοποθέτηση ανεμοφρακτών από τα μαγαζιά της παραλίας.

Το ζήτημα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Θανάσης Δ. Μανάβης, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Βόχας κ. Δαληβίγκα ζήτησε διευκρινίσεις για την Κανονιστική απόφαση για τους ανεμοφράκτες, την απόφαση δηλαδή που έχει πάρει το Λιμενικό Ταμείο Βόχας και ορίζει τις προϋποθέσεις και τον κανονισμό τοποθέτησης ανεμοφρακτών στα καταστήματα της παραλίας.

Το θέμα της τοποθέτησης ανεμοφρακτών έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα για τους επιχειρηματίες της παραλίας Βραχατίου δεδομένου ότι με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, πλήττεται σοβαρά η λειτουργία τους αφού οι πελάτες μπορούν να καπνίζουν μόνο εκτός του καταστήματος. Έτσι, η ανάγκη τοποθέτησης ανεμοφρακτών γίνεται απόλυτη προτεραιότητα για τη λειτουργία τους κατά τη χειμερινή περίοδο, κάτι που άλλωστε ισχύει σε όλη την Κορινθία, αφού με την κίνηση αυτή εξασφαλίζουν υποτυπωδώς συνθήκες ζεστασιάς και προστασίας από τους ανέμους, για τους καπνιστές πελάτες, στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Ο κ. Μανάβης αναφέρθηκε στο χαρακτηρισμό ως έργου σχετικά με την προσωρινή και παροδική τοποθέτηση ανεμοφράκτη στον παραχωρούμενο χώρο των καταστημάτων, στη δυσκολία και στις γραφειοκρατικές περιπλοκές και καθυστερήσεις που προκαλεί η Κανονιστική απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Βόχας, σημειώνοντας ότι ενώ σε αρχική απόφαση η οποία έχει ανακληθεί, η κατασκευή των ανεμοφρακτών περιγράφεται ως λυόμενη και μη σταθερή κατασκευή, τελικά στην Κανονιστική συνδέεται και με την παραχώρηση χώρου και χαρακτηρίζεται ως έργο, με συνέπεια η μόνη αρμόδια αρχή για να αποφασίσει την τοποθέτηση τους ή όχι να είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Η σύνδεση της τοποθέτησης ανεμοφράκτη με την παραχώρηση του χώρου δημιουργεί γραφειοκρατικά προβλήματα και δυσκολίες διότι απαιτείται η έγκριση δύο φορέων της Περιφέρειας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και ξεφεύγει της αρμοδιότητας του λιμενικού ταμείου το οποίο χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου δεν μπορεί να χορηγήσει άδεια για τοποθέτηση. Από την άλλη ο χαρακτηρισμός ως έργου, της τοποθέτησης των υαλοπετασμάτων-ανεμοφρακτών, επίσης δημιουργεί γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, γεγονός που σημαίνει ότι θα παρέλθει το κρίσιμο διάστημα των εορτών του χειμώνα, οπότε και τα καταστήματα χρειάζονταν τις εγκαταστάσεις αυτές για να δουλέψουν, και όταν εγκριθούν τα έργα θα είναι ανώφελο.

Τέλος, η εφαρμογή της Κανονιστικής στην παρούσα χρονική στιγμή, λόγω της σύνδεσής της με την παραχώρηση χώρου, αφήνει τα καταστήματα ξεκρέμαστα και στο έλεος καταγγελιών αφού από την 1-1-2020 δεν κατέχουν νόμιμα το χώρο που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, στον πεζόδρομο της παραλίας Βραχατίου, όπως εξήγησε ο κ. Μανάβης.

Το σημαντικότερο όμως είναι όπως ανέπτυξε ο κ. Μανάβης, ότι η τοποθέτηση ανεμοφράκτη δεν αποτελεί έργο και ο χαρακτηρισμός ως έργο αποτελεί σφάλμα του λιμενικού ταμείου.

Μάλιστα επικαλέστηκε μια πολύ πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία, για παραχωρήσεις απλής χρήσης των χώρων της χερσαίας ζώνης λιμένα χρονικής διάρκειας μικρότερης των τριών ετών, που δεν συνοδεύονται από οποιοδήποτε έργο μόνιμης ή προσωρινής φύσης, δεν απαιτούνται οι γνώμες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Γ.Ε.Ν., αλλά μόνο απόφαση του αρμόδιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, η οποία εγκρίνεται από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας. Σύμφωνα με την νομολογία του ανωτάτου ακυρωτικού μας δικαστηρίου, όταν το κατασκεύασμα έχει εκ του προορισμού του και κατά την αντίληψη των συναλλαγών παροδικό σκοπό και βάσει των χαρακτηριστικών της κατασκευής του, προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα, καθώς δύναται να αφαιρεθεί ευχερώς, ανεξαρτήτως, μάλιστα, από την ενδεχομένως σταθερή σύνδεσή του με το έδαφος δεν απαιτούνται οι γνώμες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Γ.Ε.Ν., αλλά μόνο απόφαση του αρμόδιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, η οποία εγκρίνεται από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Δαληβίγκας εξήγησε ότι ο Λιμενάρχης έδωσε την κατεύθυνση, έτσι ώστε η εγκατάσταση ανεμοφρακτών να απαιτεί άδεια από το Υπουργείο. Το Λιμενικό Ταμείο, τόνισε ο πρόεδρος, δέχεται τις αιτήσεις των καταστημάτων και τις προωθεί συνοδευόμενες από τη θετική εισήγησή του.Ο κ. Μανάβης εξήγησε ότι η μοναδική λύση είναι η άμεση ανάκληση της προβληματικής και εσφαλμένης κανονιστικής απόφασης του Λιμενικού ταμείου και η άμεση αδειοδότηση των καταστημάτων για την τοποθέτηση ανεμοφράκτη χωρίς καμία έγκριση από το Υπουργείο και χωρίς καμία επιπλέον καθυστέρηση αφού δεν υπάρχει λόγος το ταμείο να προβληματίζει αντί να βοηθά τις επιχειρήσεις της χερσαίας ζώνης λιμένος Βραχατίου.   Τόνισε ότι οι αποφάσεις του Λιμενικού Ταμείου πρέπει να προσανατολίζονται στην διευκόλυνση και προστασία των καταστημάτων της παραλίας Βραχατίου και κάλεσε τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου να ανακαλέσει άμεσα την κανονιστική απόφασή του με τον χαρακτηρισμό ως έργο,  να πάρει το Λιμενικό Ταμείο την ευθύνη αδειοδότησης και έτσι να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση μιας σημαντικής εγκατάστασης για τη λειτουργία των επιχειρήσεων της παραλίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.