ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Πιστοποιημένοι ιδιώτες μηχανικοί θα αναλαμβάνουν τις τεχνικές μελέτες των δήμων

Έρχεται και ιδιωτική επίβλεψη σε δημόσια έργα και μελέτες

Την ανάθεση των τεχνικών μελετών των δήμων σε ιδιώτες μηχανικούς μέσω της ΕΕΤΑΑ προωθεί ως λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε σήμερα για αυτό το θέμα συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ Ηλία Γιάτσιο και την Ιωάννα Πρίφτη εκ μέρους της ΜΟΔ. Στη συνέχεια θα έχει συνεργασία και με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου προκειμένου να βρεθεί άμεση και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επελέγη η λύση του να χρησιμοποιηθούν ιδιώτες μηχανικοί που θα κάνουν συμβάσεις με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς οι δήμοι χάνουν ετησίως πολλά χρήματα από προγράμματα γιατί δεν έχουν μηχανικούς προκειμένου να διενεργήσουν τεχνικές μελέτες, που είναι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ και από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Για αυτό ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε τη στήριξη του ΤΕΕ, ενώ έχει ήδη ετοιμαστεί η νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει το αναγκαίο πλαίσιο.


Έρχεται και ιδιωτική επίβλεψη.
Στόχος οι παράλογες εκπτώσεις

Η επίβλεψη δημοσίων έργων και μελετών και από πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες που θα επιλέγονται, με συγκεκριμένα κριτήρια, μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού, τη γενική εποπτεία και ευθύνη του οποίου θα έχει το υπουργείο Υποδομών περιλαμβάνεται στο πακέτο των θεσμικών αλλαγών που θα καταθέσει στις αρχές του νέου έτους το υπουργείο Υποδομών. Το πακέτο θα περιλαμβάνει θεσμικές αλλαγές ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των υψηλών εκπτώσεων στα δημόσια έργα, που ενίοτε φτάνουν το 70% – 80% του προϋπολογισμού.

Εξαιτίας των παράλογων εκπτώσεων έχει δημιουργηθεί ένα σπιράλ καταστροφής στον κατασκευαστικό κλάδο αφού οι υγιείς επιχειρήσεις βλέπουν θρασείς ανταγωνιστές τους να παίρνουν τα λιγοστά δημόσια έργα με παράλογα υψηλές εκπτώσεις. Στη συνέχεια αξιοποιώντας τις τρύπες του θεσμικού πλαισίου και τις αδυναμίες των κρατικών υπηρεσιών, διεκδικούν αυξήσεις του κόστους. Ετσι ένα έργο που δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό ένα εκατ. ευρώ, ανατίθεται με έκπτωση 60% (δηλαδή με κόστος 400.000 ευρώ) και τελικά μπορεί να κοστίσει 1,2 ή 1,5 εκατ. ευρώ!

Πηγή: http://www.b2green.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.