ΑΠΟΨΕΙΣ

Απλή αναλογική: Ευλογία ή κατάρα για την αυτοδιοίκηση;

Η Δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, με εξαίρεση όλα τα άλλα». Παραφράζοντας αυτή τη φράση του Άγγλου πολιτικού Ουίνστον Τσώρτσιλ θα μπορούσαμε να πούμε πώς «Η απλή αναλογική είναι το χειρότερο εκλογικό σύστημα, με εξαίρεση όλα τα άλλα». Αυτή είναι και η ουσία του προβληματισμού περί απλής αναλογικής.

Η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα εκφράζει τη λαϊκή βούληση με τον καλύτερο τρόπο. Μεταφέρει ανόθευτη τη λαϊκή εντολή και την αποτυπώνει στο σχήμα διακυβέρνησης είτε της κεντρικής εξουσίας είτε της τοπικής, δηλαδή, των δήμων και γενικότερα των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν θα έπρεπε να επιδιώκεται από κάθε λογικό και σώφρονα πολίτη ως δίκαιο και δημοκρατικό εκλογικό σύστημα και όχι να δαιμονοποιείται, όπως ευρέως γίνεται…
Το ερώτημα είναι γιατί αντί να επιδιώκεται, καταδιώκεται και απαξιώνεται ως εκλογικό σύστημα που λίγο έως πολύ προκαλεί χάος.

Όπως ξεκαθαρίζει ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά» η υπέρτατη εξουσία των πόλεων, αναγκαστικά ασκείται ή από ένα άτομο (βασιλεία) ή από λίγους (αριστοκρατία) ή από πολλούς (δημοκρατία). Όταν το ένα αυτό άτομο ή οι λίγοι ή οι πολλοί κυβερνούν σύμφωνα με το κοινό συμφέρον, αναγκαστικά τα πολιτεύματα αυτά είναι ορθά. Όταν όμως έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν το προσωπικό συμφέρον του ενός ή των λίγων ή του πλήθους τότε οδηγούν την πολιτεία στην παρεκτροπή και την καταστροφή.

Κατ’ αναλογία εδώ βρίσκεται και το πρόβλημα με την απλή αναλογική. Η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα είναι το ιδανικό, αλλά για μια ώριμη πολιτικά κοινωνία που θα δεν θα αφήσει τα προσωπικά πάθη και συμφέροντα να υπερκεράσουν το γενικό καλό. Ειδικά στους δήμους, τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, το ζητούμενο από όλους θα έπρεπε να είναι η ορθή διακυβέρνηση και η σωστή αξιοποίηση όλων των πηγών χρηματοδοτήσεων για να επιτευχθεί η ανάπτυξη και η ευημερία του τόπου που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Σε ένα δημοτικό συμβούλιο η απλή αναλογική φέρνει όλες τις φωνές και τις δυνάμεις της κοινωνίας, να εκπροσωπηθούν ανάλογα και ισότιμα. Δεν χωρίζει στρατόπεδα καλών και κακών, ημών και υμών, δεν βάζει διαχωριστικές γραμμές, δεν προκαλεί χάος, παρά επιδιώκει τη συναίνεση και τη συνεργασία συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
Βέβαια, για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητος ένας βαθμός πολιτικής ωριμότητας από όλους τους εκπροσώπους όλων των τάσεων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Και από την αντιπολίτευση η οποία οφείλει να διατηρήσει ζωντανή τη φωνή των πολιτών που την έστειλαν να τους εκπροσωπήσει, με σοβαρότητα, πολιτικό λόγο, δομημένες προτάσεις με αφετηρίες την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στο δήμο
Και κυρίως από την συμπολίτευση η οποία ως πολιτική δύναμη που εκφράζει το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοτών οφείλει να αφήσει στην άκρη αλαζονικές συμπεριφορές, να επιδείξει πρώτη τη διάθεση συνεργασίας και συνέργειας και να τείνει χείρα συναδέλφωσης και συναπόφασης στην αντιπολίτευση.

Φαινόμενα ομαδοποίησης, τσουβαλοποίησης, εριστικής και επίμονης αντίδρασης, παιδαριώδους συμπεριφοράς δεν ταιριάζουν και κυρίως δεν βοηθούν ούτε στην εξέλιξη ούτε στην ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας και πολιτείας.
Τα καθημερινά προβλήματα είναι πολλά και όλοι οφείλουμε να δουλέψουμε για τη λύση τους χωρίς εμπάθειες, προσωπικές βεντέτες και ρεβανσισμούς. Μ’ αυτές τις τακτικές έχουμε ήδη χάσει το τρένο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, της ανάπτυξης και κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας για τις ευθύνες, όλων μας.

Για να συμβούν όλα αυτά που προαναφέρω, απαιτείται όπως είπα ένας βαθμός πολιτικής ωριμότητας και στους δημότες και στους επίδοξους εκπροσώπους τους. Βέβαια, η πολιτική ωριμότητα και δε συνάδει με εξαγορά ψήφων και με παζάρια συμφερόντων.

Επομένως, ναι, σε μία τέτοια κοινωνία, η απλή αναλογική προκαλεί χάος.

Γιώτα Αθανασούλη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.