ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Άμεση η ανταπόκριση του δήμου Βέλου-Βόχας στην πρόσκληση για τα πολιτιστικά της Περιφέρειας

Ραντεβού Αννίβα – Αθηνάς στο δημαρχείο για το συντονισμό των ενεργειών

Η συνάντηση κανονίστηκε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των σχετικών προσκλήσεων της περιφέρειας για την ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 στο Δημαρχείο Ζευγολατιού.

Παρόντες εκτός από τον δήμαρχο Βέλου-Βόχας κ. Αννίβα Παπακυριάκο και την θεματική Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Πολιτισμού κα. Αθηνά Κόρκα, ήταν ο ο Αντιδήμαρχος κ. Σιάχος Ανδρέας, η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ “ΑΝΕΛΙΞΗ” κα. Μαρία Καλλίρη καθώς επίσης και ο Αντιπρόεδρος ΝΠΔΔ “ΑΝΕΛΙΞΗ“ κ. Κώστας Σχοινοχωρίτης.

Συζητήθηκαν θέματα του δήμου που άπτονται στον προγραμματισμό δράσεων και πρωτοβουλιών στους τομείς του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Επιπλέον, συζητήθηκαν δράσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα στο δήμο Βέλου-Βόχας και οι οποίες αφορούν πολιτιστικές-αθλητικές εκδηλώσεις.

Η κα. Κόρκα ενημέρωσε διεξοδικά, από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τα προγράμματα χρηματοδότησης, που είναι ήδη σε εξέλιξη και αυτά που έπονται.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε ότι αποτελεί κοινό τόπο, δήμου και Περιφέρειας η ανάδειξη και η προβολή του ιδιαίτερου πολιτιστικού πλούτου της περιοχής Βέλου-Βόχας. Επίσης, Αννίβας Παπακυριάκος και Αθηνά Κόρκα συμφώνησαν οι υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας να βρίσκονται σε διαρκή επαφή και γόνιμη συνεργασία με στόχο την προώθηση όλων των ζητημάτων που απασχολούν το δήμο στους προαναφερόμενους τομείς.

9 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ για την Πολιτιστική Κληρονομιά

Δύο προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 9.000.000 ευρώ, οι οποίες αφορούν την ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Πελοποννήσου. Η πίστωση των δράσεων συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το μνημειακό/αρχαιολογικό συγκρότημα του Φωκά αξίζει να προσεχθεί και να αξιοποιηθεί από το δήμο Βέλου-Βόχας.

Η πρώτη από τις νέες προσκλήσεις, με προϋπολογιζόμενη δημόσια δαπάνη 7.900.000 ευρώ αφορά αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία και ειδικότερα:

  • παρεμβάσεις αναβάθμισης και αποκατάστασης χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς και ενίσχυση της λειτουργικότητάς τους
  • δημιουργία χώρων προβολής πολιτιστικού αποθέματος
  • δράσεις δικτύωσης και σύνδεσής τους με τον τουρισμό
  • δράσεις προβολής των πόρων, δράσεις δικτύωσης πολιτιστικών φορέων στο πλαίσιο ενιαίας προβολής του πολιτιστικού πλούτου, κ.α.
  • δημιουργία δικτύων επισκέψιμων μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και εν γένει πολιτιστικών διαδρομών

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη μπορεί να φτάσει έως το 130% αυτής και η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 10 Απριλίου 2020.

Η δεύτερη πρόσκληση με δαπάνη 1.100.000 ευρώ αφορά μουσειακές και πολιτιστικές υποδομές, δηλαδή στη λειτουργική αναβάθμισή τους, την αποκατάσταση κτηρίων μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, τη διασύνδεση και συνέργεια της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς για δημιουργία υψηλού τουριστικού προϊόντος, κ.ά. Και η δεύτερη πρόσκληση λήγει στις 10 Απριλίου 2020.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.