ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

“Πορεία Καλλίδρομος” τιμητικό αφιέρωμα στον Αριστείδη Δουλαβέρα

Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης (εκδοτική επιμέλεια), Πορεία Καλλίδρομος. Τιμητικό Αφιέρωμα στον Καθηγητή Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα, Εκδοτικός Οίκος Κ. & Μ. Σταμούλη / Ιωάννη Αρχ. Χαρπαντίδη, Θεσσαλονίκη 2019, σελ. 236.

Ένα καλαίσθητο Αφιέρωμα, με τίτλο ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΣ, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη, για τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αριστείδη Δουλαβέρα, με αφορμή τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από τη γέννησή του (1949), από τα οποία 41 διανύθηκαν στην εκπαίδευση (δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια). Στην έκδοσή του συνέβαλαν επιπλέον και τρεις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν για τον τιμώμενο.

Τον Τόμο προλογίζει ο Ομότιμος Καθηγητής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Μιχαήλ Γ. Μερακλής, μεταπτυχιακός δάσκαλος του τιμωμένου, και ακολουθεί κατατοπιστικό Εισαγωγικό Σημείωμα από τον Επιμελητή της έκδοσης Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνά Αλ. Αλεξιάδη. Ο τόμος αποτελείται από τέσσερα μέρη.

Στο Πρώτο Μέρος δημοσιεύονται τρία μελετήματα που αφορούν την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του τιμωμένου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από τους : α) Παναγιώτη Ξηντάρα, διδάκτορα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο- πρ. Προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, β) Αναστάσιο Στέφο, διδάκτορα Φιλολογίας Πανεπιστημίου της Σορβόνης – Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων – Ειδικό Γραμματέα και τ. Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, και γ) Παύλο Παλούκα, Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων και συγγραφέα, με ενδιαφέροντα θεολογικά και λαογραφικά βιβλία.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τέσσερα μελετήματα, που φωτίζουν ειδικές πλευρές του επιστημονικού και συγγραφικού έργου του τιμωμένου, από τους : α) Βάλτερ Πούχνερ, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, β) Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, γ) Μανόλη Γ. Βαρβούνη, Καθηγητή της Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και γ) Μανόλη Σέργη, Καθηγητή επίσης της Λαογραφίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει τρεις τιμητικές Εκδηλώσεις, πλαισιωμένες με σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Η πρώτη από αυτές πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 2016, στο Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα), με την ευκαιρία της αφυπηρέτησης του Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα.

Η δεύτερη εκδήλωση έγινε από το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» και τον Δήμο Κορινθίων στην Κόρινθο, στις 4 Αυγούστου 2016, στο πλαίσιο του 14. Θεατρικού Φεστιβάλ Κορίνθου 2016. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιογραφικό του τιμωμένου και μίλησαν για το έργο του και την προσωπικότητά του ο Πρόεδρος του Κορινθιακού Θεάτρου Παύλος Καράγιωργας και ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός και του επιδόθηκαν τιμητική περγαμηνή και αναμνηστικά δώρα.

Η τρίτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων, στις 4 Δεκεμβρίου 2017, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Κόρινθο. Στον τιμώμενο απενεμήθη το Βραβείο της Εταιρείας «Περίανδρος ο Κορίνθιος», ενώ για το έργο και την προσωπικότητά του μίλησαν κατά σειράν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γιάννης Μπάρτζης, δρ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε., και ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, κ.ά.
Κατόπιν, παρουσιάζονται έντυπα κείμενα τεσσάρων ακόμα τιμητικών διακρίσεων.

Στο Τέταρτο Μέρος καταχωρίζεται, με επιμέλεια του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, το σύνολο του συγγραφικού έργου του Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα κατά ημερολογιακό έτος, από το 1979 μέχρι το 2018, με 292 δημοσιεύματα (βιβλία, μελετήματα, βιβλιοκρισίες).
Τέλος, υπάρχει το Γενικό Ευρετήριο, Φωτογραφήματα από την εκπαιδευτική πορεία του τιμωμένου καθώς και Περίληψη στα Αγγλικά.

Πρόκειται λοιπόν για μια έκδοση αντάξια της προσωπικότητας, του έργου και της προσφοράς του Καθηγητή Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα, που περιλαμβάνει κείμενα από κορυφαίους συναδέλφους του της Β/θμιας και Γ/θμιας Εκπαίδευσης γραμμένα αποκλειστικά γι’ αυτόν, καθώς και τρεις τιμητικές εκδηλώσεις που υπηρετούν τον ίδιο σκοπό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.