ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Αννίβας Παπακυριάκος: «Χρέος μου είναι να εξηγήσω τι συμβαίνει, σε κάθε δημότη» (Απευθείας Αναθέσεις)

«Σηκώνει το γάντι» ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας και απαντά στην αντιπολίτευση

Με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος σηκώνει το γάντι και απαντά στην αντιπολίτευση, για τις θέσεις που έχει αναπτύξει τον τελευταίο καιρό σχετικά με δύο βασικά σημεία: Τις Απευθείας Αναθέσεις και Τις Χρηματοδοτήσεις των Κοινοτήτων. Ας δούμε αναλυτικά τι γράφει σε κάθε μία από αυτές:

ΜΕΡΟΣ Α΄ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

«Θα ήθελα να αναφερθώ», γράφει εισαγωγικά ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας «σε δυο βασικά σημεία που η αντιπολίτευση θέτει συχνά πυκνά χαρακτηρίζοντάς τα ως σημαντικά, με την σημασία και την υπόνοια του «μεμπτού» και του «γκρίζου».

Σκοπός μου όχι να απαντήσω σε αυτούς που καθημερινά λασπολογούν, αλλά θεωρώ χρέος μου να εξηγήσω τι συμβαίνει σε κάθε δημότη ,ώστε πλέον εκείνος να γνωρίζει και να μπορεί να διακρίνει τι ακριβώς συμβαίνει». Και συνεχίζει:

«Περί αναθέσεων ο λόγος…

Οι απευθείας αναθέσεις, που σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αποτελούν τις «γκρίζες ζώνες» της δημοτικής αρχής. Αυτό αποτελεί τεράστιο ψέμα, το οποίο είτε έχει δημιουργηθεί από πλήρη άγνοια εκείνων που το επικαλούνται είτε αποτελεί μια συνειδητή και προκλητική επιχείρηση λασπολόγησης.

Είναι γνωστό το δικαίωμα που έχουν όλοι οι βαθμοί αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, να αναθέτουν μέσα σε καθορισμένα και πλήρως νόμιμα πλαίσια ,ώστε να μπορούν με ταχύτητα και αμεσότητα να επιλύουν τεράστια προβλήματα που καθημερινά εμφανίζονται .
Τις απευθείας αναθέσεις τις χρησιμοποιούν στην επιτρεπόμενη κλίμακα όλοι οι αυτοδιοικητικοί, ανεξαιρέτως.

Επομένως, οι απευθείας αναθέσεις είναι μια καθ΄όλα νόμιμη και καθ’ όλα ελεγχόμενη διαδικασία.
Ο νομοθέτης την προβλέπει, γιατί ακριβώς κρίνει πως είναι απολύτως απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των δήμων. Μάλιστα, συζητείται η αύξηση των ορίων ανάθεσης.

Όλα αυτά είναι σε γενικές γραμμές γνωστά.
Μόνο κάποιος που δεν έχει διοικήσει τίποτα μπορεί να σκεφθεί αλλιώς , να υποθέσει το αντίθετο.
Είναι άλλο να δημοπρατείς το τεχνικό πρόγραμμα (τα 6.500.000 ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, είναι όλα με διαδικασίες δημοπράτησης) και άλλο να είσαι αποτελεσματικός στα έκτακτα κενά της καθημερινότητας.
Όπως τόνισα, είναι ΠΛΗΡΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ διαδικασία καθώς προϋποθέτει πρωτογενή αιτήματα,ύπαρξη προσφορών ,επιτροπή παρακολούθησης , επιτροπή παραλαβής. Τα έργα παρακολουθούνται από τις τεχνικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες ανάλογες του έργου, πληρώνονται κατόπιν εγκρίσεων των οικονομικών υπηρεσιών και βρίσκονται σε έλεγχο από επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται και θα ακολουθείται εφόσον η αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια και εξέλιξη.
Όλα τα υπόλοιπα που λέγονται είναι …απλά, ΨΕΜΑΤΑ!
Απλά, ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ!
Απλά, ΑΓΝΟΙΑ!

Η σοβαρότητα και η διαφάνεια αυτών των διαδικασιών αποτυπώνεται καθαρά και από την οικονομική πορεία του δήμου μας.

Κι επειδή κάποια πράγματα πρέπει να υπενθυμίζονται για να προκύπτει και η συνέχεια των αυτοδιοικητικών πραγμάτων, πρέπει να επισημάνουμε πως :

Η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε ταμειακά διαθέσιμα σχεδόν μηδενικά και σήμερα έχει στο ταμείο της 3.000.00 ευρώ.(υπάρχουν στοιχεία για τα πάντα)

Παραλάβαμε χρέη πλέον των 14.500.000 ευρώ και σήμερα υπάρχουν μόνο 3.500.000 ευρώ. Πλήρως ρυθμισμένα δάνεια και λιγότερο από 1.000.000 οφειλές της υπό εκκαθάριση παλαιάς κατασκευαστικής του πρώην δήμου Βέλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτά όλα συνέβησαν την δεκαετία της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της χώρας, όπου επιβλήθηκαν περικοπές 70% σε ΚΑΠ ,90% σε χρηματοδοτήσεις έργων και της τεράστιας δυσκολίας των δημοτών να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους .
Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες υλοποιήσαμε ΚΑΙ τεχνικό πρόγραμμα πάνω από 5.000.000 ευρώ!

Ας μου επιτραπεί επίσης να επισημάνω, πως αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας και της υποκρισίας, να βλέπω παλαιούς συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης που έχουν υπογράψει τριπλάσιες αναθέσεις στο παρελθόν σε Καποδιστριακούς δήμους (οι οποίοι ήταν μισοί σε μέγεθος γεωγραφικό και πληθυσμιακό από τον σημερινό μας δήμο) να παρουσιάζουν σήμερα τη νύχτα – μέρα.

Άρα, αν συλλογιστεί ο κάθε υγιώς σκεπτόμενος πολίτης όλες τις παραπάνω παραμέτρους, σίγουρα θα αντιληφθεί τις αστειότητες των όσων ισχυρίζεται ο καθένας που θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Ταυτοχρόνως δεν μπορεί ο συνειδητοποιημένος πολίτης να μην αντιληφθεί και την ανικανότητα εκείνων , αλλά και τους απώτερους σκοπούς τους.

Διότι μια ανίκανη αντιπολίτευση στο μόνο που αποσκοπεί στρατηγικά είναι :

  1. Να λασπολογεί σε όλα τα επίπεδα
  2. Να προκαλεί θόρυβο και να παράγει ένα διαρκές «κροτάλισμα» , όπως έγινε με τον προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθεί η πλήρης άγνοια επί όλων των θεμάτων που άπτονται του δήμου Βέλου – Βόχας
  3. Να παρεμποδίσει τη δημοτική αρχή στην παραγωγή έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, για πολιτική εκμετάλλευση, επιδιώκοντας να δημιουργήσει σύγχυση και διχασμό στην τοπική κοινωνία

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος που αφορά τις Χρηματοδοτήσεις των Κοινοτήτων (κλικ εδώ)

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.