ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Βασίλης Τρωγάδης: «Στόχος της αντιπολίτευσης ήταν μια πολιτική “νίκη” και ένα social μιντιακό πάρτυ»

Συνέντευξη του αντιδημάρχου Οικονομικών & Διοικητικών δήμου Βέλου-Βόχας σχετικά με την έγκριση του δημοτικού προϋπολογισμού

Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του δήμου Βέλου-Βόχας από την Αποκεντρωμένη με την επισήμανση όμως της κατάργησης επίμαχων κωδικών της Αντιπολίτευσης, ο αντιδήμαρχος Βέλου-Βόχας, Βασίλης Τρωγάδης, παραχώρησε στην εφημερίδα μας αποκλειστική συνέντευξη σχετικά με το θέμα.

• Κύριε αντιδήμαρχε, πριν λίγες μέρες ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος σε συνέντευξή του σχετικά με τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από την αντιπολίτευση στο δήμο, σημείωσε ότι θα προκαλέσει προβλήματα στο δήμο. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε εν τω μεταξύ με τις επισημάνσεις που όλοι ξέρουμε. Η δική σας άποψη ποια είναι; Θεωρείτε ότι θα μπορέσουν να ξεπεραστούν οι όποιες δυσλειτουργίες υπάρξουν;
Πριν απαντήσω επί της ουσίας της ερώτησης θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά όσων προηγήθηκαν αυτής της ψήφισης… Για πρώτη φορά και με δεδομένο τη δυνατότητα κατάθεσης εναλλακτικής πρότασης που δίνει ο νόμος «Κλεισθένης», από οποιονδήποτε δημοτικό σύμβουλο, δυο παρατάξεις και ένας «ανεξάρτητος» δημοτικός σύμβουλος αποφάσισαν από κοινού να καταθέσουν κάποιες προτάσεις, οι οποίες αφορούσαν στο σύνολο τους, ασύμμετρες περικοπές δαπανών, που στερούνταν ουσίας και πλάνου, αλλά με συγκεκριμένο στόχο.
Στόχος υπήρχε και δεν ήταν αυτός του δήθεν τέλους των απευθείας αναθέσεων, στόχος δεν ήταν να δοθούν επιπλέον χρήματα στα τοπικά συμβούλια, αφού και ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να καταλάβει ότι αυτό δεν ευσταθεί, ειδικά από τη στιγμή που τέτοια δαπάνη προβλεπόταν, εκτός κι αν κάποιοι όντως δεν το καταλάβαιναν, πράγμα που εύχομαι να μη συμβαίνει. Στόχος ήταν μια πολιτική «νίκη» της αντιπολίτευσης και ένα social μιντιακό πάρτυ όσο κι αν αυτό κρατούσε.
Επί της ουσίας τώρα, δυσκολίες θα υπάρξουν σε βασικές προμήθειες και δράσεις, χρέος όμως δικό μου, ως αντιδημάρχου των Οικονομικών υπηρεσιών είναι να βρεθεί η λύση, ώστε η όποια δυσκολία να μη μετακυλήσει στην καθημερινότητα του δημότη.

• Θέλω να σας ρωτήσω συγκεκριμένα για τις επεμβάσεις που έγιναν στον προϋπολογισμό από την Αντιπολίτευση. Όπως είπατε και στο συμβούλιο, οι αλλαγές αφορούσαν ένα μικρό ποσοστό, κρίσιμο όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Κατά την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης οι παρεμβάσεις αφορούσαν στη δραστική περικοπή των απευθείας αναθέσεων, για τις οποίες η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι γίνονταν χωρίς μέτρο. Ποια είναι η θέση σας; Τι απαντάται σε αυτό; Πράγματι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε δεν αφήνει περιθώρια απευθείας αναθέσεων;
Ανέφερα και προηγουμένως ότι δεν έγινε αυτή η περιβόητη περικοπή των απευθείας αναθέσεων ή τουλάχιστον δεν έγινε στο βαθμό που παρουσιάζεται.
Η αντιπολίτευση συνεχίζει την προεκλογική της ρητορική, περί απευθείας αναθέσεων, ενώ το αστείο είναι πως δεν ψηφίζει τις παρατάσεις έργων που γίνονται με διαγωνισμούς, όπως οι ίδιοι προτείνουν. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιος μπορεί να νιώθει καλύτερα ως υποψήφιος δημαρχος απ’ ότι ως δημοτικός σύμβουλος, πρέπει όμως να κατανοήσουμε πως ως δημοτικό συμβούλιο, έχουμε ένα συγκεκριμένο ρόλο και συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στους συνδημότες μας, ρόλο και υποχρεώσεις που βρίσκονται πάνω από οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά δεν έχω τίποτα και καμία κόντρα με κανέναν σύμβουλο της αντιπολίτευσης. Ακόμα και στη συνεδρίαση που αφορούσε την ψήφιση του προϋπολογισμού, προσπαθούσα να εξηγήσω τα λάθη της εναλλακτικής πρότασης αλλά μάταια. Τελικά επιβεβαιώθηκα αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Τώρα θα πρέπει να δούμε όλοι μαζί, πως θα μπορέσει ο προϋπολογισμός να υπηρετήσει τις ανάγκες του δημότη και όχι τις ανάγκες μιας λάθος τακτικής που ακολουθήθηκε.

«Ξεκάθαρα λέω πως, αν εμένα ο αρχηγός μου, μου επέβαλλε να μη πάω σ’ ένα συμβούλιο, ή να ψηφίσω κάτι που δεν πίστευα ή δεν είχα ξεκάθαρη άποψη και γνώση, δεν θα το έκανα. Φυσικά, δεν θα το ‘κανε ούτε ο αρχηγός της παράταξής μου. Γι’ αυτό και είμαι στην παράταξη του Αννίβα».

• Επίσης, μια άλλη σημαντική παρέμβαση της αντιπολίτευσης στον προϋπολογισμό αφορούσε την περικοπή των δαπανών για πολιτιστικές εκδηλώσεις στο δήμο. Μάλιστα στη συνάντηση με τους πολιτιστικούς συλλόγους που έγινε, η αντιπολίτευση ζήτησε να υπάρχει έλεγχος στις δαπάνες και αφού καταθέσουν οι σύλλογοι τους προϋπολογισμούς τους, να γίνουν αναμορφώσεις στον προϋπολογισμό του δήμου για τη χρηματοδότηση των εκδηλώσεων. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό;
Σε ότι αφορά τώρα δαπάνες για πολιτιστικές εκδηλώσεις συλλόγων ή σχολείων ή και γενικότερα εκδηλώσεων.
Προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να ενισχύσουμε ακόμα και τον πιο ολιγομελή σύλλογο που ήθελε να κάνει μια εκδήλωση ή οτιδήποτε που θα αναβάθμιζε το πολιτιστικό επίπεδο μιας κοινότητας ή μιας περιοχής και φυσικά του δήμου γενικότερα.. Αποκλεισμοί δεν υπήρξαν σχεδόν ποτέ και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι νομικών προσώπων, θεωρώ ότι έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν. Διοικούμε ένα δήμο και σ’ ένα δήμο δεν παράγεται πολιτική υψηλού επιπέδου λες και είμαστε αρχηγοί κρατών. Θα ασχοληθούμε με τη λακκούβα, το σπασμένο πεζοδρόμιο, την παιδική χαρά, τον χαλασμένο κάδο και φυσικά με τις εκδηλώσεις με τους παραδοσιακούς χορούς, με τη μικροφωνική που θα χρειαστεί με μια θεατρική παράσταση και με άλλα παρόμοια. Τι μπορεί λοιπόν να κρύβεται πίσω από τέτοιες δαπάνες που έπρεπε η αντιπολίτευση σχεδόν να τις μηδενίσει;! και στη συνέχεια να λέει πως με μια αναμόρφωση αν χρειαστεί θα τις επαναφέρουμε!! Τα συμπεράσματα δικά σας. Αξίζει βέβαια να σημειώσω το γεγονός, ότι παλαιότερα, σε προϋπολογισμούς μόνο του πρώην δήμου Βόχας, τέτοιου είδους δαπάνες σε αντίστοιχους κωδικούς ήταν τουλάχιστον υπερδιπλάσιες.

• Η αντιπολίτευση στον προϋπολογισμό της, σε κωδικό που καταργείται από την Αποκεντρωμένη, είχε προβλέψει έναν κωδικό για χρηματοδότηση των Κοινοτήτων με ποσό ύψους 136.000€. Ακούγεται ως μια γενναία χρηματοδότηση για την υποστήριξη του έργου των Προέδρων και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Εσάς, ποια είναι η γνώμη σας επ’ αυτού;
Η πολιτική ακόμα και σ’ αυτή τη μικρή κλίμακα της διοίκησης ενός δήμου είναι η τέχνη του εφικτού.
Προσπάθησα να εξηγήσω στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, έστω και την τελευταία στιγμή, πως ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε ως δημοτική αρχή, προέβλεπε μέσω της πάγιας προκαταβολής οικονομική ενίσχυση των κοινοτήτων, που ενδεχομένως σε τελική ανάλυση, να κατέληγε να είναι και πολύ μεγαλύτερη από αυτή που υπήρχε στην εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης. Μάταια όμως, ενώ εξηγούσα, δημοτικός σύμβουλος έλεγε στον επικεφαλής του συνδυασμού του «Άστον μωρέ να λέει».
Θέλω να πω ότι ένας δημότης, ο οποίος μπορεί να μην έχει ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση, θα μπορούσε να πει ότι η πρόταση της αντιπολίτευσης είναι πραγματικά σωστή και μάλιστα να έχει στο συγκεκριμένο κωδικό ακόμα περισσότερα χρήματα 200- 300.000€, γιατί όχι. Όμως ένας δημοτικός σύμβουλος όταν -ενώ υπήρχε και η έγγραφη εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νόμο – ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, αγγίζει τα όρια, ας μη πω του λαϊκιστή, ας πω απλά του λάθους.

η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα πρέπει
να χαρακτηρίζουν και την αντιπολίτευση

• Ένα άλλο σημείο παρέμβασης στον προϋπολογισμό το οποίο καταργείται αφορά το έργο ύδρευσης Στιμάγκας-Βέλου. Μάλιστα, η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε εξηγούσε ότι είναι προτιμότερο να κατασκευαστεί έστω και σταδιακά το έργο, από το να δαπανώνται κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για την ενοικίαση δικτύου. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό;
Τώρα σε ό,τι αφορά στο έργο ύδρευσης για τη Στιμάγκα, απλά θα αρκεστώ να πω δυο πράγματα, τα οποία και αυτά, κάποιοι έκαναν πως δεν τα γνωρίζουν.
Το έργο δεν υπήρχε στο τεχνικό πρόγραμμα, άρα δεν μπορούσε να ενταχθεί στον προϋπολογισμό, τυπικός και ουσιαστικός λόγος. Δεύτερον, η Κοινότητα Στιμάγκας κάνει χρήση ιδιωτικού αγωγού, αλλά και νερού, λόγος ουσιαστικός. Άρα ακόμα κι αν σταδιακά κατασκευαζόταν ένας τέτοιος αγωγός, το πρόβλημα δεν θα το έλυνε. Φαντάζομαι γίνομαι αντιληπτός. Για να μη μακρηγορούμε θα ‘θελα να πω για μια τελευταία φορά –μιας και το θέμα προϋπολογισμός έκλεισε και τυπικά τις προηγούμενες μέρες– πως όλοι κάνουμε λάθη και η δημοτική αρχή κάνει λάθη και στη συγκεκριμένη περίπτωση έκανε λάθος και η αντιπολίτευση στο σύνολο της χωρίς καμία εξαίρεση, όμως τα λάθη είναι για να διορθώνονται. Την όποια διοίκηση πρέπει να τη χαρακτηρίζει η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα. Αυτά πιστεύω ότι πρέπει να χαρακτηρίζουν και την αντιπολίτευση, γιατί αν όχι, θα παραμένει αντιπολίτευση.
Άρα λοιπόν υπάρχει χρόνος αρκεί να υπάρχει και διάθεση να διορθώσουμε λάθη και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω.

• Είπατε κύριε αντιδήμαρχε σε ένα από τα τελευταία δημοτικά συμβούλια, ότι η απλή αναλογική είναι ένα απολίθωμα του παρελθόντος που δημιουργεί πλείστα προβλήματα στο δήμο. Θέλετε να μας εξηγήσετε το σκεπτικό σας;
Είναι ξεκάθαρο πως είμαι κατά της απλής αναλογικής. Θεωρώ πως άλλο πράγμα η συζήτηση και η διαβούλευση με όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα απόψεων και άλλο πράγμα η διοίκηση.
Οι διοικήσεις πιστεύω πως πρέπει να είναι ισχυρές και να αναλαμβάνουν και το κόστος των αποφάσεών τους. Εξάλλου, χωρίς να φανεί ότι είμαι απόλυτος, η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση είναι ένα «πείραμα του εργαστηρίου», η θεωρία γίνεται απόλυτα πράξη μόνο στα μαθηματικά.

• Τελικά ποια η γνώμη σας για την αντιπολίτευση;
Δεν έχω κανένα θέμα με την αντιπολίτευση, οι οποίες αντιθέσεις είναι καθαρά στο επίπεδο διαχείρισης καταστάσεων, θα ήταν τραγικό να συμφωνούσαμε όλοι, όπως επίσης και στο τρόπο αντίδρασης. Παράδειγμα δεν μπορούσα να μείνω απαθής ή να μη σχολιάσω όπως εγώ πίστευα, την αποχή σύσσωμης της αντιπολίτευσης στο πρώτο συμβούλιο του προϋπολογισμού. Τι να πιστέψω δηλαδή ότι αρρώστησαν όλοι ξαφνικά; Αντιλαμβάνομαι τι έγινε, αλλά ξεκάθαρα λέω πως, αν εμένα ο αρχηγός μου, μου επέβαλλε να μη πάω σ ένα συμβούλιο ή να ψηφίσω κάτι που δεν πίστευα ή δεν είχα ξεκάθαρη άποψη και γνώση δεν θα το ‘κανα. Φυσικά δεν θα το ‘κανε ούτε ο αρχηγός της παράταξής μου. Γι’ αυτό και είμαι στην παράταξη του Αννίβα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.